Quality assessment in peer review

A Swedish Research Council seminar

Diskussionen kring kvalitet och skattning av kvalitetsparametrar i forskning är aktuell i många sammanhang. Det handlar för det första om bedömning av ansökningar, det vill säga skattningsskalor som instrument att bedöma forskningens kvalitet. Den andra aspekten är om och hur skattningsskalor kan användas för att jämföra kvalitet inom eller mellan forskningsområden.

Det finns ett värde i sig för forskningsfinansiärer att jämföra områdens kvalitet som en del i arbetet med att stödja den bästa forskningen och för att kunna göra så kallade horisontella prioriteringar. Det tredje skälet att använda välutvecklade bedömningsskalor är kommunikationen med omvärlden om forskning och forskningsfinansiering.

Denna skrift är ett referat av ett seminarium som diskuterade användningen av betygsskalor vid peer review-bedömning av forskningsansökningar. Seminariet organiserades av Vetenskapsrådets ämnesråd för medicin och hälsa. Syftet var att bidra till den fortlöpande diskussionen om kvalitetssäkring av Vetenskapsrådets bedömningsprocesser. Seminariedeltagarna ansvarar själva för de påståenden och slutsatser som förs fram i de olika bidragen. Bidragen representerar således inte nödvändigtvis Vetenskapsrådets ställningstaganden.

Mer inom samma ämne

  1. Information och demonstration av EOSC EU-nod

    Den första noden inom det europeiska öppna forskningsmolnet EOSC lanserades hösten 2024. Noden ger tillgång till forskningsdata och andra forskningsresurser. På det här webbinariet får du koll på hur den kan användas.

  2. Så såg finansieringsåret ut 2024

    I år har Vetenskapsrådet tagit emot cirka 5 800 ansökningar om forskningsbidrag. 860 av dem har beviljats. Sammanlagt handlar det om 4,55 miljarder kronor till forskning vid svenska lärosäten och 2,81 miljarder till forskningsinfrastruktur.

  3. Ny styrelse och nya ämnesråd 2025–2027

    Elektorsförsamlingen har nu valt ledamöter till Vetenskapsrådets styrelse och ämnesråd för perioden 2025–2027. Mandatperioden är tre år och ledamöterna kan väljas om för ytterligare tre år.