Vetenskapsrådets guide till infrastrukturen 2012

Miljöer för forskning med högklassig infrastruktur är centrala för forskningens utveckling och genererar också idéer för innovationer, påverkar samhällsklimatet och ger incitament för begåvningar att söka sig dit.

Vetenskapsrådets guide till infrastrukturen ger en överblick av svensk forsknings långsiktiga behov av forskningsinfrastruktur för forskning av högsta kvalitet inom alla vetenskapsområden. Guiden behandlar förslag på nya infrastrukturer som nått en sådan vetenskaplig, teknisk och organisatorisk mognadsgrad att det är dags att ta ställning till om de ska förverkligas. Vidare rekommenderas nya infrastrukturprojekt eller områden där svensk forskning skulle ha stor nytta av ökad nationell och/eller internationell samordning.

Med forskningsinfrastruktur menas centrala eller distribuerade forskningsanläggningar, databaser eller storskaliga beräknings-, analys och modelleringsresurser. Den första utgåvan av Vetenskapsrådets guide till infrastrukturen publicerades 2006 och en uppdaterad version gavs ut vid årsskiftet 2007/2008. Denna guide har tagits fram av rådet för forskningens infrastrukturer och dess beredningsgrupper i ett omfattande konsultationsarbete som inbegripit ämnesråden vid Vetenskapsrådet, andra forskningsfinansiärer, universitet och högskolor samt olika forskargrupperingar.

Mer inom samma ämne

  1. Samverkan kring ESS och MAX IV har lett till nytta inom akademi och industri

    Vetenskapsrådet och Vinnova har samarbetat för att öka användningen av ESS och MAX IV. En ny rapport visar att satsningen har gett resultat. Den har lett till ökad nytta för såväl akademi som industri och stärkt Sveriges position som kunskapsnation.

  2. Redovisning av regeringsuppdraget avseende den europeiska spallationskällan och MAX IV

    Vetenskapsrådet och Vinnova har haft i uppdrag av regeringen att öka svensk användning av forskningsanläggningarna ESS och MAX IV. Slutrapporten visar tydligt att satsningen gett resultat. Den har gett ökad samverkan mellan akademi, industri och off...

  3. Sveriges roll i Arktis diskuterades ombord på isbrytaren Oden

    Vad blir Sveriges roll i ett Arktis som påverkas av klimatförändringar, geopolitik och ny digital infrastruktur? 17 juni samlades nyckelaktörer ombord på isbrytaren Oden i Helsingborgs hamn för att diskutera detta. På plats fanns Vetenskapsrådets gen...