Vetenskapsrådets guide till infrastrukturen 2012

Miljöer för forskning med högklassig infrastruktur är centrala för forskningens utveckling och genererar också idéer för innovationer, påverkar samhällsklimatet och ger incitament för begåvningar att söka sig dit.

Vetenskapsrådets guide till infrastrukturen ger en överblick av svensk forsknings långsiktiga behov av forskningsinfrastruktur för forskning av högsta kvalitet inom alla vetenskapsområden. Guiden behandlar förslag på nya infrastrukturer som nått en sådan vetenskaplig, teknisk och organisatorisk mognadsgrad att det är dags att ta ställning till om de ska förverkligas. Vidare rekommenderas nya infrastrukturprojekt eller områden där svensk forskning skulle ha stor nytta av ökad nationell och/eller internationell samordning.

Med forskningsinfrastruktur menas centrala eller distribuerade forskningsanläggningar, databaser eller storskaliga beräknings-, analys och modelleringsresurser. Den första utgåvan av Vetenskapsrådets guide till infrastrukturen publicerades 2006 och en uppdaterad version gavs ut vid årsskiftet 2007/2008. Denna guide har tagits fram av rådet för forskningens infrastrukturer och dess beredningsgrupper i ett omfattande konsultationsarbete som inbegripit ämnesråden vid Vetenskapsrådet, andra forskningsfinansiärer, universitet och högskolor samt olika forskargrupperingar.

Mer inom samma ämne

  1. Storskaliga beräkningsresurser

    Forskar du inom beräkningsvetenskap? Då kan du ansöka om att få tillgång till svenska och europeiska beräkningsresurser vid NAISS och EuroHPC. Här kan du läsa mer om hur du går tillväga.

  2. Slutrapport från behovsinventering avseende data och infrastruktur för utbildningsvetenskaplig forskning

    Utbildningsvetenskaplig forskning har under de senaste 20 åren vuxit fram som ett väl etablerat forskningsfält. I forskningsöversikten 2023 betonade Vetenskapsrådets utbildningsvetenskapliga kommitté behovet av att utveckla infrastrukturer som stärke...

  3. Data och infrastruktur för utbildningsvetenskaplig forskning

    Under 2023 genomförde Vetenskapsrådets utbildningsvetenskapliga kommitté en kartläggning och behovsinventering avseende data samt behov av infrastrukturer för utbildningsvetenskap. Vid detta seminarium presenterar utredare Jan Hylén rapporten.