Kartläggning, utvärdering och rekommendationer angående svensk vårdforskning

Hösten 2010 gav regeringen Vetenskapsrådet i uppdrag att kartlägga och utvärdera svensk vårdforskning samt att med detta som grund lämna rekommendationer om den framtida svenska vårdforskningen. I mars 2012 inlämnades denna rapport till regeringen.

Vetenskapsrådets kartläggning och utvärdering visar att svensk vårdforskning spänner över ett mycket brett område och inkluderar ett stort antal ämnesområden. Flera av dessa ligger utanför det som traditionellt anses ingå i området medicin och hälsa. Det finns behov av att stärka vårdforskningens vetenskapliga bas och dess koppling till hälso- och sjukvårdens behov.

Vetenskapsrådets rekommendationer utgår från två grundläggande slutsatser: För det första att vård-forskningens stora bredd ger möjligheter till nya infallsvinklar och korsbefruktande samarbeten av nytta för svensk hälso- och sjukvård. Vårdforskningens multi- och interdisciplinära karaktär bör därför bejakas. Detta ställer speciella krav på strukturer för exempelvis finansiering. För det andra att de brister och svagheter som identifierats i utvärderingen och kartläggningen bör åtgärdas.

Vetenskapsrådet föreslår strukturella förändringar, en ny finansieringsstruktur samt åtgärder för karriärutveckling

Mer inom samma ämne

  1. Stor acceptans för djurförsök hos allmänheten

    En majoritet i Sverige accepterar djurförsök i medicinsk forskning. Det visar en undersökning som Vetenskapsrådet genomfört. Samtidigt är frågan komplex, och det finns kunskapsluckor.

  2. Allmänhetens syn på djurförsök

    Vetenskapsrådets undersökning om allmänhetens attityd till djurförsök 2024 Hösten 2024 undersökte Vetenskapsrådet allmänhetens syn på djurförsök. Denna rapport beskriver attityden till djurförsök både på ett allmänt plan och i samband med medicinska...

  3. Life science-strategin är en viktig vägledning – nu krävs faktiska åtgärder och prioritering av resurser

    Regeringens uppdaterade life science-strategi är en viktig vägledning för att stärka medicinsk och klinisk forskning samt innovation i Sverige. Strategin betonar samverkan mellan hälso- och sjukvården, akademin och näringslivet, samt internationellt ...