Att utvärdera effekter av ett grundforskningsprogram – en pilotstudie

Analys av en satsning på kriminalvetenskaplig grundforskning

I denna pilotstudie prövar vi hur väl tre olika metoder lämpar sig för att bedöma effekter av grundforskning. Föremål för studien är en regeringssatsning på kriminalvetenskaplig forskning som gjordes mellan 1994 och 2005.

De tre metoderna är:

  • En programteoretisk, där vi ställde förväntningar och mål med satsningen mot utfallet av den
  • En projektorienterad, där vi kartlade vilken effekt sex enskilda projekt i satsningen haft på policies, riktlinjer, beslut med mera inom rätts- och kriminalväsendet
  • En studie av politiska beslut inom rätts- och kriminalväsendet, där vi utgick från två politiska frågor och i relevanta dokument letade referenser till forskning.

I rapporten redogör vi för hur vi gått tillväga och vilka förtjänster och begränsningar var och en av metoderna har när det gäller att ringa in de spår forskningen har avsatt utanför akademien. När är den ena metoden att föredra framför den andra? Och varför? I rapporten redogör vi också för de effekter vi kunde observera att satsningen på kriminalvetenskaplig forskning resulterade i. Avslutningsvis ger vi rekommendationer för framtida utvärderingar av grundforskningens effekter.

Mer inom samma ämne

  1. Life science-strategin är en viktig vägledning – nu krävs faktiska åtgärder och prioritering av resurser

    Regeringens uppdaterade life science-strategi är en viktig vägledning för att stärka medicinsk och klinisk forskning samt innovation i Sverige. Strategin betonar samverkan mellan hälso- och sjukvården, akademin och näringslivet, samt internationellt ...

  2. God forskningssed – ny utgåva

    Skriften God forskningssed ger en orientering i de samlade etiska krav som gäller för forskning. Den ger också vägledning för etisk reflektion under hela forskningsprocessen.

  3. Curie lanserar ny seminarieserie om forskares vardag

    Tidningen Curies nya seminarieserie Curie Talks arrangeras i samarbete med Sveriges unga akademi och landets lärosäten. Fokus är aktuella frågor om forskningens villkor.