Kartläggning av olika nationella system för utvärdering av forskningen
Förstudie inför regeringsuppdraget U2013/1700/F
Denna kartläggning av olika nationella system för utvärdering av forskningens kvalitet har gjorts som en förstudie inför det uppdrag Vetenskapsrådet fått av regeringen att utforma ett förslag till en svensk modell för resursfördelning till universitet och högskolor som innefattar kollegial bedömning av forskningens kvalitet och relevans.
Syftet med förstudien är att ta tillvara erfarenheter och lärdomar, positiva som negativa, från olika befintliga system för utvärdering av forskning.
En analys av det brittiska utvärderingssystemet, som i olika versioner varit i funktion under 27 år, upptar stort utrymme i förstudien. Vidare redovisas en mer översiktlig kartläggning av åtta andra länders system samt en analys av utvärderingarna vid de svenska lärosäten som har genomfört egna kvalitetsgranskningar av sin forskning.
Mer inom samma ämne
-
Nyhet |
Publicerad 6 februari 2023
Vetenskapsrådet ansvarar för ett tioårigt nationellt forskningsprogram om segregation. Nu finns en strategisk forskningsagenda på plats som ska vägleda arbetet framåt.
-
Publikation |
Publicerad 6 februari 2023
Forskning för att stärka människors livschanser Målet med Vetenskapsrådets tioåriga nationella forskningsprogram om segregation är att bidra med kunskap som kan minska segregationen samt skapa jämlika uppväxt- och levnadsvillkor och goda livschanser...
-
Publikation |
Publicerad 1 februari 2023
Målet med det nationella forskningsprogrammet om brottslighet är att tillföra ny kunskap om kriminalitetens orsaker och konsekvenser, och om metoder för att förebygga och bekämpa brott. Den strategiska forskningsagendan pekar ut tre huvudsakliga akt...