Kartläggning av olika nationella system för utvärdering av forskningen

Förstudie inför regeringsuppdraget U2013/1700/F

Denna kartläggning av olika nationella system för utvärdering av forskningens kvalitet har gjorts som en förstudie inför det uppdrag Vetenskapsrådet fått av regeringen att utforma ett förslag till en svensk modell för resursfördelning till universitet och högskolor som innefattar kollegial bedömning av forskningens kvalitet och relevans.

Syftet med förstudien är att ta tillvara erfarenheter och lärdomar, positiva som negativa, från olika befintliga system för utvärdering av forskning.

En analys av det brittiska utvärderingssystemet, som i olika versioner varit i funktion under 27 år, upptar stort utrymme i förstudien. Vidare redovisas en mer översiktlig kartläggning av åtta andra länders system samt en analys av utvärderingarna vid de svenska lärosäten som har genomfört egna kvalitetsgranskningar av sin forskning.

Mer inom samma ämne

  1. Debattreplik: Pengar till forskning ska fördelas utifrån kvalitet

    Vi vill att regeringen ger Vetenskapsrådet i uppdrag att utreda om, och i så fall hur, delar av basanslaget kan öka forskningens kvalitet. Det skriver Vetenskapsrådets generaldirektör Katarina Bjelke i en replik på Jonas Franssons debattinlägg i tidn...

  2. Svensk forskning kan lyftas utan en dyr omorganisation

    Vetenskapsrådet avstyrker förslaget om tre nya myndigheter i vårt svar på remissen Ny myndighetsstruktur för finansiering av forskning och innovation (SOU 2023:59). Vi menar att förslaget har ett för snävt systemperspektiv och att kvalitetsperspektiv...

  3. Ny kartläggning av forskningsbehov inom kvinnors hälsa

    Vetenskapsrådet och Forte har kartlagt forskningen inom kvinnors hälsa och sjukdomar. Resultatet presenteras i en ny rapport. Rapporten pekar på kunskapsbehov kopplade till kvinnors hälsa och sjukdomar, samt vilka satsningar på forskning som behövs.