Mind the gap – Behovet av integrerad forskning

Rapport från Världsvetenskapsdagen 2013

Genom den årligt återkommande Världsvetenskapsdagen uppmärksammar Unesco vetenskapen och forskningens betydelse för utvecklingen mot en hållbar utveckling och fred. Världsvetenskapsdagen, som startade 2001, sker den 10 november varje år och uppmärksammas runt om i hela världen. Tanken med Världsvetenskapsdagen är att den ska utgöra en plattform för möten mellan vetenskap, forskning och medborgare för att lyfta upp och diskutera aktuella forskningsfrågor kopplade till utmaningen med att nå ett hållbart och bättre samhälle för alla.

I Sverige har vi sedan 2012 valt att uppmärksamma Världsvetenskapsdagen genom ett samarrangemang mellan Vetenskapsrådet och Svenska Unescorådet i form av ett halvdagsseminarium. Vi vill med detta seminarium skapa ett tvärvetenskapligt forum som syftar till att lyfta fram intressant forskning som spänner över många forskningsfält och som är relevant för det globala arbetet mot en hållbar utveckling och fred. Samspelet mellan forskning och samhälle i stort ligger i fokus, målgruppen är forskare, forskningsfinansiärer, politiker, intressegrupper med flera, som är intresserade av tvärvetenskaplig och integrerad forskning mot en hållbar utveckling. Den här rapporten sammanfattar 2013 års seminarium Mind the Gap – behovet av integrerad forskning samt presenterar hur vi i Sverige arbetar med Unescos vetenskapsuppdrag.

Mer inom samma ämne

  1. Debattreplik: Pengar till forskning ska fördelas utifrån kvalitet

    Vi vill att regeringen ger Vetenskapsrådet i uppdrag att utreda om, och i så fall hur, delar av basanslaget kan öka forskningens kvalitet. Det skriver Vetenskapsrådets generaldirektör Katarina Bjelke i en replik på Jonas Franssons debattinlägg i tidn...

  2. Svensk forskning kan lyftas utan en dyr omorganisation

    Vetenskapsrådet avstyrker förslaget om tre nya myndigheter i vårt svar på remissen Ny myndighetsstruktur för finansiering av forskning och innovation (SOU 2023:59). Vi menar att förslaget har ett för snävt systemperspektiv och att kvalitetsperspektiv...

  3. Ny kartläggning av forskningsbehov inom kvinnors hälsa

    Vetenskapsrådet och Forte har kartlagt forskningen inom kvinnors hälsa och sjukdomar. Resultatet presenteras i en ny rapport. Rapporten pekar på kunskapsbehov kopplade till kvinnors hälsa och sjukdomar, samt vilka satsningar på forskning som behövs.