Midterm evaluation report of the 2008 Linnaeus centres

Vetenskapsrådet och Formas stödjer 40 forskningsmiljöer inom olika vetenskapsområden med ett bidrag som kallas "Linnéstöd". Bidraget syftar till att utveckla strategiska och internationellt konkurrenskraftiga forskningsgrupper vid svenska universitet och högskolor. Linnéstödet uppgår till mellan fem och tio miljoner kronor per år under en tioårsperiod för varje miljö.

I den här rapporten presenteras resultaten från halvtidsutvärderingen av de 20 Linnémiljöer som beviljades stöd år 2008. Fokus för utvärderingen är vetenskaplig kvalitet, potential för vetenskaplig förnyelse och synergieffekter, stödets mervärde, universitetets engagemang och jämställdheten i de berörda forskningsmiljöerna. Utöver detta beaktas även rekrytering av internationella forskare och kommunikation och spridning av forskningsresultat.

Mer inom samma ämne

  1. Slutrapport från behovsinventering avseende data och infrastruktur för utbildningsvetenskaplig forskning

    Utbildningsvetenskaplig forskning har under de senaste 20 åren vuxit fram som ett väl etablerat forskningsfält. I forskningsöversikten 2023 betonade Vetenskapsrådets utbildningsvetenskapliga kommitté behovet av att utveckla infrastrukturer som stärke...

  2. Vetenskapsrådets excellenscenter

    Vetenskapsrådet finansierar 15 excellenscenter med start 2024. Centren som är under uppbyggnad ska driva nydanande forsknings- och utbildningsverksamhet kring ett centralt tema.

  3. Data och infrastruktur för utbildningsvetenskaplig forskning

    Under 2023 genomförde Vetenskapsrådets utbildningsvetenskapliga kommitté en kartläggning och behovsinventering avseende data samt behov av infrastrukturer för utbildningsvetenskap. Vid detta seminarium presenterar utredare Jan Hylén rapporten.