Årsbok KFoU 2014

Metod–Process–Redovisning

Den här årsboken innehåller både svensk och engelsk version.

Detta är den elfte årsboken i ordningen. Efter förra årets jubileumsbok fortsätter vi att beskriva utvecklingen av den konstnärliga forskningen. Upplägget kan sägas vara en återgång till årsböckerna före 2013 med fokus på särskilt angelägna frågor (allmänna artiklar – i år med metodfrågor i centrum), recensioner och projektpresentationer. Boken inleds med en artikel om metodfrågor där slutsatsen blir att det inte finns en metod för konstnärlig forskning utan metoder bör utvecklas inom varje konstform på basis av de arbetsmetoder som används. Därefter kommer en rapport från det senaste, fjärde, symposiet om konstnärlig forskning i Vetenskapsrådets regi där just metodfrågor hade en framträdande roll.

2014 recenseras två doktoravhandlingar inom musikområdet som är bland de första avhandlingarna för konstnärlig doktorsexamen vid Göteborgs universitet och i landet i övrigt. Konstnärlig doktorsexamen inrättades 2010 som en anpassning till de särskilda förutsättningar som gäller för forskning inom det konstnärliga området.

Fyra projekt som fått stöd från Vetenskapsrådet presenteras. De handlar om dansaren och den konstnärliga processen, former av hållbarhet inom design, konstmusikens utvidgade fält och om konstnärlig upplevelsepark för hållbar utveckling. Av detta framgår att frågor kring miljö och hållbarhet successivt håller på att hitta sin plats även inom det konstnärliga området. Därefter kommentereras projektrapporterna av kommittén för konstnärlig forskning (inom Vetenskapsrådet).

I sitt slutord reflekterar ordföranden i kommittén över dagsläget för området och om det pågående arbetet inom kommittén.

Mer inom samma ämne

  1. Nya ledamöter i två av Vetenskapsrådets kommittéer

    Vetenskapsrådets styrelse har utsett ledamöter till utbildningsvetenskapliga kommittén samt kommittén för konstnärlig forskning för perioden 2025–2027. Mandatperioden är tre år och ledamöterna kan väljas om för ytterligare tre år.

  2. God forskningssed 2024

    Detta är en ny omarbetad utgåva av skriften God forskningssed från 2017. Den ger en orientering över vilka etiska principer och regler som är viktiga för forskningen och klargör vilket ansvar olika aktörer har. Den innehåller exempel på frågor som fo...

  3. Vetenskapsrådet på Forskartorget 2024

    Vetenskapsrådet arrangerar flera seminarier på Bokmässan i Göteborg. Välkommen!