Årsbok KFoU 2014

Metod–Process–Redovisning

Den här årsboken innehåller både svensk och engelsk version.

Detta är den elfte årsboken i ordningen. Efter förra årets jubileumsbok fortsätter vi att beskriva utvecklingen av den konstnärliga forskningen. Upplägget kan sägas vara en återgång till årsböckerna före 2013 med fokus på särskilt angelägna frågor (allmänna artiklar – i år med metodfrågor i centrum), recensioner och projektpresentationer. Boken inleds med en artikel om metodfrågor där slutsatsen blir att det inte finns en metod för konstnärlig forskning utan metoder bör utvecklas inom varje konstform på basis av de arbetsmetoder som används. Därefter kommer en rapport från det senaste, fjärde, symposiet om konstnärlig forskning i Vetenskapsrådets regi där just metodfrågor hade en framträdande roll.

2014 recenseras två doktoravhandlingar inom musikområdet som är bland de första avhandlingarna för konstnärlig doktorsexamen vid Göteborgs universitet och i landet i övrigt. Konstnärlig doktorsexamen inrättades 2010 som en anpassning till de särskilda förutsättningar som gäller för forskning inom det konstnärliga området.

Fyra projekt som fått stöd från Vetenskapsrådet presenteras. De handlar om dansaren och den konstnärliga processen, former av hållbarhet inom design, konstmusikens utvidgade fält och om konstnärlig upplevelsepark för hållbar utveckling. Av detta framgår att frågor kring miljö och hållbarhet successivt håller på att hitta sin plats även inom det konstnärliga området. Därefter kommentereras projektrapporterna av kommittén för konstnärlig forskning (inom Vetenskapsrådet).

I sitt slutord reflekterar ordföranden i kommittén över dagsläget för området och om det pågående arbetet inom kommittén.

Mer inom samma ämne

  1. Vetenskapsrådets excellenscenter

    Vetenskapsrådet finansierar 15 excellenscenter med start 2024. Centren som är under uppbyggnad ska driva nydanande forsknings- och utbildningsverksamhet kring ett centralt tema.

  2. Stormar och ställningar – symposium om konstnärlig forskning 2024

    Årets Symposium om konstnärlig forskning undersöker det dynamiska samspelet mellan mer-än-mänskliga krafter och kulturellt motståndskraftiga strukturer. Vi bjuder in forskare inom det konstnärliga området att identifiera de ramverk, praktiker, perspe...

  3. Temadag om konstnärlig forskningsfinansiering

    Vetenskapsrådets kommitté för konstnärlig forskning bjuder in övriga forskningsfinansiärer till dialog om forskningsfinansiering och stödformer inom området konstnärlig, praktikbaserad och tvärvetenskaplig forskning.