Forskningens framtid! Vägval för framtidens forskningssystem. Slutrapport

Mål och rekommendationer

Vetenskapsrådet har en central roll i det svenska forskningssystemet, bland annat som regeringens rådgivare i forskningspolitiska frågor. Denna rapport utgör underlag till vårt inspel inför kommande forskningsproposition.

Vetenskapsrådet vill se ett forskningssystem som stimulerar nytänkande och forskningsgenombrott, är attraktivt för de skickligaste forskarna, kombinerar grundforskningens kunskapsuppbyggnad med samhällets behov och som utnyttjar resurser effektivt. Det behövs en tydligare rollfördelning och ökad samordning för att den nationella forskningen och den högre utbildningen som helhet ska stärkas. I rapporten formulerar vi flera mål för ett effektivt forskningssystem och förslag till åtgärder som vi som myndighet menar att regering, lärosäten och forskningsfinansiärer bör vidta för att stärka svensk forskning av högsta vetenskapliga kvalitet.

Rapporten är slutprodukten av ett arbete som inleddes vintern 2013/14. Arbetet var en omfattande process där forskare bidrog i kartläggningar, hearingar och dialoger för att identifiera styrkor, utmaningar och framtidsutsikter inom alla forskningsområden och inom forskningsinfrastrukturer. I underlaget till rapporten ingår även strukturella analyser, internationella jämförelser och kunskapsunderlag.

Mer inom samma ämne

  1. Life science-strategin är en viktig vägledning – nu krävs faktiska åtgärder och prioritering av resurser

    Regeringens uppdaterade life science-strategi är en viktig vägledning för att stärka medicinsk och klinisk forskning samt innovation i Sverige. Strategin betonar samverkan mellan hälso- och sjukvården, akademin och näringslivet, samt internationellt ...

  2. God forskningssed – ny utgåva

    Skriften God forskningssed ger en orientering i de samlade etiska krav som gäller för forskning. Den ger också vägledning för etisk reflektion under hela forskningsprocessen.

  3. Curie lanserar ny seminarieserie om forskares vardag

    Tidningen Curies nya seminarieserie Curie Talks arrangeras i samarbete med Sveriges unga akademi och landets lärosäten. Fokus är aktuella frågor om forskningens villkor.