Analys och utvärdering av särskilda satsningar

Underlag till Vetenskapsrådets inspel till 2016 års forskningsproposition

Denna rapport är ett av flera underlag till Vetenskapsrådets inspel till forskningspropositionen 2016. Underlaget för analysen är åtta utvärderingar av ”särskilda satsningar” som Vetenskapsrådet har gjort mellan 2010 och 2015.

Fyra av dessa utvärderingar avsåg vad vi här benämner som ”excellenssatsningar”: Utvärderingarna av satsningar i form av Linnéstöd, Berzelii centra, Strategiska forskningsområden och Centres of Gender Excellence.

Fyra utvärderingar avsåg vad vi här benämner som ”riktade satsningar på specifika forskningsområden”: Utvärderingarna av satsningarna på Biologisk mångfald, Samhällsvetenskaplig forskning för hållbar utveckling, Medicinsk teknik för bättre hälsa och Kriminalvetenskap.

Dessutom innehåller rapporten en bibliometrisk analys av effekter av särskilda satsningar samt en översikt rörande analyser och utvärderingar av effekter av excellenssatsningar i Norden.

Rapporten visar att bidrag till excellenssatsningar generellt går till högkvalitativ forskning, men det går inte att entydigt visa att kvaliteten har höjts ytterligare, mätt med hjälp av bibliometri. Däremot framgår positiva effekter på andra aspekter av kvalitet, till exempel nya forskningsfrågor och samarbeten, forskarutbildning och möjlighet att dra till sig ytterligare externa medel.

Rapporten visar vidare att riktade satsningar på specifika forskningsområden leder till att omfattningen av forskning inom området ökar, men det finns inte något tydligt mönster vad gäller forskningens kvalitet. Inom båda dessa typer av satsningar har forskningsbidragen företrädesvis gått till män, men könsfördelningen har blivit något jämnare över åren.

Mer inom samma ämne

  1. Storskaliga beräkningsresurser

    Forskar du inom beräkningsvetenskap? Då kan du ansöka om att få tillgång till svenska och europeiska beräkningsresurser vid NAISS och EuroHPC. Här kan du läsa mer om hur du går tillväga.

  2. Slutrapport från behovsinventering avseende data och infrastruktur för utbildningsvetenskaplig forskning

    Utbildningsvetenskaplig forskning har under de senaste 20 åren vuxit fram som ett väl etablerat forskningsfält. I forskningsöversikten 2023 betonade Vetenskapsrådets utbildningsvetenskapliga kommitté behovet av att utveckla infrastrukturer som stärke...

  3. Vetenskapsrådets excellenscenter

    Vetenskapsrådet finansierar 15 excellenscenter med start 2024. Centren som är under uppbyggnad ska driva nydanande forsknings- och utbildningsverksamhet kring ett centralt tema.