Öppen tillgång (open access) till forskningsdata

En omvärldsbeskrivning 2014

I regleringsbrevet 2013 fick Vetenskapsrådet i uppdrag att ta fram ett förslag på nationella riktlinjer för öppen tillgång till forskningsresultat, det vill säga både vetenskapliga publikationer och forskningsdata. Uppdraget genomfördes i projektform och en viktig del i projektet var att inhämta synpunkter och erfarenheter från många olika intressenter, vilket gjordes genom en serie av dialogmöten och workshops.

Som underlag för diskussionen togs en omvärldsbeskrivning fram som beskriver olika aspekter på öppen tillgång till forskningsdata; juridiska aspekter, EU-aspekter, internationella aspekter och nationella aspekter. Dokumentet blev mycket uppskattat och en preliminär version spreds till ett stort antal personer inom ramen för projektet. Det har nu omarbetats något och blivit en rapport som kan ses som en pendang till det förslag till nationella riktlinjer som Vetenskapsrådet publicerat separat efter att det lämnats över till regeringen i januari 2015.

Mer inom samma ämne

  1. Forskarnas väg till öppen tillgång till publikationer

    Hur genomför vi övergången till öppen tillgång till publikationer? Vilket stöd behövs och vilka incitament kan underlätta? Det kommer en panel med representanter för olika delar av forskningssystemet att diskutera vid ett digitalt seminarium.

  2. Avtal klara med fyra förlag som ger ut öppna tidskrifter

    I höstas fattade Vetenskapsrådet, Formas, Forte och Vinnova ett inriktningsbeslut om att finansiera publicering hos förlag som endast ger ut helt öppet tillgängliga tidskrifter. Nu är avtal klara med fyra förlag.

  3. Debattreplik: Pengar till forskning ska fördelas utifrån kvalitet

    Vi vill att regeringen ger Vetenskapsrådet i uppdrag att utreda om, och i så fall hur, delar av basanslaget kan öka forskningens kvalitet. Det skriver Vetenskapsrådets generaldirektör Katarina Bjelke i en replik på Jonas Franssons debattinlägg i tidn...