Forskningsbarometern 2016
En överblick av det svenska forskningssystemet i internationell jämförelse
Vetenskapsrådets "Forskningsbarometer" ger en bild av tillståndet för svensk forskning genom ett trettiotal indikatorer. Fokus ligger på den offentliga forskningsfinansieringen och på den forskning som bedrivs vid universitet och högskolor. Forskningsbarometern beskriver tre delar i forskningssystemet: finansiella resurser, personalen i systemet och de resultat som genereras i termer av vetenskapliga publikationer. Sammanställningen baseras på forskningspolitiskt relevanta nationella och internationella data, som tidigare inte funnits samlade i denna form.
Sammanfattningsvis visar Forskningsbarometern 2016 att Sverige står sig väl som forskningsnation i internationell jämförelse. Investeringarna i FoU hör till de högsta i världen som andel av BNP. Även andelen forskare i befolkningen är hög och forskarkåren blir alltmer jämställd. Utfallet i form av publikationer och citeringar ger en bild av Sverige som en av de mer framstående forskningsnationerna. Företagssektorns FoU-investeringar har dock minskat och i fråga om högciterade artiklar finns strax efter Sverige flera länder som visat en starkare utveckling de senaste åren.
Mer inom samma ämne
-
Nyhet |
Publicerad 14 januari 2021
I forskningspropositionen för åren 2021–2024 föreslår regeringen stora satsningar på forskning. För Vetenskapsrådets del handlar det bland annat om förstärkningar av forskningsinfrastruktur, den fria forskningen och satsningar inom ett antal utpekade...
-
Nyhet |
Publicerad 17 december 2020
Idag presenterade regeringen den forskningspolitiska propositionen för de kommande fyra åren. Det är en stark satsning på forskning och mycket av det vi efterfrågat i vårt inspel återfinns i propositionen, säger Vetenskapsrådets generaldirektör Sven ...
-
Nyhet |
Publicerad 10 december 2020
Genom att erbjuda finansiering i upp till nio år kan MIMS rekrytera lovande forskare från hela världen – Emmanuelle Charpentiers upptäckt visar att strategin är lyckad.