Rasism på arbetsmarknaden

En inventering av forskningsläget 2017

Vetenskapsrådet har på uppdrag av regeringen genomfört en kartläggning av forskning om rasism på arbetsmarknaden. Kartläggningen visar att forskning av relevans för uppdraget sker inom en rad olika discipliner och forskningsteman, samt med kvantitativa såväl som kvalitativa metoder. En genomgång av litteratur och beviljat forskningsstöd samt intervjuer med forskare visar dock att endast ett fåtal projekt använder just de två termerna rasism och arbetsmarknad i kombination.

Ett närliggande centralt forskningsperspektiv är förekomst av etnisk diskriminering på arbetsmarknaden. Detta kan endast med försiktighet ses som utslag av rasism men är en mätbar effekt av att olika grupper har olika möjligheter. Kartläggningen har fokuserats dels till en genomlysning av begreppet rasism i sig, och dels till en inventering av kunskapsläget relaterat till etnisk diskriminering på arbetsmarknaden. Dessutom inkluderades en genomgång av det juridiska perspektivet av diskriminering.

Forskningen pekar på att etnisk diskriminering på arbetsmarknaden förekommer. Detta är mest välstuderat i anställningsfasen. Däremot finns inget eller endast ett litet underlag relaterat till andra aspekter såsom karriärvägar och anställningstrygghet eller skillnader relaterat till kön. I rapporten konstateras att det finns omfattande kunskapsluckor. Framtida forskning om rasism på arbetsmarknaden kan med fördel ske i nära samspel med annan forskning om olika aspekter av samhälle, kultur och institutioner.

Mer inom samma ämne

  1. Etikarena 2024: AI och forskningsetik

    Den snabba tillväxten av olika former av artificiell intelligens skapar nya forskningsetiska risker och dilemman, samtidigt som helt nya möjligheter att bedriva forskning uppstår. Men vad händer till exempel om forskningen skapar former av artificiel...

  2. Invigning av centret för människans förhistoria

    Den 26 april invigs ett av de excellenscentren som Vetenskapsrådets finansierar från och med i år: Centret för människans förhistoria (Center for the Human Past, CHP). Det är ett tvärvetenskapligt center för forskning om olika aspekter av människans ...

  3. Vetenskapsrådets excellenscenter

    Vetenskapsrådet finansierar 15 excellenscenter med start 2024. Centren som är under uppbyggnad ska driva nydanande forsknings- och utbildningsverksamhet kring ett centralt tema.