Rasism på arbetsmarknaden
En inventering av forskningsläget 2017
Vetenskapsrådet har på uppdrag av regeringen genomfört en kartläggning av forskning om rasism på arbetsmarknaden. Kartläggningen visar att forskning av relevans för uppdraget sker inom en rad olika discipliner och forskningsteman, samt med kvantitativa såväl som kvalitativa metoder. En genomgång av litteratur och beviljat forskningsstöd samt intervjuer med forskare visar dock att endast ett fåtal projekt använder just de två termerna rasism och arbetsmarknad i kombination.
Ett närliggande centralt forskningsperspektiv är förekomst av etnisk diskriminering på arbetsmarknaden. Detta kan endast med försiktighet ses som utslag av rasism men är en mätbar effekt av att olika grupper har olika möjligheter. Kartläggningen har fokuserats dels till en genomlysning av begreppet rasism i sig, och dels till en inventering av kunskapsläget relaterat till etnisk diskriminering på arbetsmarknaden. Dessutom inkluderades en genomgång av det juridiska perspektivet av diskriminering.
Forskningen pekar på att etnisk diskriminering på arbetsmarknaden förekommer. Detta är mest välstuderat i anställningsfasen. Däremot finns inget eller endast ett litet underlag relaterat till andra aspekter såsom karriärvägar och anställningstrygghet eller skillnader relaterat till kön. I rapporten konstateras att det finns omfattande kunskapsluckor. Framtida forskning om rasism på arbetsmarknaden kan med fördel ske i nära samspel med annan forskning om olika aspekter av samhälle, kultur och institutioner.
Mer inom samma ämne
-
Nyhet |
Publicerad 30 augusti 2024
DARIAH står för Digital Research Infrastructure for the Arts and Humanities och är en europeisk forskningsinfrastruktur som stödjer digital forskning och undervisning inom humaniora och konst. Det svenska medlemskapet innebär att infrastrukturen blir...
-
Nyhet |
Publicerad 22 augusti 2024
Regeringens förslag på en ny lag om vissa forskningsdatabaser öppnar nya möjligheter att samla in och behandla personuppgifter utan etikprövningstillstånd. Lagen föreslås träda i kraft 1 januari 2025.
-
Evenemang |
Publicerad 10 april 2024
Den snabba tillväxten av olika former av artificiell intelligens skapar nya forskningsetiska risker och dilemman, samtidigt som helt nya möjligheter att bedriva forskning uppstår. Men vad händer till exempel om forskningen skapar former av artificiel...
Nyckelord: