Kartläggning av rättspsykiatrisk forskning
Vetenskapsrådet har på uppdrag av regeringen genomfört en kartläggning av rättspsykiatrisk forskning. Rättspsykiatri i rapporten avser den medicinska specialitet vars syfte är att utreda, bedöma, diagnostisera, behandla, habilitera alternativt rehabilitera samt följa upp personer som kan lida av en psykisk sjukdom, i samband med lagöverträdelser. Enligt uppdraget bör relevant forskning inom andra områden beaktas, exempelvis neurovetenskap, psykologi, juridik, sociologi och behandlingsforskning.
Kartläggningen visar att USA har den största andelen vetenskapliga publikationer inom rättspsykiatri tätt följt av Storbritannien. Sverige publicerar cirka tio publikationer per år och ingår bland de nio länder som publicerar mest vetenskaplig litteratur inom rättspsykiatri. I Sverige är det Karolinska institutet som står för störst antal publikationer följt av Göteborgs universitet. Den svenska forskningen görs främst inom områdena klinisk medicin och hälsovetenskap.
Det rättspsykiatriska forskningsfältet har i hög grad en nationell prägel, i den betydelsen att varje lands rättssystem och lagstiftning definierar vad som ingår i rättspsykiatri, och därmed även vilka problem det möter i respektive land. Slutsatsen av rapporten är att det finns stora kunskapsluckor inom svensk rättspsykiatrisk forskning. Forskningsfältet saknar övergripande forskningsprogram och samordning.
Mer inom samma ämne
-
Nyhet |
Publicerad 27 november 2020
Med anledning av den debattartikel som Olle Josephson publicerade i Svenska Dagbladet 23 november, har Vetenskapsrådet skrivit en replik. Bidraget till Språk & stil upphör inte för att tidskriften publicerar artiklar på svenska – utan för att konkurr...
Nyckelord:
-
Nyhet |
Publicerad 11 november 2020
Brist på forskningstid är ett stort problem för vårdforskningsområdet. Därför avsätter Vetenskapsrådet 35 miljoner till en utlysning av bidrag till forskningstid inom vårdforskning samt två postdokbidrag.
-
Nyhet |
Publicerad 6 november 2020
Vetenskapsrådets ämnesråd för medicin och hälsa välkomnar nu förslag på ledamöter till beredningsgrupperna 2021. Läs instruktionerna och skicka gärna in ditt förslag så snart som möjligt, dock senast 30 januari.