Kartläggning av rättspsykiatrisk forskning
Vetenskapsrådet har på uppdrag av regeringen genomfört en kartläggning av rättspsykiatrisk forskning. Rättspsykiatri i rapporten avser den medicinska specialitet vars syfte är att utreda, bedöma, diagnostisera, behandla, habilitera alternativt rehabilitera samt följa upp personer som kan lida av en psykisk sjukdom, i samband med lagöverträdelser. Enligt uppdraget bör relevant forskning inom andra områden beaktas, exempelvis neurovetenskap, psykologi, juridik, sociologi och behandlingsforskning.
Kartläggningen visar att USA har den största andelen vetenskapliga publikationer inom rättspsykiatri tätt följt av Storbritannien. Sverige publicerar cirka tio publikationer per år och ingår bland de nio länder som publicerar mest vetenskaplig litteratur inom rättspsykiatri. I Sverige är det Karolinska institutet som står för störst antal publikationer följt av Göteborgs universitet. Den svenska forskningen görs främst inom områdena klinisk medicin och hälsovetenskap.
Det rättspsykiatriska forskningsfältet har i hög grad en nationell prägel, i den betydelsen att varje lands rättssystem och lagstiftning definierar vad som ingår i rättspsykiatri, och därmed även vilka problem det möter i respektive land. Slutsatsen av rapporten är att det finns stora kunskapsluckor inom svensk rättspsykiatrisk forskning. Forskningsfältet saknar övergripande forskningsprogram och samordning.
Mer inom samma ämne
-
Nyhet |
Publicerad 19 december 2024
I år har Vetenskapsrådet tagit emot cirka 5 800 ansökningar om forskningsbidrag. 860 av dem har beviljats. Sammanlagt handlar det om 4,55 miljarder kronor till forskning vid svenska lärosäten och 2,81 miljarder till forskningsinfrastruktur.
-
Nyhet |
Publicerad 17 december 2024
Elektorsförsamlingen har nu valt ledamöter till Vetenskapsrådets styrelse och ämnesråd för perioden 2025–2027. Mandatperioden är tre år och ledamöterna kan väljas om för ytterligare tre år.
-
Evenemang |
Publicerad 5 december 2024
Hur kan resultaten i rapporten "Spelar metod roll?" tolkas och vilka åtgärder behövs för att ytterligare stärka kvaliteten i bedömningen av forskningsansökningar inom humaniora och samhällsvetenskap? Välkommen till ett seminarium där vi kommer att di...