Vetenskapsrådets inspel till den
nationella Life Science-strategin

Regeringen har inrättat ett life science-kontor som ska ta fram en nationell life science-strategi. Vetenskapsrådet menar att en nationell life science-strategi är central för att stärka Sveriges förmåga att möta utmaningar och ta tillvara på möjligheter inom området. För att uthålligt stärka Sveriges position inom life science krävs en strategi som tydliggör vikten av samverkan mellan hälso- och sjukvården, akademin och industrin och som bygger på en ömsesidig förståelse för de olika intressenternas mål och möjligheter.

Vetenskapsrådet vill därför understryka att en långsiktigt framgångsrik strategi för life science måste baseras på en stark grundforskning i samverkan med en väl utvecklad klinisk forskning förankrad i sjukvården samt med läkemedelsindustrin.

Vetenskapsrådet har identifierat följande fyra områden som särskilt viktiga för fortsatt utveckling av Life Science i Sverige:

  • Nationell samordning av infrastrukturer och olika satsningar inom Life Science.
  • Stärka internationell samverkan.
  • Stärka grundforskningen.
  • Prioritera forskning i den kliniska verksamheten.

Mer inom samma ämne

  1. Life science-strategin är en viktig vägledning – nu krävs faktiska åtgärder och prioritering av resurser

    Regeringens uppdaterade life science-strategi är en viktig vägledning för att stärka medicinsk och klinisk forskning samt innovation i Sverige. Strategin betonar samverkan mellan hälso- och sjukvården, akademin och näringslivet, samt internationellt ...

  2. Verktyg som river språkbarriärer får årets Athenapris

    Athenapriset 2024 går till Care to Translate, ett digitalt översättningsverktyg anpassat för vården som utvecklats för att ge patienter med olika språkbakgrund möjlighet att kommunicera med vårdgivare på ett effektivt sätt.

  3. Scilifelab får 70 miljoner av EU för att utbilda postdoktorer inom life science

    Den nationella forskningsinfrastrukturen Scilifelab får 70 miljoner kronor via EU-programmet Marie Sklodowska-Curie-åtgärder (MSCA) för en satsning på ett utbildningsprogram för postdoktorer. Programmet är tänkt att bidra till innovativ forskning och...