Svensk forskning om segregation

Segregation – ny kartläggning av kunskapsläget

På uppdrag av regeringen har Vetenskapsrådet kartlagt forskning om segregation. Vi har studerat forskning om segregation i relation till följande områden: bostadssegregation, brottslighet, arbetslöshet, skolan, och demokratin/civila samhället med fokus på socioekonomisk segregation.

Studier om hälsa har tagits med om det även behandlar något av de fem områden som ingår i uppdraget. Kartläggningen bygger på beviljade ansökningar till de största externa forskningsfinansiärerna, enkät riktad till forskare verksamma inom fältet, en intervjuundersökning med forskare verksamma inom fältet samt en analys av vetenskapliga publikationer.

En expertgrupp har engagerats med uppgift att komplettera, analysera och sammanställa detta material. Inom ramen för uppdraget har vi hämtat synpunkter från Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd (Forte) och hållit samråd med Delegationen mot segregation. Från enkätundersökningen framträder två huvudteman på forskningsinriktning. En grupp forskare är framförallt fokuserad på mekanismer som leder till segregation medan en annan grupp fokuserar på konsekvenserna av segregationen.

Mer inom samma ämne

  1. Life science-strategin är en viktig vägledning – nu krävs faktiska åtgärder och prioritering av resurser

    Regeringens uppdaterade life science-strategi är en viktig vägledning för att stärka medicinsk och klinisk forskning samt innovation i Sverige. Strategin betonar samverkan mellan hälso- och sjukvården, akademin och näringslivet, samt internationellt ...

  2. Samtal om migration och integration: EU:s förvaltningsfond för nödåtgärder i Afrika och migrationskontroll

    Hur samarbetar EU med afrikanska länder för att hantera migration? I det sjätte seminariet i serien Samtal om migration och integration – forskare möter praktiker presenteras aktuella forskningsresultat om EU:s förvaltningsfond för nödåtgärder i Afri...

  3. God forskningssed – ny utgåva

    Skriften God forskningssed ger en orientering i de samlade etiska krav som gäller för forskning. Den ger också vägledning för etisk reflektion under hela forskningsprocessen.