Svensk forskning om segregation

Segregation – ny kartläggning av kunskapsläget

På uppdrag av regeringen har Vetenskapsrådet kartlagt forskning om segregation. Vi har studerat forskning om segregation i relation till följande områden: bostadssegregation, brottslighet, arbetslöshet, skolan, och demokratin/civila samhället med fokus på socioekonomisk segregation.

Studier om hälsa har tagits med om det även behandlar något av de fem områden som ingår i uppdraget. Kartläggningen bygger på beviljade ansökningar till de största externa forskningsfinansiärerna, enkät riktad till forskare verksamma inom fältet, en intervjuundersökning med forskare verksamma inom fältet samt en analys av vetenskapliga publikationer.

En expertgrupp har engagerats med uppgift att komplettera, analysera och sammanställa detta material. Inom ramen för uppdraget har vi hämtat synpunkter från Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd (Forte) och hållit samråd med Delegationen mot segregation. Från enkätundersökningen framträder två huvudteman på forskningsinriktning. En grupp forskare är framförallt fokuserad på mekanismer som leder till segregation medan en annan grupp fokuserar på konsekvenserna av segregationen.

Mer inom samma ämne

  1. Att komma hem i osäkra tider: Erfarenheter av återvändande och konstruktioner av ’hem’ bland svenska familjer

    Ett forskningsprojekt inom det nationella forskningsprogrammet om migration och integration.

  2. Att navigera mellan anti-hbtq-politik och homonationalism: Prekaritet och sociala stödstrukturer bland ryska och ugandiska queera migranter i Sverige

    Ett forskningsprojekt inom det nationella forskningsprogrammet om migration och integration.

  3. Migrerade sjuksköterskor i den svenska sjukvården: en etnologisk studie av integration i arbetslivet

    Ett forskningsprojekt inom det nationella forskningsprogrammet om migration och integration.