Vetenskapsrådets guide till infrastrukturen 2018

Vetenskapsrådets guide till infrastrukturen 2018 är en plan för hur svenska forskare inom akademi, offentlig sektor och industri ska få tillgång till den mest kvalificerade forskningsinfrastrukturen i Sverige och i andra länder.

Forskningsinfrastruktur är centrala eller distribuerade forskningsanläggningar, databaser eller storskaliga beräknings-, analys- och modelleringsresurser.

Vår guide till infrastrukturen är en vägvisare för Sveriges långsiktiga behov av nationell och internationell forskningsinfrastruktur. Den fungerar som underlag vid våra diskussioner om finansiering av framtida infrastrukturer, men även i samråd med andra forskningsfinansiärer nationellt och internationellt.

Vi gav ut den första guiden 2006. Den har kompletterats med uppdaterade versioner 2008, 2011 och 2014.

Finns även en bilaga till guiden för infrastruktur 2018: Resultat av behovsinventering

Mer inom samma ämne

  1. Information och demonstration av EOSC EU-nod

    Den första noden inom det europeiska öppna forskningsmolnet EOSC lanserades hösten 2024. Noden ger tillgång till forskningsdata och andra forskningsresurser. På det här webbinariet får du koll på hur den kan användas.

  2. Sverige etablerar en AI-fabrik med stöd av EuroHPC JU

    European High Performance Computing Joint Undertaking (EuroHPC JU) har utsett sju konsortier i Europa som ska etablera AI-fabriker med AI-optimerade superdatorer. En av de sju AI-fabrikerna är svenska MIMER vid Linköpings universitet.

  3. Vetenskapsrådet tilldelas EU-medel för Polar Connect Step 1

    Nu inleds nästa delprojekt i Polar Connect – där fem nordiska aktörer går samman för att säkra framtidens globala digitala infrastruktur. Projektet innebär också möjligheter att samla in data för forskning om Arktis.