An outlook for the national roadmap for e-infrastructures for research

Vetenskapsrådet har identifierat ett ökat behov av e-infrastrukturer för forskning. Samtidigt finns många aktörer som redan levererar olika tjänster på olika nivåer. Ytterligare en utmaning är den globala policyn om öppen vetenskap, som ställer större krav på nationell samordning för att möta internationell policy. Utvecklingen mot öppen vetenskap ställer också krav på nationell samordning mellan forskningens infrastrukturer och e-infrastrukturer.

Tillsammans med Universitetens referensgrupp för forskningsinfrastruktur (URFI) har Vetenskapsrådet låtit en oberoende internationell expertpanel se över nationella e-infrastrukturer och deras respective kopplingar till lokala, regionala och internationella infrastrukturer.

Under arbetets gång har expertpanelen observerat skillnader i ägandeskap och finansiering. Panelen konstaterar att fragmenteringen skapar problem i form av oklarheter, överlappande mandat, luckor i e-infrastrukturtjänster samt förvirring mellan e-infrastrukturerna och universiteten och inom Vetenskapsrådet. Vilket i sin tur blir ett bekymmer för forskare som använder e-infrastrukturerna.

Panelen lämnar elva specifika rekommendationer för hur Sverige kan utveckla en nationell strategi och ”kompassriktning” för e-infrastrukturer för forskning och tackla de nuvarande utmaningarna.

Rapporten är skriven på engelska, med sammanfattning på svenska.

Mer inom samma ämne

  1. Forskarnas väg till öppen tillgång till publikationer

    Hur genomför vi övergången till öppen tillgång till publikationer? Vilket stöd behövs och vilka incitament kan underlätta? Det kommer en panel med representanter för olika delar av forskningssystemet att diskutera vid ett digitalt seminarium.

  2. Storskaliga beräkningsresurser

    Forskar du inom beräkningsvetenskap? Då kan du ansöka om att få tillgång till svenska och europeiska beräkningsresurser vid NAISS och EuroHPC. Här kan du läsa mer om hur du går tillväga.

  3. Slutrapport från behovsinventering avseende data och infrastruktur för utbildningsvetenskaplig forskning

    Utbildningsvetenskaplig forskning har under de senaste 20 åren vuxit fram som ett väl etablerat forskningsfält. I forskningsöversikten 2023 betonade Vetenskapsrådets utbildningsvetenskapliga kommitté behovet av att utveckla infrastrukturer som stärke...