Vägval för framtidens forskningssystem

Kunskap, kvalitet och integritet

Vägval för framtidens forskningssystem presenterar utmaningar och vägar framåt för det svenska forskningssystemet. Rapporten utgör underlag för Vetenskapsrådets arbete och forskningspolitiska inspel samt för en bred diskussion om forskningens betydelse och hur den bäst bedrivs och finansieras.

Forskning är utgångspunkten för den kunskap som ligger till grund för samhällets utveckling, näringslivets konkurrenskraft och för att möta de samhällsutmaningar världen står inför. För att kunna nå de mål vi sätter upp måste all forskning hålla en hög kvalitet, vilket innebär att vi måste prioritera excellens. En grundförutsättning både för att stärka kvaliteten i svensk forskning och för nya kunskapsgenombrott är den enskilda forskarens integritet och frihet. Samtidigt är det avgörande med ökad transparens och att det finns en grundläggande samsyn om god forskningssed för att bibehålla samhällets höga förtroende för forskningen och forskarna.

Vi har tagit fram tolv huvudpunkter för vad vi anser är nödvändigt för att Sverige ska nå målsättningen att bli en av världens ledande forskningsnationer. Var och en av dessa punkter utvecklas sedan i tematiska kapitel där vi beskriver och motiverar utmaningar, Vetenskapsrådets roll och vägen framåt. I rapportens inledning redogör vi för det generella läget för svensk forskning och den problembild som ligger till grund för de vägval som vi föreslår.

Mer inom samma ämne

  1. Life science-strategin är en viktig vägledning – nu krävs faktiska åtgärder och prioritering av resurser

    Regeringens uppdaterade life science-strategi är en viktig vägledning för att stärka medicinsk och klinisk forskning samt innovation i Sverige. Strategin betonar samverkan mellan hälso- och sjukvården, akademin och näringslivet, samt internationellt ...

  2. God forskningssed – ny utgåva

    Skriften God forskningssed ger en orientering i de samlade etiska krav som gäller för forskning. Den ger också vägledning för etisk reflektion under hela forskningsprocessen.

  3. Curie lanserar ny seminarieserie om forskares vardag

    Tidningen Curies nya seminarieserie Curie Talks arrangeras i samarbete med Sveriges unga akademi och landets lärosäten. Fokus är aktuella frågor om forskningens villkor.