Utredning av synkrotronljus och
frielektronlaserlandskapet utifrån den svenska forskningens behov
Vetenskapsrådet gör idag stora investeringar, i både uppbyggnad och drift av synkrotron- och frielektronlaserfaciliteter. De anläggningar som direktfinansieras är Max IV (Lund), ESRF (Grenoble, Frankrike), Petra III och European XFEL (båda i Hamburg, Tyskland). Den i särklass största satsningen görs mot det nationella Max IV-laboratoriet vid Lunds universitet.
Denna rapport är resultatet av en utredning som kartlägger den svenska forskningens behov av synkrotron- och frielektronlaserkällor för produktion av högkvalitativt röntgenljus, och undersöker om dagens finansieringsstrategier inom området är ändamålsenliga.
Fyra nationella experter har genomfört utredningen och ger en tydlig översikt av området idag samt en rad konkreta råd och rekommendationer till RFI/Vetenskapsrådet och andra aktörer inom fältet.
Mer inom samma ämne
-
Beslut |
Publicerad 1 juli 2022
Vetenskapsrådet har fattat beslut om att bevilja ansökan från Linköpings universitet i utlysningen Bidrag till infrastruktur för nationella beräkningsresurser och tillhörande tjänster. Den nya organisationen, National Academic Infrastructure for Supe...
Nyckelord:
-
Nyhet |
Publicerad 1 juli 2022
European Southern Observatory, ESO, bygger världens största optiska teleskop ELT i öknen i Chile. Just nu söker ESO ett antal personer för att arbeta med utvecklingen av teleskopet.
Nyckelord:
-
Nyhet |
Publicerad 29 juni 2022
Vetenskapsrådet beviljar ansökan från Linköpings universitet för utlysningen Bidrag till infrastruktur för nationella beräkningsresurser och tillhörande tjänster. Den nya organisationen startar sin verksamhet 1 januari 2023.
Nyckelord: