Utredning av synkrotronljus och
frielektronlaserlandskapet utifrån den svenska forskningens behov

Vetenskapsrådet gör idag stora investeringar, i både uppbyggnad och drift av synkrotron- och frielektronlaserfaciliteter. De anläggningar som direktfinansieras är Max IV (Lund), ESRF (Grenoble, Frankrike), Petra III och European XFEL (båda i Hamburg, Tyskland). Den i särklass största satsningen görs mot det nationella Max IV-laboratoriet vid Lunds universitet.

Denna rapport är resultatet av en utredning som kartlägger den svenska forskningens behov av synkrotron- och frielektronlaserkällor för produktion av högkvalitativt röntgenljus, och undersöker om dagens finansieringsstrategier inom området är ändamålsenliga.

Fyra nationella experter har genomfört utredningen och ger en tydlig översikt av området idag samt en rad konkreta råd och rekommendationer till RFI/Vetenskapsrådet och andra aktörer inom fältet.

Mer inom samma ämne

  1. Storskaliga beräkningsresurser

    Forskar du inom beräkningsvetenskap? Då kan du ansöka om att få tillgång till svenska och europeiska beräkningsresurser vid NAISS och EuroHPC. Här kan du läsa mer om hur du går tillväga.

  2. Slutrapport från behovsinventering avseende data och infrastruktur för utbildningsvetenskaplig forskning

    Utbildningsvetenskaplig forskning har under de senaste 20 åren vuxit fram som ett väl etablerat forskningsfält. I forskningsöversikten 2023 betonade Vetenskapsrådets utbildningsvetenskapliga kommitté behovet av att utveckla infrastrukturer som stärke...

  3. Data och infrastruktur för utbildningsvetenskaplig forskning

    Under 2023 genomförde Vetenskapsrådets utbildningsvetenskapliga kommitté en kartläggning och behovsinventering avseende data samt behov av infrastrukturer för utbildningsvetenskap. Vid detta seminarium presenterar utredare Jan Hylén rapporten.