Jämställdhet i Vetenskapsrådets miljöstöd och excellenssatsningar

Utfall av utlysningar gjorda mellan 2004–2016

Når Vetenskapsrådets forskningsstöd manliga och kvinnliga forskare på jämställda villkor? Vi har undersökt vilka som sökt och blivit beviljade bidrag till forskningsmiljöer respektive stöd inom olika excellenssatsningar som gjorts från 2004 och framåt.

Det visar sig att stödet står i proportion till könsfördelningen bland ansökningarna. Vetenskapsrådets bedömningsprocess tycks därmed inte ha missgynnat varken män eller kvinnor som grupp. Men betydligt fler män än kvinnor söker och får därmed del av dessa stöd.

En förklaring kan vara att eftersom kvinnor fortfarande är i minoritet högre upp i hierarkin bland seniora forskare, som är målgruppen för dessa stöd, blir konsekvensen att män får en större andel forskningsmedel än kvinnor. Därför är det viktigt att Vetenskapsrådets och andra forskningsfinansiärers utbud av stödformer till forskning är varierat. Det är också viktigt att fortsätta utforma utlysningar könsneutralt och att bedömningsprocessen är könsneutral, i strävan efter att kombinera vetenskaplig kvalitet och jämställda villkor.

Mer inom samma ämne

  1. Life science-strategin är en viktig vägledning – nu krävs faktiska åtgärder och prioritering av resurser

    Regeringens uppdaterade life science-strategi är en viktig vägledning för att stärka medicinsk och klinisk forskning samt innovation i Sverige. Strategin betonar samverkan mellan hälso- och sjukvården, akademin och näringslivet, samt internationellt ...

  2. Pär Weihed blir utredare för Vetenskapsrådets uppdrag om e-infrastruktur

    Vetenskapsrådet har fått i uppdrag av regeringen att lämna förslag om hur svensk e-infrastruktur för forskning kan utvecklas genom samordning och organisatorisk förändring. Vi har nu anlitat Pär Weihed som utredare för uppdraget.

  3. Nya ledamöter i två av Vetenskapsrådets kommittéer

    Vetenskapsrådets styrelse har utsett ledamöter till utbildningsvetenskapliga kommittén samt kommittén för konstnärlig forskning för perioden 2025–2027. Mandatperioden är tre år och ledamöterna kan väljas om för ytterligare tre år.