Jämställdhet i Vetenskapsrådets miljöstöd och excellenssatsningar

Utfall av utlysningar gjorda mellan 2004–2016

Når Vetenskapsrådets forskningsstöd manliga och kvinnliga forskare på jämställda villkor? Vi har undersökt vilka som sökt och blivit beviljade bidrag till forskningsmiljöer respektive stöd inom olika excellenssatsningar som gjorts från 2004 och framåt.

Det visar sig att stödet står i proportion till könsfördelningen bland ansökningarna. Vetenskapsrådets bedömningsprocess tycks därmed inte ha missgynnat varken män eller kvinnor som grupp. Men betydligt fler män än kvinnor söker och får därmed del av dessa stöd.

En förklaring kan vara att eftersom kvinnor fortfarande är i minoritet högre upp i hierarkin bland seniora forskare, som är målgruppen för dessa stöd, blir konsekvensen att män får en större andel forskningsmedel än kvinnor. Därför är det viktigt att Vetenskapsrådets och andra forskningsfinansiärers utbud av stödformer till forskning är varierat. Det är också viktigt att fortsätta utforma utlysningar könsneutralt och att bedömningsprocessen är könsneutral, i strävan efter att kombinera vetenskaplig kvalitet och jämställda villkor.

Mer inom samma ämne

  1. Forskning.se – för nyheter och kommunikation om forskning

    Forskning.se förmedlar nyheter om forskning från svenska lärosäten, forskningsinstitut och forskande organisationer. Vetenskapsrådet samordnar utvecklingen av forskning.se och redaktionen finns hos oss.

  2. Nytt forskningssamarbete med USA inom bland annat 6G, kvantteknologi och cancer

    Vetenskapsrådet och Vinnova har tecknat en femårig avsiktsförklaring med amerikanska National Science Foundation (NSF), som ska underlätta forsknings- och innovationssamarbeten mellan Sverige och USA.

  3. Avtal klara med fyra förlag som ger ut öppna tidskrifter

    I höstas fattade Vetenskapsrådet, Formas, Forte och Vinnova ett inriktningsbeslut om att finansiera publicering hos förlag som endast ger ut helt öppet tillgängliga tidskrifter. Nu är avtal klara med fyra förlag.