Statistik för
läkemedelsprövningar

Geografisk fördelning samt jämförelser mellan akademiska och industrisponsrade läkemedelsprövningar

Denna rapport visar hur akademiska och industrisponsrade läkemedelsprövningar skiljer sig åt i studieupplägg när det gäller beräknat antal patienter och hur många kliniker som planeras att delta i genomförandet. Tidigare rapporter och sammanställningar av statistik har presenterat Sverige som helhet. Här ger vi en bild av hur läkemedelsprövningar fördelas geografiskt i Sverige, vilket ger perspektiv på patienters olika möjligheter att delta beroende på var man bor.

Generellt förläggs läkemedelsprövningar oftare till de större sjukvårdsregionerna. Mindre sjukvårdsregioner har istället en större andel studier där mer än en region deltar. Rapporten innehåller även visualiseringar av i vilken grad sjukvårdsregionerna deltar i samma/gemensamma läkemedelsprövningar. Akademiska läkemedelsprövningar bedrivs oftast bara inom en sjukvårdsregion medan majoriteten av de industrisponsrade har deltagande kliniker i flera regioner. De akademiska läkemedelsprövningarna verkar ta längre tid att genomföra, alternativt brister i återrapporteringen till EudraCT. Vi kan också konstatera att industrisponsrade läkemedelsprövningar har ett betydligt lägre antal planerade patienter per klinik än akademiska läkemedelsprövningar.

Jämförelserna bygger på information från den europiska databasen för
läkemedelsprövningar (EudraCT) under åren 2013–2018.

Mer inom samma ämne

  1. Ny statistik över ansökningar och beslut

    Nu har vi publicerat samlad statistik om ansökningar och bidragsbeslut för 2023. För att göra statistiken mer användbar har vi bland annat gjort en annan ämnesindelning än tidigare år.

  2. Drygt 75 procent av kliniska studier registrerade efter ett år

    Från och med 2022 ska alla kliniska studier som Vetenskapsrådet finansierar registreras i en publik databas. En färsk uppföljning visar att majoriteten av de kliniska studier som beviljades medel 2022 har registrerats.

  3. God forskning i vården - så blir Sverige ledande i behandlingsforskning

    Vetenskapsrådet är värd för konferensen som ingår i en konferensserie som initierats av och arrangeras tillsammans med Svenska läkaresällskapet och Kungliga vetenskapsakademin.