Strategisk forskningsagenda – nationella forskningsprogrammet
om antibiotikaresistens
Samlad kraft för forskning om antibiotikaresistens
Den strategiska forskningsagendan är en nationell kraftsamling för att skapa möjligheter till effektiv behandling av bakteriella infektioner hos människor och djur. Den är framtagen i brett samarbete mellan elva statliga aktörer, vilket ger en god grund för framtida forskning. Agendan syftar till att vägleda, stödja och samordna forskningsinsatser inom en rad områden, till exempel folkhälsa, medicin, miljö och vatten, djurhälsa, internationellt samarbete och innovationer.
Vetenskapsrådet ansvarar för ett tioårigt nationellt forskningsprogram om antibiotikaresistens
I programkommittén ingår representanter från Formas, Forte, Vinnova, Läkemedelsverket, Havs- och vattenmyndigheten, Sida, Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen, Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) och Research Institutes of Sweden (RISE).
Mer inom samma ämne
-
Nyhet |
Publicerad 3 december 2020
Fyra forskningsnätverk får bidrag för att hitta nya lösningar och dela metoder som kan minska utvecklingen av antibiotikaresistens. Stödet är en riktad satsning inom det nationella forskningsprogrammet om antibiotikaresistens.
-
Nyhet |
Publicerad 18 november 2020
I början av 2021 öppnar en utlysning inom samarbetet Joint Programme Initiative on Antimicrobial Resistance, JPIAMR, med fokus på att förhindra och minska utvecklingen och överföringen av antimikrobiell resistens. Vetenskapsrådet och Sida deltar som ...
-
Artikel |
Publicerad 3 juni 2020
All forskning som berör antibiotika och antibiotikaresistens, både grundforskning och mer verksamhetsnära forskning, kan få stöd inom det nationella forskningsprogrammet om antibiotikaresistens.