Strategisk forskningsagenda – nationella forskningsprogrammet
om antibiotikaresistens

Samlad kraft för forskning om antibiotikaresistens

Den strategiska forskningsagendan är en nationell kraftsamling för att skapa möjligheter till effektiv behandling av bakteriella infektioner hos människor och djur. Den är framtagen i brett samarbete mellan elva statliga aktörer, vilket ger en god grund för framtida forskning. Agendan syftar till att vägleda, stödja och samordna forskningsinsatser inom en rad områden, till exempel folkhälsa, medicin, miljö och vatten, djurhälsa, internationellt samarbete och innovationer.

Vetenskapsrådet ansvarar för ett tioårigt nationellt forskningsprogram om antibiotikaresistens

I programkommittén ingår representanter från Formas, Forte, Vinnova, Läkemedelsverket, Havs- och vattenmyndigheten, Sida, Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen, Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) och Research Institutes of Sweden (RISE).

Mer inom samma ämne

  1. Antibiotikaresistens – hur går vi från forskning till praktik, produkter och policy?

    På konferensen presenteras och diskuteras forskningsresultat från det nationella forskningsprogrammet inom antibiotikaresistens samt behov och förutsättningar för tillämpning. Hur vi kan vi i Sverige skapa goda förutsättningar för att nyttja resultat...

  2. Nominera ledamöter till beredningsgrupper inom medicin och hälsa 2025

    Vetenskapsrådets ämnesråd för medicin och hälsa välkomnar nu förslag på ledamöter till beredningsgrupperna 2025. Läs instruktionerna och skicka gärna in ditt förslag så snart som möjligt, dock senast 30 november 2024.

  3. Nominera forskare till Athenapriset 2024

    Athenapriset går till forskning och innovationer som kommit till genom samarbete mellan hälso- och sjukvården, akademin och näringslivet. Var med och påverka vem som får priset i år! Sista nomineringsdag är 26 maj.