Strategisk forskningsagenda – nationella forskningsprogrammet
om antibiotikaresistens

Samlad kraft för forskning om antibiotikaresistens

Den strategiska forskningsagendan är en nationell kraftsamling för att skapa möjligheter till effektiv behandling av bakteriella infektioner hos människor och djur. Den är framtagen i brett samarbete mellan elva statliga aktörer, vilket ger en god grund för framtida forskning. Agendan syftar till att vägleda, stödja och samordna forskningsinsatser inom en rad områden, till exempel folkhälsa, medicin, miljö och vatten, djurhälsa, internationellt samarbete och innovationer.

Vetenskapsrådet ansvarar för ett tioårigt nationellt forskningsprogram om antibiotikaresistens

I programkommittén ingår representanter från Formas, Forte, Vinnova, Läkemedelsverket, Havs- och vattenmyndigheten, Sida, Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen, Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) och Research Institutes of Sweden (RISE).

Mer inom samma ämne

  1. Vetenskapsrådets excellenscenter

    Vetenskapsrådet finansierar 15 excellenscenter med start 2024. Centren som är under uppbyggnad ska driva nydanande forsknings- och utbildningsverksamhet kring ett centralt tema.

  2. Drygt 75 procent av kliniska studier registrerade efter ett år

    Från och med 2022 ska alla kliniska studier som Vetenskapsrådet finansierar registreras i en publik databas. En färsk uppföljning visar att majoriteten av de kliniska studier som beviljades medel 2022 har registrerats.

  3. God forskning i vården - så blir Sverige ledande i behandlingsforskning

    Vetenskapsrådet är värd för konferensen som ingår i en konferensserie som initierats av och arrangeras tillsammans med Svenska läkaresällskapet och Kungliga vetenskapsakademin.