Metoder för att analysera samverkan och samhällspåverkan – en introduktion till fallstudier

Vetenskapsrådet har fått regeringens uppdrag att identifiera metoder för uppföljning av det forskningspolitiska målet att ”samverkan och samhällspåverkan ska öka” inom utbildning och forskning. Eftersom samverkan och samhällspåverkan är omfattande och mångfacetterade begrepp, blir uppgiften att identifiera metoder för uppföljning av målet komplex. Den svårigheten har Vetenskapsrådet pekat på tidigare i samband med uppdrag att identifiera indikatorer gällande målet på nationell nivå.

Den här rapporten är avgränsad till att beskriva och diskutera fallstudier som metod. Vetenskapsrådets slutsats från tidigare uppdrag är att utvärderingar baserade på fallstudier är en mer framkomlig väg än indikatorer för att värdera måluppfyllelse avseende samverkan och samhällspåverkan.

Mer inom samma ämne

  1. Science Europe: Så kan dialogen mellan forskare och beslutsfattare stärkas

    Mer dialog behövs mellan forskarsamhället och beslutsfattare för att de beslut som fattas ska baseras på vetenskaplig kunskap. I en ny rapport ger Science Europe förslag på hur denna dialog kan stärkas.

  2. Debattreplik: Pengar till forskning ska fördelas utifrån kvalitet

    Vi vill att regeringen ger Vetenskapsrådet i uppdrag att utreda om, och i så fall hur, delar av basanslaget kan öka forskningens kvalitet. Det skriver Vetenskapsrådets generaldirektör Katarina Bjelke i en replik på Jonas Franssons debattinlägg i tidn...

  3. Forskning.se gör vetenskap enklare att nå och förstå

    En nationell plattform för nyheter och kommunikation om forskning lanseras i februari 2024. Plattformen bygger vidare på den befintliga webbplatsen forskning.se och är en långsiktig satsning och viktig del i Vetenskapsrådets uppdrag att samordna och ...