Söktryck och framgång vid Europeiska forskningsrådet

En analys med fokus på humaniora och samhällsvetenskap i Sverige

I denna rapport beskrivs söktryck och framgång vid Europeiska forskningsrådet (ERC) för forskare verksamma inom humaniora och samhällsvetenskap i Sverige, jämfört med forskare verksamma i andra länder och inom andra forskningsområden. Vi ger även en inblick i erfarenheter från forskare, prefekter och lärosätenas enheter för stöd till forskare som söker extern finansiering. Rapporten är en uppföljning av Svenskt deltagande i Europeiska forskningsrådet (2017).

Både kvantitativ och kvalitativ analys indikerar att det finns en utvecklingspotential. Framför allt skulle fler framstående forskare inom humaniora och samhällsvetenskap kunna söka ERC-bidrag. Fler sökande är i sin tur en förutsättning för att öka de svenska framgångarna inom området. Vi diskuterar vad som skulle kunna öka söktrycket från forskare inom humaniora och samhällsvetenskap verksamma i Sverige och ger konkreta förslag på åtgärder för forskare, lärosäten, forskningsfinansiärer och på regeringsnivå.

Detta är en uppföljning av Svenskt deltagande i Europeiska forskningsrådet från 2017.

Mer inom samma ämne

  1. Vetenskapsrådet deltar i samarbete kring publiceringsplattformen Open Research Europe (ORE)

    Tio forskningsfinansiärer och forskningsutförare i Europa går samman för att finansiera publiceringsplattformen Open Research Europe (ORE), däribland Vetenskapsrådet, Formas och Forte. Samarbetet innebär att forskare i de medverkande länderna kommer ...

  2. Intervjuträning ERC Advanced Grant 2025

    Vetenskapsrådet bjuder in till intervjuträning för forskare som har gått vidare till steg två i ERC:s utlysning Advanced grant. Administrativ personal vid svenska universitet som arbetar med forskningsstöd för ERC är också välkomna.

  3. Forskningspropositionens fokus på excellens är en tidig julklapp till svensk forskning

    Så fick vi en tidig julklapp i form av regeringens forsknings- och innovationsproposition för 2025–2028, ”Forskning och innovation för framtid, nyfikenhet och nytta”. En ökning på 6,5 miljarder kronor fram till 2028 är ingen dålig julklapp. Av dessa ...