Resultat av behovsinventering

Bilaga till Vetenskapsrådets guide till infrastrukturen

På Vetenskapsrådet prioriterar vi infrastruktur genom en återkommande cyklisk process på två år. Processens första steg är en inventering med syfte att peka ut områden med tydliga behov av ny eller utvecklad forskningsinfrastruktur.

Resultatet av behovsinventeringen blir sedan underlag för en riktad utlysning. Vid den inventering som vi genomförde under 2019–2020 kom det in 69 förslag från lärosäten, myndigheter med forskningsansvar, finansiärer och forskargrupperingar.

Alla förslag bedömde vi efter kriterier som vetenskaplig relevans, nationellt intresse och strategiska överväganden. De tematiska områden som bedömdes vara av högt vetenskapligt och strategiskt värde beskriver vi i denna guidebilaga som är kopplad till Vetenskapsrådets guide till infrastrukturen 2018.

Att ha prioriterats till kategori A1 är en förutsättning men inte en garanti för att omfattas av en eventuell utlysning. Besked om ifall det blir en utlysning 2021 och vilka infrastrukturer som då är behöriga att söka kommer under september 2020.

Mer inom samma ämne

  1. Storskaliga beräkningsresurser

    Forskar du inom beräkningsvetenskap? Då kan du ansöka om att få tillgång till svenska och europeiska beräkningsresurser vid NAISS och EuroHPC. Här kan du läsa mer om hur du går tillväga.

  2. Slutrapport från behovsinventering avseende data och infrastruktur för utbildningsvetenskaplig forskning

    Utbildningsvetenskaplig forskning har under de senaste 20 åren vuxit fram som ett väl etablerat forskningsfält. I forskningsöversikten 2023 betonade Vetenskapsrådets utbildningsvetenskapliga kommitté behovet av att utveckla infrastrukturer som stärke...

  3. Data och infrastruktur för utbildningsvetenskaplig forskning

    Under 2023 genomförde Vetenskapsrådets utbildningsvetenskapliga kommitté en kartläggning och behovsinventering avseende data samt behov av infrastrukturer för utbildningsvetenskap. Vid detta seminarium presenterar utredare Jan Hylén rapporten.