Finansiering av utbildningsvetenskaplig forskning

Vetenskapsrådet har kartlagt finansieringen av utbildningsvetenskaplig forskning i Sverige. Kartläggningen visar att myndigheten är den utan konkurrens största och viktigaste externa finansiären av utbildningsvetenskap. Förutom Vetenskapsrådet är det bara Skolforskningsinstitutet som med någon rejäl substans bidrar till extern finansiering. Nästan all extern finansiering går till de stora universiteten.

Rollfördelningen mellan finansiärerna är relativt tydlig: Medan Vetenskapsrådet har i uppdrag att stödja forskning av högsta vetenskapliga kvalitet har Skolforskningsinstitutet i uppdrag att fördela forskningspengar till praktiknära forskning med lärarpåverkan.

En slutsats i rapporten är att utbildningsvetenskaplig forskning i hög grad är beroende av finansiering från lärosätenas fasta forskningsanslag. Därför ingår också en undersökning av hur de fasta forskningsresurserna fördelas ute på lärosätena. Dessutom innehåller rapporten en översyn av hur utbildningsvetenskap organiseras inom Vetenskapsrådet.

Mer inom samma ämne

  1. Vetenskapligt samtal om förskolans och skolans digitalisering

    I stället för en polariserad debatt vill Vetenskapsrådet lyfta fram olika perspektiv på förskolans och skolans digitalisering, både från utbildningsvetenskaplig forskning och från forskning inom andra discipliner. I detta seminarium ger forskare med ...

  2. Slutrapport från behovsinventering avseende data och infrastruktur för utbildningsvetenskaplig forskning

    Utbildningsvetenskaplig forskning har under de senaste 20 åren vuxit fram som ett väl etablerat forskningsfält. I forskningsöversikten 2023 betonade Vetenskapsrådets utbildningsvetenskapliga kommitté behovet av att utveckla infrastrukturer som stärke...

  3. Data och infrastruktur för utbildningsvetenskaplig forskning

    Under 2023 genomförde Vetenskapsrådets utbildningsvetenskapliga kommitté en kartläggning och behovsinventering avseende data samt behov av infrastrukturer för utbildningsvetenskap. Vid detta seminarium presenterar utredare Jan Hylén rapporten.