Komplement till forskningsagenda för det nationella forskningsprogrammet inom migration och integration

Den forskningsagenda som togs fram när Vetenskapsrådets nationella forskningsprogram inom migration och integration startade 2017 har nu kompletterats med statistik över den senaste tidens utveckling på området, en ny bild av utmaningar och kunskapsbehov och en uppföljning av de insatser som genomförts hittills.

Inriktningen framöver handlar fortfarande om att stärka forskningsfältet, att främja nationellt och internationellt samarbete och att stödja samordning, spridning och tillgängliggörande av forskning. Sammanställningen ligger till grund för hur kommande insatser utformas för att bäst uppfylla programmets mål och syfte.

Förutom att ge ämnesrådet för humaniora och samhällsvetenskap underlag för diskussion och vägledning inför kommande insatser, riktar sig agendan även till regeringskansliet, myndigheter, forskningsfinansiärer samt forskare och praktiker inom området.

Forskningsagenda för det nationella forskningsprogrammet inom migration och integration från 2018

Mer inom samma ämne

  1. Så såg finansieringsåret ut 2024

    I år har Vetenskapsrådet tagit emot cirka 5 800 ansökningar om forskningsbidrag. 860 av dem har beviljats. Sammanlagt handlar det om 4,55 miljarder kronor till forskning vid svenska lärosäten och 2,81 miljarder till forskningsinfrastruktur.

  2. Ny styrelse och nya ämnesråd 2025–2027

    Elektorsförsamlingen har nu valt ledamöter till Vetenskapsrådets styrelse och ämnesråd för perioden 2025–2027. Mandatperioden är tre år och ledamöterna kan väljas om för ytterligare tre år.

  3. Seminarium: Spelar forskningsmetoden roll när ansökningar bedöms?

    Hur kan resultaten i rapporten "Spelar metod roll?" tolkas och vilka åtgärder behövs för att ytterligare stärka kvaliteten i bedömningen av forskningsansökningar inom humaniora och samhällsvetenskap? Välkommen till ett seminarium där vi kommer att di...