Hur och varför söker NT-forskare patent?

En studie av relationen mellan forskning och nyttiggörande

I en pilotstudie undersöker Vetenskapsrådet nya sätt att fånga relationen mellan grundforskning och nyttiggörande. Studien inkluderar både en analys av patentinformation och en enkät riktad till forskare som beviljats bidrag inom natur- och teknikvetenskap.

Även om detta är en mindre studie så visar den att en majoritet av forskarna inom området har sökt patent någon gång. Samtidigt pekar studien på olika inställningar hos forskarna till att delta i processen att nyttiggöra forskningsresultaten.

Mer inom samma ämne

  1. Science Europe: Så kan dialogen mellan forskare och beslutsfattare stärkas

    Mer dialog behövs mellan forskarsamhället och beslutsfattare för att de beslut som fattas ska baseras på vetenskaplig kunskap. I en ny rapport ger Science Europe förslag på hur denna dialog kan stärkas.

  2. Vetenskapsrådets excellenscenter

    Vetenskapsrådet finansierar 15 excellenscenter med start 2024. Centren som är under uppbyggnad ska driva nydanande forsknings- och utbildningsverksamhet kring ett centralt tema.

  3. Debattreplik: Pengar till forskning ska fördelas utifrån kvalitet

    Vi vill att regeringen ger Vetenskapsrådet i uppdrag att utreda om, och i så fall hur, delar av basanslaget kan öka forskningens kvalitet. Det skriver Vetenskapsrådets generaldirektör Katarina Bjelke i en replik på Jonas Franssons debattinlägg i tidn...