Vetenskapsrådets samordningsuppdrag om öppen tillgång till forskningsdata – delredovisning

Vetenskapsrådet har i uppdrag av regeringen att främja och samordna det nationella arbetet med att införa öppen tillgång till forskningsdata. Denna rapport är en delredovisning av Vetenskapsrådets uppdrag och beskriver arbetet och insatserna som genomförts, samt ger en internationell utblick.

Öppen tillgång kan bidra till att höja forskningens kvalitet och till att öka spridningen och användningen av forskningsresultat. Därmed främjar öppen tillgång såväl nyttogörande som en ökad tillit till forskning. Vetenskapsrådet verkar för att öppen tillgång till forskningsdata, enligt principen ”så öppet som möjligt och så begränsat som nödvändigt”, ska bli en naturlig del av forskningsprocessen och för att möjligheterna att tillgängliggöra data öppet undersöks så tidigt som möjligt vid planering av datahantering.

Vetenskapsrådets uppdrag att främja och samordna Sveriges arbete med att införa öppen tillgång till forskningsdata

Mer inom samma ämne

  1. Avtal klara med fyra förlag som ger ut öppna tidskrifter

    I höstas fattade Vetenskapsrådet, Formas, Forte och Vinnova ett inriktningsbeslut om att finansiera publicering hos förlag som endast ger ut helt öppet tillgängliga tidskrifter. Nu är avtal klara med fyra förlag.

  2. Forskares syn på publicering med öppen tillgång – en enkätstudie

    Denna rapport sammanfattar resultaten av en enkätundersökning riktad till forskare vid svenska lärosäten, som Vetenskapsrådet genomfört i samverkan med Riksbankens Jubileumsfond och Östersjöstiftelsen. Syftet med enkäten var att undersöka forskares i...

  3. Nödvändigt att hitta ett kostnadseffektivt och högkvalitativt sätt för forskare att publicera öppet

    Ökad spridning av forskningsresultat bidrar till att resultaten kommer till nytta i samhället och ökar forskningens kvalitet, bland annat genom att forskningsresultat som går att läsa gratis på internet även når forskare utanför det egna fältet. Möjl...