Evaluating Centres of Excellence - A Nordic perspective

För att ta reda på hur excellensprogram bäst utvärderas har Vetenskapsrådet jämfört hur sådana utvärderingar genomförs i olika nordiska länder. Jämförelsen visar att tillvägagångsättet varierar mellan länderna. Framförallt visar den att halvtidsutvärdering är av störst betydelse för denna typ av forskningsfinansiering som i internationella sammanhang brukar kallas stöd till Centers of Excellence (CoE).

Med långsiktiga satsningar där finansiärerna gör återkommande utlysningar av forskningsbidrag inom samma excellensprogram ökar möjligheterna att få till stånd effektiva uppföljnings- och utvärderingsramverk. Sådan långsiktighet ger tydliga incitament för lärosäten att skapa strukturer för investeringar i excellenscenter. Långsiktigheten ger även incitament till uppföljningssystem som levererar data från centren till forskningsfinansiärerna på årlig basis.

Mer inom samma ämne

  1. Vi efterlyser idéer till kluster kring banbrytande teknik

    Inom kort öppnar en utlysning där vi efterlyser förslag till nya excellenskluster för banbrytande teknik. Utlysningen är första steget i en ”trestegsraket” för att stötta sådana excellenskluster i Sverige.

  2. Publikationer och externa medel ska spela större roll för basanslagen

    Regeringen förändrar sin modell för att fördela basanslag till universitet och högskolor. Forskningens genomslag och lärosätenas förmåga att attrahera externa medel ska premieras mer än tidigare. Vetenskapsrådet har på uppdrag av regeringen tagit fra...

  3. Hearing: Vetenskapligt risktagande och forskningsgenombrott

    Vilka incitament är avgörande för vetenskapligt risktagande? Vad krävs för att möjliggöra banbrytande forskning i världsklass? Hur kan man bäst stimulera till forskning som kan leda till betydande kunskapsframsteg? Dessa och andra frågor kommer att d...