Betydelse för svenska forskare av deltagande i JPND

Sedan 2014 har Vetenskapsrådet deltagit i Joint programme Neurodegenerative Disease Research (JPND). I denna rapport analyseras svensk medverkan i denna programsamordningsplattform.

Enligt analysen har JPND lyckats skapa förutsättningar för forskare vid svenska lärosäten att samarbeta med forskare i andra länder, både genom att stärka befintliga samarbeten och genom att hitta nya. Satsningen har på så sätt bidragit till positiva effekter för svensk forskning inom området. Samtidigt identifieras ett antal utmaningar.

Analysen baseras på omfattande dokumentstudier, intervjuer med forskare, uppföljning av bidragsmottagare samt på en bibliometrisk kartläggning.

JPND är ett så kallat partnerskapsprogram. Det skapades 2009 och har utlyst forskningsmedel för multinationella projektkonsortier med partners från minst tre olika länder. Medlen kommer dels från EU-kommissionen och dels från de länder inom JPND som valt att delta i utlysningarna. JPND fungerar som en samordningsplattform för de ingående länderna.

En av Vetenskapsrådets uppgifter är att främja internationellt forskningsarmarbete, och en form av samarbete sker just inom ramen för partnerskapsprogrammen.

Mer inom samma ämne

  1. Valberedningar klara inför val av Vetenskapsrådets styrelse och ämnesråd

    Nya ledamöter ska utses till Vetenskapsrådets styrelse och ämnesråd för perioden 2025–2027. Elektorer, utsedda av landets lärosäten, har nu valt valberedningar som ska ta fram förslag på nya ledamöter. 16 december väljer elektorerna sedan vilka ledam...

  2. God forskningssed 2024

    Detta är en ny omarbetad utgåva av skriften God forskningssed från 2017. Den ger en orientering över vilka etiska principer och regler som är viktiga för forskningen och klargör vilket ansvar olika aktörer har. Den innehåller exempel på frågor som fo...

  3. Nominera ledamöter till beredningsgrupper inom medicin och hälsa 2025

    Vetenskapsrådets ämnesråd för medicin och hälsa välkomnar nu förslag på ledamöter till beredningsgrupperna 2025. Läs instruktionerna och skicka gärna in ditt förslag så snart som möjligt, dock senast 30 november 2024.