Forskningsagenda för det nationella forskningsprogrammet om digitaliseringens samhällskonsekvenser

Målet med forskningsprogrammet om digitaliseringens samhällskonsekvenser är att långsiktigt stärka forskningen om digitaliseringens konsekvenser för samhället utifrån olika perspektiv, så som konkurrens, konsumentskydd och kompetens, delaktighet, trygghet och jämställdhet.

Den strategiska forskningsagendan är vägledande i arbetet framåt och pekar ut tre huvudsakliga aktiviteter för programmet:

  • Initiera forskning om digitaliseringens samhällskonsekvenser.
  • Stärka forskningsområdets långsiktiga utveckling.
  • Främja tillgängliggörande och spridning av forskning och kunskap om digitaliseringens samhällskonsekvenser.

I agendan ingår även en forskningsöversikt, en kartläggning av hur forskningsfinansieringen inom området ser ut samt en beskrivning av kunskapsluckor som programmets kunskapskommitté har identifierat.

Forskningsagendan har tagits fram av Vetenskapsrådet som inhämtat synpunkter från berörda aktörer.

Läs mer om det nationella forskningsprogrammet om digitaliseringens samhällskonsekvenser

Mer inom samma ämne

  1. Curie lanserar ny seminarieserie om forskares vardag

    Tidningen Curies nya seminarieserie Curie Talks arrangeras i samarbete med Sveriges unga akademi och landets lärosäten. Fokus är aktuella frågor om forskningens villkor.

  2. Invigning av Centrum för antropocenhistoria

    Den 24 september invigs ett av de excellenscentren som Vetenskapsrådets finansierar från och med i år: Centrum för antropocenhistoria, vid Kungliga Tekniska högskolan. Centret ska fungera som en samlingspunkt för forskning och utbildning med utgångsp...

  3. Unga lovande forskare ges olika förutsättningar för karriärutveckling

    Många unga lovande forskare som beviljats bidrag från Vetenskapsrådet har goda förutsättningar för karriärutveckling vid sina lärosäten, visar en ny rapport. Men det gäller inte alla. Detta riskerar att göra forskarkarriären mindre lockande, något so...