Bibliometri och forskningskvalitet
Vi följer forskningens resultat genom att ta fram och analysera statistik om de vetenskapliga publikationer som forskare i Sverige producerar. Detta sätt att mäta forskningens resultat och vetenskapens tillväxt kallas bibliometri. Begreppet innebär en kvantitativ analys av publikationer, det ”bibliotek” av vetenskapliga publikationer som forskningen gett upphov till.
Bibliometri spelar en viktig roll i diskussionen om forskningskvalitet, både nationellt och internationellt. Exakt hur forskningens kvalitet bör mätas och följas upp råder det olika åsikter om. Olika system har vuxit fram i olika länder. Vetenskapsrådets ståndpunkt är att bibliometri ska ses som ett komplement till den kvalitetsbedömning som sakkunnigbedömning – så kallad peer review – innebär.
Vår publikationsdatabas
Vi baserar våra bibliometriska analyser på en databas med innehåll som motsvarar den internationella publikationsdatabasen Web of Science. Inom medicin och naturvetenskap har databasen generellt bra täckning, medan forskning inom humaniora och delar av samhällsvetenskapen inte är lika väl representerad.
Vi arbetar kontinuerligt för att höja kvaliteteten på uppgifterna i databasen som rör publikationer från forskare i Sverige.
Vi tar fram underlag till regeringens fördelning av forskningsmedel
Regeringen använder sedan 2009 bibliometri som en indikator vid fördelningen av delar av de statliga medel som går till universitet och högskolor för forskning och forskarutbildning. Det är Vetenskapsrådet som levererar fördelningsunderlaget till regeringen.
Ladda ner underlag och riktlinjer
Fördelningsunderlag för 2023 Excel, 104.1 kB.
Redovisning av Statistiska underlag 2 enligt regleringsbrev 2023 Pdf, 73.6 kB.
Bibliometriskt underlag för medelsfördelning Pdf, 226.3 kB.
Riktlinjer för användning av bibliometri vid Vetenskapsrådet Pdf, 336.5 kB.
Publicerad
Uppdaterad