Forskningsbarometern 2023

Vetenskapsrådets Forskningsbarometer ger en övergripande bild av tillståndet för svensk forskning och utveckling (FoU) i internationell jämförelse. Särskilt fokus ligger på den forskning som utförs av högskolesektorn i Sverige.

Svensk forskning och utveckling utifrån tre aspekter

  • Forskningens finansiering: Hur mycket pengar går till forskning och utveckling?
  • Forskningens personal: Hur ser den forskande personalens sammansättning ut?
  • Vetenskaplig publicering: Hur stort genomslag får forskningen?

Statistik från flera källor

Forskningsbarometern samlar statistik från Statistiska centralbyrån (SCB), Universitetskanslersämbetet (UKÄ), OECD och EU-kommissionen (e-CORDA) och publikationsdatabasen Web of Science. Rapporten ger på så sätt en samlad bild av det svenska FoU-systemet.

Digital presentation av Forskningsbarometern

Inspelning från ett webbinarium 14 december 2023.

Vi ger ut Forskningsbarometern vartannat år

Vetenskapsrådet har hittills tagit fram Forskningsbarometern för åren 2016, 2017, 2019, 2021 och 2023. Nästa Forskningsbarometer är planerad till 2025.

Publicerad

Uppdaterad

Pdf / Utskrift

Mer inom samma ämne

  1. Life science-strategin är en viktig vägledning – nu krävs faktiska åtgärder och prioritering av resurser

    Regeringens uppdaterade life science-strategi är en viktig vägledning för att stärka medicinsk och klinisk forskning samt innovation i Sverige. Strategin betonar samverkan mellan hälso- och sjukvården, akademin och näringslivet, samt internationellt ...

  2. God forskningssed – ny utgåva

    Skriften God forskningssed ger en orientering i de samlade etiska krav som gäller för forskning. Den ger också vägledning för etisk reflektion under hela forskningsprocessen.

  3. Curie lanserar ny seminarieserie om forskares vardag

    Tidningen Curies nya seminarieserie Curie Talks arrangeras i samarbete med Sveriges unga akademi och landets lärosäten. Fokus är aktuella frågor om forskningens villkor.