ESS i Sverige


På de här sidorna hittar du en översikt av vad som händer i Sverige i relation till
uppbyggnad och drift av ESS, European Spallation Source, i Lund.

Här finns även information om vilka aktörer som är aktiva, introduktion till vad ESS och forskning med hjälp av neutronspridning är och var du kan få stöd om du vill engagera dig, oavsett om du arbetar inom akademin eller näringslivet.

Nyheter

 • ESS tecknar avtal med Japan Proton Accelerator Research Complex


  Publicerad 2017-07-12
  Den 9 juli tecknade ESS ett samarbetsavtal med den japanska forskningsanläggningen Japan Proton Accelerator Research Complex, J-PARC. Syftet med samarbetet är att gemensamt etablera ett ramverk som ska främja forskning och utveckling av neutronvetenskap och teknologi.
 • Hearing om ESS


  Publicerad 2017-07-06
  Den 26 april 2017 bjöd Utbildningsdepartementet och Näringsdepartementet in till en hearing om ESS och omgivande miljö. Cirka 80 deltagare från 50 olika organisationer var representerade.
 • Marie-Louise Ainalem intervjuas om ESS i Curiepodden


  Publicerad 2017-06-27
  Marie-Louise Ainalem, koordinator på ESS för Norden och de baltiska staterna, berättar om den nya anläggningen utanför Lund.

Senast uppdaterad: 2017-06-26

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 
Visualisering: ESS

ESS i Sverige

ESS är en tvärvetenskaplig forskningsanläggning baserad på världens mest kraftfulla neutronkälla. Vetenskapsrådet arbetar med stöd för det svenska värdskapet och stimulerar svenskt deltagande, utnyttjande och kompetensförsörjning kring ESS.

Kontakt

Vill du komma i kontakt med oss? Skicka ett meddelande till:

johan.holmberg@vr.se