Projekt vi finansierar
För att skapa mesta möjliga nytta för Sverige lämnar både Vetenskapsrådet och Vinnova bidrag till olika forsknings- och innovationsprojekt som har koppling till ESS och MAX IV.
Här presenteras ett urval av de projekt som Vetenskapsrådet finansierar inom ramen för utlysningen Bidrag för tillgängliggörande av infrastruktur. Länk till annan webbplats.
Liknande projekt finansierade av Vinnova hittar du på deras webbplats. Länk till annan webbplats.
På maxess.se Länk till annan webbplats.hittar du flera olika exempel på industriell forskning gjord med hjälp av synkrotronljus eller neutroner.
Fragment screening är ett kraftfullt verktyg i processen att upptäcka nya läkemedel. FragMAX är en modulär screeningplattform på MAX IV som erbjuder stöd i alla stadier av en kristallografisk fragment screening process.
Vetenskapsrådet finansierar projektet med 8,5 miljoner från 2019 till 2022. Läs mer i Swecris. Länk till annan webbplats.
Projektet stöttas av Sprint Bioscience Länk till annan webbplats. och SARomics Biostructures AB Länk till annan webbplats..
Det här projektet syftar till att möjliggöra för forskare och industri tillsammans ska kunna lösa nyckelfrågor för tillämpade energisystem i batterier och solceller.
Vetenskapsrådet finansierar projektet med 8,5 miljoner från 2019 till 2022. Läs mer i Swecris. Länk till annan webbplats.
Projektet stöttas av Epishine AB Länk till annan webbplats., Swedish Electromobility Centre Länk till annan webbplats. och Exeger Operations AB Länk till annan webbplats..
Syftet med projektet var att etablera en plattform på MAX IV som kan bidra till utvecklingen av skogsindustrin med avseende på kunskap, kompetens och konkurrenskraft. Här kan du läsa mer om strålröret ForMAX som finns på MAX IV. På Treesearch Länk till annan webbplats. hittar du plattformen idag.
Vetenskapsrådet finansierade projektet med 12 miljoner från 2018 till 2021. Läs mer i Swecris. Länk till annan webbplats.
Projektet stöttades av BillerudKorsnäs Länk till annan webbplats., Ahlström-Munksjö Länk till annan webbplats., Holmen Länk till annan webbplats., Neste Länk till annan webbplats., SCA Länk till annan webbplats., Stora Enso Länk till annan webbplats., Södra Länk till annan webbplats. och Tetra Pak Länk till annan webbplats..
NanoSPAM Länk till annan webbplats. är ett nationellt initiativ för att säkra den akademiska, industriella och offentliga sektorns tillgång till röntgen-, elektronmikroskopi- och tomografitekniker vid de nationella forskningsinfrastrukturerna MAX IV Laboratory och SciLifeLab.
Vetenskapsrådet finansierar projektet med 8 miljoner från 2019 till 2022. Läs mer i Swecris. Länk till annan webbplats.
Projektet stöttas av AstraZeneca Länk till annan webbplats. och ImaGene-iT Länk till annan webbplats..
PReSTO Länk till annan webbplats. – dataprocessning och mjukvara för Integrativ Strukturbiologi – är ett projekt som syftar till att tillhandahålla högpresterande beräkningsresurser hos Swedish National Infrastructure for Computing (SNIC) och det lokala MAX IV-datorklustret.
Vetenskapsrådet finansierade projektet med 8,5 miljoner från 2018 till 2021. Läs mer i Swecris. Länk till annan webbplats.
Projektet stöttades av SciLifeLab Länk till annan webbplats., Svenskt NMR Centrum Länk till annan webbplats. och SNIC Länk till annan webbplats..
Studier av konstruktionsmaterial, t.ex. stål, är av högsta vikt för svensk industri. Projektet AMEN (Analysis and Modelling Service for Engineering Materials Studied with Neutrons) Länk till annan webbplats. syftade till att skapa en infrastruktur som tillgängliggör avancerade modeller och mjukvaror inom detta område även för industriella användare.
Vetenskapsrådet finansierade projektet med 8 miljoner från 2018 till 2020. Läs mer i Swecris. Länk till annan webbplats.
Projektet stöttades av GKN Aerospace Sweden AB Länk till annan webbplats. och Sandvik Länk till annan webbplats..
Projektet syftar till att implementera 2D Surface Optical Reflectance (SOR) som en mikroskopisk teknik för att kunna avbilda en metallyta medan den korroderar. Här kan du läsa mer om strålröret Balder på MAX IV Länk till annan webbplats..
Vetenskapsrådet finansierar projektet med 4,4 miljoner från 2020 till 2024. Läs mer i Swecris. Länk till annan webbplats.
Projektet stöttas av Sandvik Materials Technology Länk till annan webbplats., Hydro Extrusions Länk till annan webbplats., och Uddeholm Länk till annan webbplats..
För att företag inom metall- och tillverkningsindustrin ska kunna genomföra experiment vid stora forskningsanläggningar krävs att olika verksamheter och funktioner samarbetar; från grundforskning till tillämpad forskning fram till industriell utveckling och implementering. Projektet syftar till att illustrera hur detta låter sig göras genom att visa på konkreta arbetssätt och modeller för att genomföra experiment vid MAX IV och ESS. Dessutom kommer projektet att introducera nya analysverktyg som kan installeras på MAX IV och ESS.
Vetenskapsrådet finansierar projektet med 5,9 miljoner från 2020 till 2024. Läs mer i Swecris. Länk till annan webbplats.
Projektet stöttas av Alfa Laval Länk till annan webbplats., ElementSix Länk till annan webbplats., Höganäs AB Länk till annan webbplats., Jernkontoret Länk till annan webbplats., LINXS Länk till annan webbplats., MAN Energy Solutions Copenhagen Länk till annan webbplats., Ovako Sweden AB, Sandvik Coromant Länk till annan webbplats., Sandvik Mining and Rock Technology Länk till annan webbplats., Seco Tools Länk till annan webbplats., SKF Länk till annan webbplats., Volvo Group Trucks Operations Länk till annan webbplats., Xylem Water Solutions Manufacturing AB Länk till annan webbplats. och 2Dfab AB Länk till annan webbplats..
Projektet syftar till att bygga en andra ändstation vid strålröret HIPPIE Länk till annan webbplats. på MAX IV och tillägna denna åt forskning inom korrosion, batterier och elektrokemi med huvudfokus på industriella applikationer inom den svenska stål- och batteribranschen.
Vetenskapsråde finansierar projektet med 7,85 miljoner från 2020 till 2023. Läs mer i Swecris. Länk till annan webbplats.
Projektet stöttas av Batteries Sweden Länk till annan webbplats., SWERIM AB Länk till annan webbplats., Ovako Sweden AB, Sandvik Materials Technology Länk till annan webbplats., Scientaomicron AB Länk till annan webbplats., Gränges AB Länk till annan webbplats.VBN Components AB Länk till annan webbplats. och SSAB Länk till annan webbplats..
Målet för detta projekt är att utveckla automatiska metoder för databehandling av neutronkristallografidata i samarbete med Data Management and Software Centre (DMSC) vid ESS genom att automatisera tillgängliga metoder, anpassa metoder från röntgenkristallografi till neutronkristallografi och utveckla nya lösningar. Dessutom syftar projektet till att utveckla och förbättra nya metoder för neutronkristallografi och implementera förbättrade metoder för att kombinera neutronkristallografi med kvantmekaniska beräkningar.
Vetenskapsrådet finansierar projektet med 7,85 miljoner från 2021 till 2024. Läs mer i Swecris. Länk till annan webbplats.
Projektet stöttas av SARomics Biostructures Länk till annan webbplats..
För att inom life science-området maximera potentialen av SciLifeLab, MAX IV och ESS och öka nyttjandegraden inom sektorer även utanför akademin, behövs en gemensam samverkan - InfraAccess for Life Science Sweden (InfraLife) Länk till annan webbplats. - som detta projekt syftar till att skapa. Målet är att öka kunskapen runt de teknologier som erbjuds, tydliggöra synergier mellan anläggningar, och underlätta tillgång för nya användargrupper. Ett ekosystem som tillgängliggör kompetens, tekniker, metoder och resurser.
Vetenskapsrådet finansierar projektet med 8,85 miljoner från 2021 till 2024. Läs mer i Swecris. Länk till annan webbplats.
Projektet stöttas av Lif Länk till annan webbplats., SwedenBIO Länk till annan webbplats. och Swelife Länk till annan webbplats..
Publicerad
Uppdaterad