Forskartorget 2017 på Bokmässan i Göteborg

Forskartorget är en del av bokmässan i Göteborg som pågår mellan den 28 september och den 1 oktober. På denna arena för kunskapsspridning möts forskare och besökare för att dela med sig av kunskap och erfarenheter. Universitet, högskolor, stiftelser, myndigheter, organisationer och bokförlag står för ett fullmatat tvär- och populärvetenskapligt program.

Forskartorget äger rum under alla mässans fyra dagar

Forskartorget består av en scendel, en utställning och den så kallade forskarkiosken där samtal med forskare och bokförsäljning sker.

Alla programpunkter på Forskartorget är gratis för mässbesökare.

Vetenskapsrådets tre programpunkter

Vetenskapsrådet är medarrangör och står bakom tre av programpunkterna:

Varför tar vi inte till oss kunskap?

Det pratas mycket om faktaresistens. Samtidigt ökar kunskapen inom de flesta områden och den har blivit mer tillgänglig för alla. Så vad har hänt med vårt sätt att förhålla oss till fakta? För att motverka faktaresistens måste vi förstå vad den innebär och undersöka mekanismerna bakom den.

Tid: Torsdag 28 september, kl: 11.20–11.35
Medverkande: Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi, Stockholms universitet.

Målet: förhindra hjärtinfarkt, stroke, KOL

Sjukdomar i hjärta, kärl och lungor är den vanligaste dödsorsaken idag. Nya levnadsvanor medför nya risker. Men ny forskning öppnar nya möjligheter att förebygga sådana sjukdomar, ställa bättre diagnoser och hitta bättre behandlingsmetoder.  Just nu deltar 30 000 svenskar i en befolkningsstudie.

Tid: Lördag 30 september, kl: 14.55–15.10
Medverkande: Göran Bergström, professor och överläkare, Sahlgrenska sjukhuset, Göteborgs universitet

Solcellernas genombrott är redan här

Solceller är inte framtidens energi utan den el-teknik som utvecklas snabbast redan idag. I en del länder är solceller det billigaste alternativet för ny el-produktion. De svenska breddgraderna är ingen lätt match för forskarna, men även här befinner vi oss mitt i solcellernas genombrott.

Tid: Lördag 30 september, kl: 16.05–16.20
Medverkande: Marika Edoff, professor i fasta tillståndets elektronik, Uppsala universitet

Dela |

Senast uppdaterad: 2017-08-14