Notis, 2017-09-05

Extremt ljust och ultrakort: Röntgenlasern European XFEL invigd

I fredags den 1 september invigdes European XFEL, en forskningsinfrastruktur där forskare med hjälp av extremt korta och intensiva pulser av röntgenstrålning kan undersöka kemiska och biologiska strukturer ner på atomär nivå. Forskarna hoppas också kunna följa kemiska processer inom väldigt korta tidsrymder.

Sverige är en av delägarna till anläggningen som började byggas 2009, tillsammans med 10 andra länder; Danmark, Frankrike, Tyskland, Ungern, Italien, Polen, Ryssland, Slovakien, Spanien och Schweiz. Sverige har även bidragit till utvecklingen av anläggningen genom nio forskningsprojekt vid KTH, Stockholms universitet och Uppsala universitet.

Foto: European XFEL/Marco Urban

European XFEL, som är belägen i Schenefeld i Tyskland i närheten av Hamburg, levererar extremt ljusstarka ultrakorta röntgenpulser – upp till 27 000 per sekund. Röntgenpulserna ger forskare möjlighet att studera kemiska och biologiska strukturer, som till exempel egenskaperna hos virus, den molekylära sammansättningen av celler och tredimensionella visualiseringar av nanostrukturer.

Läs mer i pressmeddelandet på XFEL:s hemsida länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Mer information om Sveriges engagemang i European Spallation Source, ESS hittar du på:

vr.se/essisverige

Dela |

Senast uppdaterad: 2017-11-28