RSS: Nyheter om interntionell forskningspolitik

Omvärldsbevakning av internationell forskningspolitik

Här kan du ta del av Vetenskapsrådets omvärldsbevakning av internationell forskningspolitik. Du kan också få nyheterna via Vetenskapsrådets nyhetsbrev, eller genom att prenumerera på vårt rss-flödelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Du kan också söka efter nyheter via sökrutan.

 • EU:s forskningsbudget prioriterad

  EU-kommissionens budgetchef Günther Oettinger anser att forskningen ska vara det enda EU-program som undgår nedskärningar i nästa finansieringsperiod 2021–2027, trots att Storbritanniens utträde ur EU kommer minska budgeten med 11 miljarder euro per år. ( 2017-08-17 )
 • EU:s forskningsministrar vill förenkla ramprogrammet för forskning

  Inom ramen för Estlands EU-ordförandeskap möttes forskningsministrarna i Tallinn den 24-25 juli för att diskutera EU:s ramprogram för forskning. Ministrarna vill bland annat att EU-kommissionen ska arbeta för ett mer strömlinjeformat forskningsprogram som gör det enklare för forskare att ansöka om bidrag. ( 2017-08-17 )
 • Utvärdering av norsk humanioraforskning

  Norges forskningsråd har genomfört en utvärdering av hela det humanistiska forskningsområdet och dess bidrag till samhället. ( 2017-08-17 )
 • Många länder vill locka till sig internationella toppforskare

  Storbritannien, Kanada, Frankrike och Tyskland lanserar stora program för att rekrytera utländska forskare i en tid då USA:s dragningskraft som forskningsnation ses som försvagad. ( 2017-08-17 )
 • CERN och SKA startar samarbete kring hantering av extrema datamängder

  CERN och Square Kilometer Array, SKA, som nu håller på att byggas i Afrika och Australien har beslutat att gå samman för att möjliggöra lagring och analys av de extrema datamängder och filer som båda faciliteterna väntas generera i framtiden. ( 2017-08-17 )
 • Japan satsar på regionala universitet

  Den japanska regeringen planerar att sjösätta ett tioårigt program för att skapa grundforskningscentra vid regionala universitet. Satsningen är en motvikt till ett tidigare program som finansierade stora forskargrupper vid ledande forskningsinstitutioner. ( 2017-08-17 )
 • Amerikansk forskare: Ökad finansiering ger inte alltid bättre forskning

  I tidskriften Nature skriver Michele Pagano, professor vid New York University School of Medicine, om hur plötsliga ökningar av forskningsmedlen kan ge oönskade konsekvenser i form av att antalet forskare, publikationer och forskningsprodukter ökar, men inte nödvändigtvis forskningskvaliteten. ( 2017-08-17 )

Senast uppdaterad: 2017-08-01

Prenumerera på nyheter om internationell forskningspolitik

Registrera dig för Vetenskapsrådets nyhetsbrev


Kontakt

Redaktör för bevakningen av internationell forskningspolitik är Marianne Wikgren.