RSS: Nyheter om interntionell forskningspolitik

Omvärldsbevakning av internationell forskningspolitik

Här kan du ta del av Vetenskapsrådets omvärldsbevakning av internationell forskningspolitik. Du kan också få nyheterna via Vetenskapsrådets nyhetsbrev, eller genom att prenumerera på vårt rss-flödelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Du kan också söka efter nyheter via sökrutan.

 • National Academy of Sciences rekommenderar amerikanskt oberoende råd för forskningsetiska frågor

  En rapport från the National Academy of Sciences rekommenderar att universiteten och de lärda sällskapen i USA går samman för att skapa, driva och finansiera ett oberoende råd för forskningsetiska frågor, Research Integrity Advisory Board (RIAB). ( 2017-04-28 )
 • Expertpanel utvärderar grundforskningens ställning vid Kanadenskiska forskningsinstitutioner

  På initiativ av Kanadas regering har en expertpanel utvärderat grundforskningens ställning vid landets forskningsinstitutioner. I sin rapport rekommenderar panelen bättre koordinering och rejält ökad forskningsfinansiering. ( 2017-04-28 )
 • European University Association fokuserar på universitetens autonomi

  European University Association (EUA) anser att universitetens autonomi och den akademiska friheten är avgörande för ett välfungerande system för högre utbildning. EUA:s årskonferens den 6-7 april var startskottet för en bred diskussion om de restriktioner som hindrar en välfungerande universitetsautonomi.
  ( 2017-04-28 )
 • Extra medel till Horisont 2020

  EU-parlamentet har godkänt en ökning på 200 miljoner euro till ramprogrammet för forskning och innovation, Horisont 2020. Av ökningen får ERC, European Research Council och EIC, European Innovation Council 50 miljoner euro vardera.
  ( 2017-04-28 )
 • Ökad forskarrörlighet leder inte till fler internationella samarbeten

  En analys visar att de bästa forskarna samlas i de bästa forskningsmiljöerna, men effekten av forskarnas rörlighet är direkt negativ för internationella samarbeten i andra delar av Europa. Det gäller särskilt de östeuropeiska länder som gick med i EU år 2004.
  ( 2017-04-28 )
 • Nya riktlinjer för europeisk forskningsetik

  EU-kommissionen antog i mars en ny reviderad version av sina riktlinjer för forskningsetik. European Code of Conduct for Research Integrity, har utarbetats av de nationella akademierna i samarbete med kommissionen och i samråd med centrala aktörer inom den akademiska sektorn och företagssektorn. ( 2017-04-28 )

Senast uppdaterad: 2017-04-28

Prenumerera på nyheter om internationell forskningspolitik

Registrera dig för Vetenskapsrådets nyhetsbrevet


Kontakt

Redaktör för bevakningen av internationell forskningspolitik är Marianne Wikgren.