Jobba med forskningsfinansiering
På vår avdelning för forskningsfinansiering kan du jobba som forskningssekreterare eller forskningshandläggare. Du utgör en viktig del i det stora maskineriet som planerar, förbereder och samordnar Vetenskapsrådets utlysningar av bidrag och hanterar de ansökningar som kommer in. Vi stödjer svensk forskning med nästan 8 miljarder kronor per år.
Många av våra forskningssekreterare har också internationella uppdrag där de representerar Vetenskapsrådet och Sverige, eller har ansvar för nationella forskningsprogram och andra regeringsuppdrag.
Johan Wigren Scott har studerat statsvetenskap och jobbat på Vetenskapsrådet sedan 2017.
Vad gör du på Vetenskapsrådet?
Som handläggare på Vetenskapsrådet arbetar jag i beredningsprocessen för de ansökningar som kommer in till Vetenskapsrådet genom våra utlysningar. I det arbetet ingår att besvara frågor från forskare som vill söka bidrag, att rekrytera ledamöter till våra beredningsgrupper och att vara ett stöd till dessa under beredningsprocessen. En annan del av arbetet är att se till att riktlinjer och policys följs under hela beredningsprocessen. Detta för att säkerställa att processen är så objektiv som möjligt. Jag jobbar också med att ta fram utlysningstexter.
Vad uppskattar du mest?
En av de saker jag uppskattar mest med Vetenskapsrådet är att det är en öppen och positiv arbetsplats med bra, trevliga och hjälpsamma kollegor. Jag tycker också att syftet med verksamheten, att finansiera forskning av högsta vetenskapliga kvalitet, är väldigt meningsfullt och bidrar positivt till samhällets utveckling.
Jobba med analys
Hur ser forskningens villkor ut och vilka effekter har Vetenskapsrådets forskningsstöd? Det är frågor som analytikerna hos oss undersöker. Analyserna, utvärderingarna och utredningarna vi tar fram används som underlag för beslut av bland annat Vetenskapsrådet och regeringen. Som analytiker hos oss kan du också jobba med att utveckla metoder för utvärdering, analys och bibliometri, eller på olika sätt stimulera internationella forskningssamarbeten.
Maud Quist har en bakgrund som forskare. Hon har sedan dess jobbat som utredare, analytiker och som departementsekreterare på Utbidlningsdepartementet.
Vad gör du på Vetenskapsrådet?
Jag arbetar mest med olika typer av intressanta utvärderingar och utredningar. Uppdragen rör vitt skilda områden inom forskning och forskningspolitik. Ofta får vi regeringsuppdrag eftersom Vetenskapsrådet också har i uppdrag att ge råd till regeringen i forskningsrelaterade frågor. Till exempel har jag arbetat med Vetenskapsrådets inspel till forsknings- och innovationspropositionen.
Mitt arbete kan handla om att följa upp riktade forskningssatsningar, utvärdera forskningens vetenskapliga kvalitet och genomslag i samhället, ta fram förslag på modeller för uppföljning och utvärdering och att svara på remisser.
Vad uppskattar du mest?
Att jag har väldigt intressanta, omväxlande och utvecklande arbetsuppgifter! Många gånger sker arbetet i projektform, vilket passar mig. Det är roligt att arbeta tillsammans, i olika konstellationer med medarbetare som har olika bakgrund, mot ett gemensamt mål. Vi arbetar ofta med externa grupper av internationella, sakkunniga experter, så mycket av arbetet sker på engelska. Jag tycker också om själva hantverket att läsa, skriva och analysera.
Att det finns goda möjligheter till kompetensutveckling är också bra. Det är viktigt att få hålla sig uppdaterad inom aktuella forskningspolitiska frågor och metodutveckling, till exempel genom omvärldsbevakning och relevanta konferenser och seminarier.
Jobba med forskningsinfrastruktur
Vetenskapsrådet har ett brett uppdrag inom forskningsinfrastruktur. Våra medarbetare utvecklar strategier och planerar för Sveriges långsiktiga behov av nationell och internationell forskningsinfrastruktur, ansvarar för handläggning av olika forskningsinfrastrukturer samt planerar, förbereder och samordnar utlysningar av bidrag.
Hos oss kan du också jobba med att förbättra tillgängligheten till och underlätta användningen av registeruppgifter i forskning eller att stödja och utveckla förutsättningarna för kliniska studier. Flera medarbetare representerar Sverige i de internationella infrastrukturer Sverige är medlem i genom att vara delegater i beslutande organ.
Marika Hellqvist Greberg har disputerat i cell- och molekylärbiologi. Efter det har hon jobbat med forskningsfinansiering, stöd och life science-frågor.
Vad gör du på Vetenskapsrådet?
Mitt jobb handlar om att bygga en stödstruktur för forskare som arbetar med kliniska studier inom hälso- och sjukvården. Arbetet innebär många externa kontakter. Dels med de 21 regioner som finns i landet, dels med de sex regionala noder som skapats för att samordna regionerna och hitta gemensamma utvecklingsområden och samarbeten. I min roll ingår också att samverka med andra myndigheter och branschorganisationer, att ta fram nationella rapporter och att på olika sätt bidra i utredningar och remissvar.
Vad uppskattar du mest?
Eftersom forskning har en viktig roll i samhällsutvecklingen är det spännande att arbeta på Vetenskapsrådet. För mig är det viktigt att verka för att den kliniska forskningen ska bidra till att utveckla sjukvården. Det är inspirerande att få till samverkan på riktigt, att få uppleva de där ögonblicken då alla inser att om vi jobbar ihop så blir vi alla bättre!
En stor del av arbetet handlar om att få många olika personer att enas om en stor satsning – som de sedan också ska samsas om. Det är en viktig uppgift även för andra som arbetar med forskningsinfrastruktur här på Vetenskapsrådet. För att trivas är det därför bra med en förståelse för vad som krävs för funktionella och hållbara samarbeten.
Jobba med kommunikation
Vetenskapsrådet har en stor kommunikationsavdelning. Våra kommunikatörer jobbar både strategiskt och operativt med att planera, samordna och utveckla Vetenskapsrådets kommunikation, ofta med syftet att skapa förståelse för forskningens långsiktiga nytta. Vi har till exempel ett uppdrag att samordna, utveckla och underlätta för forskningskommunikation i Sverige, där du får jobba i olika samarbetsprojekt med andra organisationer och delta i nationella och internationella nätverk. Vi driver även tidningen Curie och forskning.se.
Lena Hed har studerat idéhistoria och medie- och kommunikationsvetenskap och har tidigare jobbat som kommunikatör både inom näringsliv och kommun.
Vad gör du på Vetenskapsrådet?
En vanlig dag för mig handlar ofta om att sätta mig in i olika frågor, planera och ta fram underlag inför arbetsmöten i flera projekt. Det handlar till exempel om att göra kommunikationsplaner, intressentanalyser och aktivitetsplaner och att genomföra olika kommunikationsinsatser i form av exempelvis textproduktion, möten eller seminarier.
Vad uppskattar du mest?
Jag gillar det strategiska perspektivet – att tillsammans med duktiga kollegor bolla idéer om hur vi kan hantera en utmaning eller lyfta ett resultat på olika sätt i olika kanaler, för att frågan ska få uppmärksamhet i rätt sammanhang. Här finns många kunniga människor, och genom arbetsuppgifterna lär jag mig hela tiden nya saker om forskningens villkor, om samhällsutvecklingen och om kommunikation. Vi lär av varandra. Det är inspirerande och kul att bidra genom att tillföra något nytt, förbättra sättet att jobba eller sammanföra olika perspektiv på en fråga.
Om du är nyfiken och bra på att samarbeta i olika föränderliga konstellationer, hålla egna projekt på banan samtidigt som du är en del av en större avdelning, så kommer du att trivas här.
Jobba med juridik
Våra jurister bevakar rättsfrågor som rör myndigheten och biträder både internt och externt vid juridiska ärenden. Som jurist hanterar du förvaltningsrättsliga frågor och frågor som rör jäv, offentlighetsprincipen och sekretessfrågor. Du bistår vid tvistlösningar, godkännande av avtal, vid förhandlingar nationellt och internationellt, och vid utformning av olika affärsjuridiska avtal och andra rättsliga dokument. Som jurist hos oss har du många kontakter inom och utom myndigheten och ett nära samarbete med ledning och medarbetare.
Victoria Söderqvist har jobbat som jurist på flera olika myndigheter. Främst med frågor som uppstår i forskningssammanhang, men också med frågor som rör regelverk kring behandling av personuppgifter, offentlighet och sekretess.
Vad gör du på Vetenskapsrådet?
Mina arbetsdagar är ofta väldigt varierande. Jag gör allt från att granska avtal och ger råd i olika frågor, till att delta i olika projekt inom myndigheten och att planera och samordna arbetet som dataskyddsombud. Jag håller också i interna utbildningar och deltar i nationella och internationella arbetsgrupper.
Vad uppskattar du mest?
Det är en trevlig och inkluderande arbetsplats med ett gott samarbetsklimat och roliga och intressanta arbetsuppgifter. Just nu står vi, liksom andra, inför många utmaningar när det gäller digitalisering. Att jag får vara med i detta arbete är väldigt lärorikt och utvecklande.
Om du tycker det är viktigt att en verksamhet bedrivs enligt grundläggande värderingar som saklighet och opartiskhet kommer du att trivas hos oss. Här finns ett bra ledarskap med prestigelösa chefer som ser sina medarbetare och har förmågan att lyssna, samtidigt som de är tydliga med hur de vill bedriva verksamheten. En extra bonus är att många kollegor tidigare har forskat. De har expertkunskaper inom allt från hur man får en fin gräsmatta utan att använda miljöfarliga gifter, till hur olika värktabletter fungerar. Det ger upphov till många intressanta och lärorika samtal!
Jobba med ekonomi
Våra ekonomer jobbar myndighetsövergripande med att utveckla, förvalta och förbättra Vetenskapsrådets ekonomiarbete inom ekonomiadministration, budget och redovisning. Som ekonom hos oss jobbar du i nära samarbete med andra verksamheter inom myndigheten, men även i dialog med externa konsulter och med våra revisorer.
Jobba med it
På Vetenskapsrådet har vi en stor it-verksamhet. Vi har hand om metadatatjänsten RUT, förvaltar och utvecklar ansökningshanteringssystemet Prisma och har en it-avdelning som ser till att alla medarbetare har en stabil och digital arbetsmiljö. Genom Sunet driver, underhåller och utvecklar vi också datanät och it-tjänster för landets lärosäten och andra organisationer knutna till forskning och högre utbildning. Hos oss kan du bland annat arbeta som utvecklare, systemtekniker, kravanalytiker och nätverksarkitekt.
Läs mer om våra olika it-verksamheter och vilka jobbmöjligheter som finns hos oss.