Karriärmöjligheter
Hos oss finns en stor bredd bland våra it-roller och kompetenser. Du kan bland annat jobba som förvaltningsledare, system- och nätverksarkitekt, utvecklare, testare eller kravanalytiker.
Jobba med ansökningshanteringssystemet Prisma
På Vetenskapsrådet finns teamet som förvaltar och utvecklar ansökningshanteringssystemet Prisma. I Prisma ansöker forskare om forskningsmedel och hanterar beviljade bidrag. Även i arbetet med att granska ansökningar om forskningsmedel är systemet ett viktigt stöd.
Prisma ägs av tre myndigheter: Forte, Formas och Vetenskapsrådet och används av några ytterligare myndigheter.
Mattias Pettersson är statsvetare i botten. Han började som forskningshandläggare på Vetenskapsrådet 2012 och har sedan dess arbetat bland annat som kravanalytiker och nu som förvaltningsledare.
Vad gör du på Vetenskapsrådet?
Jag arbetar med vårt ansökningshanteringssystem Prisma. Min roll är att säkerställa att testning, kravställning och support fungerar som det ska. Vi arbetar agilt med systemutvecklingen och har ett nära samarbete inom teamet med dagliga möten. I mitt arbete ingår också rapportering, att ta fram beslutsunderlag, svara på frågor internt och externt och att ha kontakt med andra myndigheter.
Vad uppskattar du mest?
Alla kollegor! Det är en myndighet med hög kompetens och ambitiösa personer inom många områden, inklusive it-området där vi till exempel har avdelningen Sunet. Och alla är beredda att hjälpa varandra. Mitt arbete är omväxlande med en blandning av förvaltning och projekt, högt och lågt. Det passar mig bra. Jag tycker om när det är högt tempo och jag får chansen att både höja blicken och hugga i med det operativa arbetet.
Det som driver mig är att jag vill göra Prisma till ett bättre system för alla som använder det: de som söker forskningsbidrag, de som granskar ansökningarna och de som administrerar dem. Prisma används av sju myndigheter för att utlysa forskningsmedel, så varje förbättring kan underlätta för många. Alla kontakter, såväl internt som externt, och chanser till erfarenhetsutbyte och kunskapsdelning med andra myndigheter är också kul.
Jobba med Sunets tjänster
Sunet skapar infrastruktur för nationell och internationell datakommunikation på Sveriges universitet och högskolor. Även museum och andra organisationer är anslutna till Sunets nät och tjänster. Utöver att tillgodose forskare med ett säkert och stabilt nät, levererar Sunet tjänster inom bland annat digital signering och e-möten. Sunet är en avdelning på Vetenskapsrådet men sitter i egna lokaler.
Läs mer om Sunets uppdrag och tjänster på Sunet.se Länk till annan webbplats.
Johan Lundberg har en utbildning i data- och systemvetenskap. Han har sedan dess jobbat med det svenska universitetsnätverket, först på NORDUnet och numera på Sunet.
Vad gör du på Sunet?
Jag designar, utvecklar och implementerar mjukvarulösningar. En vanlig dag för mig handlar ofta om att skriva kod och administrera redan existerande kod.
Vad uppskattar du mest?
Min drivkraft är att bygga mjukvara/system som hjälper andra människor att nå sina mål. Då är utbildnings- och forskarvärlden utmärkt. Arbetsuppgifterna här är väldigt varierande och varje vecka lär jag mig något nytt! Att få jobba med öppen mjukvara och själv skriva öppen mjukvara är inspirerande.
Jag har många kunniga kollegor, att de dessutom är trevliga är en bonus. Hos oss står kvalitet på utfört arbete i fokus. Det gör att jag inte behöver släppa en uppgift innan jag är nöjd med mitt jobb. Samtidigt har jag stor frihet att välja väg för att slutföra uppgifterna. Det blir aldrig tråkigt. Viljan att tillsammans göra så bra som möjligt för våra kunder präglar stämningen på Sunet. För att trivas hos oss bör du kunna driva eget arbete i samförstånd med kollegor. Du förväntas ta ansvar och får då stor frihet.
Metadatatjänsten RUT
Vetenskapsrådet utvecklar och förvaltar metadatatjänsten Register Utiliser Tool (RUT) som ger en strukturerad överblick av vilka data som finns i svenska register och biobanksprovsamlingar. Sveriges nationella register är en rik källa för forskning och på många sätt unika eftersom vi i Sverige för befolkningsbaserade register kopplade till personnummer.
Läs mer om RUT på registerforskning.se. Länk till annan webbplats.
Vår interna it-miljö
It-enheten på Vetenskapsrådet ser till att alla medarbetare har en stabil och säker digital arbetsmiljö och ansvarar bland annat för it-arbetsplats och infrastruktur, dessa tjänster levereras till stor del av externa driftpartners. It arbetar också med teknisk förvaltning av Prisma, objektet Analys och våra digitala kanaler.
Publicerad
Uppdaterad