Forskningsinriktning för utbildningsvetenskap

Vetenskapsrådet ger stöd till grundläggande forskning av högsta vetenskapliga kvalitet inom utbildningsvetenskap med relevans för skolans och förskolans utveckling, det vill säga forskning som handlar om lärande, undervisning, utbildning, fostran och bildning och bidrar till kunskapsutveckling inom området.

Inom utbildningsvetenskap studeras undervisning, lärande och kommunikation, didaktik och ämnesdidaktik, sociala och kulturella aspekter på utbildning, utbildningspolitik, utbildningssystem och organisation. Forskningen bedrivs inom flera olika vetenskapliga discipliner. Den bidrar till kunskapsutveckling och förstärker den vetenskapliga grunden för utbildning.

Utbildningsvetenskaplig forskning kan handla om olika aspekter av lärande, allt ifrån det som är relaterat till utveckling, kompetensutveckling och delaktighet, undervisning och olika sätt att lära, till samspel och utformning av miljön, och lärande i olika sociala, kulturella och institutionella sammanhang. Den kan handla om undervisning av olika innehållsmässig karaktär, om bedömning och kunskapsresultat, om multimodalt lärande, om inkludering och ny teknologi, om likvärdighet, flerspråkighet och nyanlända i utbildningssystemet liksom organisatoriska och utbildningspolitiska aspekter.

Utbildningsvetenskap utgör kunskapsunderlag för den betydande del av det svenska samhället som utgörs av utbildningssystemet, och berör direkt eller indirekt en stor del av befolkningen.

Publicerad

Uppdaterad

Pdf / Utskrift

Mer inom samma ämne

  1. Forskartorget: Kunskap i det digitala klassrummet

    Vetenskapsrådet arrangerar ett seminarium inom utbildningsvetenskap på Bokmässan i Göteborg. Välkommen!

  2. Utbildningsvetenskap

    Inom utbildningsvetenskap forskas det om lärande, didaktik och undervisning och om sociala och kulturella aspekter på utbildning och utbildningspolitik.

  3. Resultatdialog 2023

    Välkommen till Vetenskapsrådets konferens Resultatdialog som i år arrangeras av Högskolan för lärande och kommunikation, i samarbete med Jönköping University!

Till toppen