Främja och finansiera forskning


Regeringen ger i forskningspropositionen för åren 2021–2024 Vetenskapsrådet i uppdrag att inrätta fyra tioåriga nationella forskningsprogram. De ska behandla brottslighet, digitaliseringens konsekvenser, segregation samt virus och pandemier.
Forskningsprogrammen ska bidra till att den högre utbildningen blir mer forskningsanknuten, och till att forskningsresultat får ökat genomslag i samhället. Dessutom ska de fungera som en naturlig länk till internationella forskningsprogram och förstärka svenskt deltagande i de europeiska programmen.


Ur vårt regleringsbrev: Vetenskapsrådet ska genomföra en särskild forskningssatsning, med utgångspunkt i sitt tidigare redovisade uppdrag att kartlägga och ta fram rekommendationer gällande forskning om Förintelsen och antisemitism samt andra gruppers utsatthet i samband med Förintelsen inklusive romer och antiziganism (U2021/02276), i syfte att långsiktigt stärka det aktuella forskningsfältet.
Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Utbildningsdepartementet) årligen med början senast den 31 mars 2023 och med slutrapportering senast den 31 mars 2027.


Vetenskapsrådet ska förbereda finansiering av forskning om långtidscovid.


Vetenskapsrådet ska förbereda finansiering av uppföljningsstudier av covid-19-vacciner.


Vetenskapsrådet ska lämna förslag på vilket lärosäte som bör få i uppdrag att etablera ett nationellt kunskapscentrum för kärnvapennedrustning.


Vetenskapsrådet ska tillsammans med Forte, Formas, Rymdstyrelsen och Vinnova ta fram förslag till strategi för det svenska deltagandet i Europeiska unionens ramprogram för forskning och innovation, Horisont Europa.


Vetenskapsrådet ska i samarbete med Verket för innovationssystem (Vinnova) förbereda för att finansiera forskning och innovation som snabbt ska kunna bidra till att stoppa utbredningen av covid-19 och förhindra framtida pandemiutbrott.
Ur vår instruktion: Vetenskapsrådet ska ge stöd till grundläggande forskning av högsta vetenskapliga kvalitet inom samtliga vetenskapsområden.
Vetenskapsrådet ska initiera och stödja satsningar på konstnärlig forskning.
Ur vår instruktion: Vetenskapsrådet ska stödja forskarinitierad forskning.
Ur vår instruktion: Vetenskapsrådet ska initiera och stödja strategiska satsningar inom forskning.
Ur vårt regleringsbrev:
Forskningsprogram om det civila samhället
Vetenskapsrådet ska genomföra ett flervetenskapligt grundforsknings- program om det civila samhället i enlighet med vad som anges i propositionen En politik för det civila samhället (prop. 2009/10:55, bet. 2009/10:KrU7, rskr. 2009/10:195).
Under 2021 disponerar Vetenskapsrådet 10 000 000 kronor för grundforskningsprogrammet från det på statsbudgeten under utgiftsområde 17 för budgetåret 2021 uppförda anslaget 13:5 Insatser för den ideella sektorn, anslagspost 1 Forskningsprogram om det civila samhället. Av medlen får högst 400 000 kronor användas för administrativa kostnader.
Vetenskapsrådet ska redovisa till regeringen (Utbildningsdepartementet och Kulturdepartementet) vilka bidrag som under 2021 har beviljats för forskningsprojekt, forskningsmiljöer och anställningar som postdok, inklusive uppgift om forskningens inriktning, senast den 31 mars 2022.
Forskning om rasism
Vetenskapsrådet ska redovisa beviljade bidrag och annan verksamhet inom uppdraget om att utlysa medel för ett forskningsprogram inom området rasism (U2016/00588/F). Uppdraget ska delrapporteras till regeringen (Utbildningsdepartementet) med kopia till Forum för levande historia senast 1 mars 2021.
Ur vår instruktion: Vetenskapsrådet ska främja den svenska grundforskningens kvalitet och förnyelse.
Ur vår instruktion: Vetenskapsrådet ska i samverkan med universitet och högskolor medverka till att skapa goda forskningsmiljöer, främja utbildning på forskarnivå av hög kvalitet, stödja forskare i början av sin karriär och främja forskares rörlighet.


Regeringen ger Vetenskapsrådet i uppdrag att inom områdena antibiotikaresistens samt migration och integration inrätta tioåriga nationella forskningsprogram som ska drivas i enlighet med vad som beskrivs i uppdraget till Vetenskapsrådet, Forte (Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd) samt Formas (Forskningsrådet för miljö, areella näringar och samhällsbyggande) (U2017/02404/F).
Mer om forskningsprogrammet antibiotikaresistens
Mer om forskningsprogrammet migration och integration
Inrätta nationella forskningsprogram
Regeringen ger Vetenskapsrådet, Forte (Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd) och Formas (Forskningsrådet för miljö, areella näringar och samhällsbyggande), i uppdrag att inom de områden som regeringen i särskild ordning bestämmer, inrätta tioåriga nationella forskningsprogram som kan bidra till att möta olika samhällsutmaningar. För varje nationellt forskningsprogram bör en programkommitté bildas i vilken relevanta forskningsfinansiärer ingår.
Arbetet med varje program ska omfatta utformningen av en koordinerande och strategisk forskningsagenda som för varje program tas fram gemensamt av ansvariga finansiärer.


Vetenskapsrådet, Formas och Energimyndigheten ska tillsammans inrätta ett gästforskarprogram som ska ge svenska lärosäten bättre möjligheter att ta emot amerikanska gästforskare. Det är en tvärvetenskaplig satsning med syfte att stimulera forskningssamarbeten som rör samhällsutmaningar inom klimat- och miljöområdet.
Uppdraget ska redovisas gemensamt senast den 16 januari 2023.


Regeringen uppdrar åt Vetenskapsrådet att ansvara för utvecklingen och förvaltningen av den funktion, en databas för bidragsfinansierad forskning.
Läs om uppdraget på regeringens webbplats.


Ur vårt regleringsbrev: Genom samarbete med Verket för innovationssystem (Vinnova) (N2019/03094/EIN) och andra berörda myndigheter ska Vetenskapsrådet, utifrån sina ansvarsområden, bistå regeringen i genomförandet av regeringens fyra samverkansprogram 2019–2022. Uppdraget ska redovisas till regeringen (Utbildningsdepartementet med kopia till Näringsdepartementet) senast den 1 mars fr.o.m. 2021 t.o.m. 2023.
Forskningsinfrastruktur


Regeringen uppdrar åt Arbetsförmedlingen, Skolverket, Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH), Vetenskapsrådet, Universitets- och högskolerådet, Statistiska centralbyrån, Myndigheten för digital förvaltning (Digg) och Vinnova att utveckla förutsättningarna för tillgängliggörande av data och digital information om utbildning och arbetsmarknad, samt etablera former för förvaltning av en sammanhållen datainfrastruktur för kompetensförsörjning och livslångt lärande.


Regeringen uppdrar åt Vetenskapsrådet och Verket för innovationssystem (Vinnova) att tillsammans samordna nationella insatser för den europeiska spallationskällan European Spallation Source (ESS) och den nationella forskningsanläggningen MAX IV.
Ur vår instruktion: Vetenskapsrådet ska planera tillgången till forskningsinfrastruktur långsiktigt i samverkan med andra forskningsfinansiärer och forskningsutförare.
Ur vår instruktion: Vetenskapsrådet ska initiera och stödja strategiska satsningar inom forskningsinfrastruktur.


Ur vår instruktion: Vetenskapsrådet ska följa upp Sveriges medlemskap i svenska, europeiska och internationella organisationer och infrastrukturer när det gäller kostnader i förhållande till deltagande.
Ur vår instruktion: Vetenskapsrådet ska ansvara för kommunikationssystemet Swedish University computer Network (Sunet).
Samt:
Myndigheten ska ta ut avgifter för grundanslutning och tilläggstjänster inom Swedish University computer Network (Sunet) från anslutna organisationer. När det gäller universitet och högskolor ska avgifterna för grundanslutningen tas ut i proportion till respektive lärosätes andel av högskolesektorns totala intäkter. Myndigheten får disponera intäkterna i verksamheten. Förordning (2016:1260).
Ur vår instruktion: Vetenskapsrådet ska förbättra tillgängligheten till och underlätta användningen av registeruppgifter för forskningsändamål och bistå forskare med information om relevanta bestämmelser om register.


Regeringen uppdrar åt Verket för innovationssystem, Myndigheten för digital förvaltning, Post- och telestyrelsen och Vetenskapsrådet att föreslå ett program för att leda den digitala strukturomvandlingen av Sverige. Uppdraget är att hitta former för nära samverkan mellan näringsliv, lärosäten och myndigheter inom bl.a. tillämpad forskning, testbäddar, infrastruktur, kompetensförsörjning och digital förvaltning.


Ur vårt regleringsbrev: Vetenskapsrådet ska i samverkan med Vinnova verka för att svenska forskare i högre grad medverkar i uppbyggnad och utveckling av forskningsinfrastruktur och att forskningsinfrastrukturer i ökad omfattning tillgängliggörs och nyttjas av användare från näringsliv och offentlig sektor samt andra länder. Vetenskapsrådet ska fördela 40 miljoner kronor under 2019 för detta uppdrag.
Uppdraget innebär att:
Vetenskapsrådet ska fördela medel till verksamhet som underlättar och ökar näringslivets och den offentliga sektorns deltagande i och användning av forskningsinfrastrukturerna SciLifeLab, Max IV och ESS. Medlen ska användas för att utveckla kompetensen och kapaciteten, att vägleda och stödja användare från näringsliv och offentlig sektor samt att attrahera nya användare. Syftet är att öka externa aktörers deltagande i och användande av forskningsinfrastruktur.
Vetenskapsrådet ska fördela medel för utveckling av tekniskt avancerade metoder, tekniker och komponenter. Syftet med medlen ska vara att främja svensk medverkan vid utveckling och uppgradering av forskningsinfrastrukturer av stort strategiskt värde för svenska forskare och svenskt näringsliv, såsom till exempel SciLifeLab, Max IV och ESS.
Ur vårt regleringsbrev: Vetenskapsrådet ska under 2019 fördela 30 miljoner kronor till en för forskning och hälso- och sjukvård gemensam satsning på samordning av nationell forskningsinfrastruktur för insamlande och bevarande av biologiskt material från människor i biobanker. Bland annat krävs standardisering av it- och journalsystem samt utrustning för insamlande och bevarande av vävnadsprover i biobanker inklusive möjlighet till långtidsförvaring av prover även för forskningsändamål.
Ur vårt regleringsbrev: Vetenskapsrådet ska under 2019 fördela 40 miljoner kronor till digital infrastruktur som stödjer datadriven forskning, dels digitalisering och tillgängliggörande av kulturarvssamlingar, främst inom humaniora och samhällsvetenskap, dels inom andra vetenskapliga områden med högt värde för forskning. Avseende tillgängliggörande av kulturarvssamlingar ska Vetenskapsrådet samverka med Samordningssekretariatet för digitalisering, digitalt bevarande och digitalt tillgängliggörande av kulturarvet (Digisam) vid Riksantikvarieämbetet.
Forskningspolitisk rådgivning


Ur vårt regleringsbrev 2021:
Ny modell för kvalitetsbaserad resursfördelning
Vetenskapsrådet ska tillsammans med Forte, Formas och Vinnova samt i dialog med universitet och högskolor ta fram förslag till en modell för kvalitetsbaserad resursfördelning av universitetens och högskolornas anslag för forskning och utbildning på forskarnivå. Arbetet ska samordnas av Vetenskapsrådet. Förslaget ska utformas i enlighet med vad som beskrivs i propositionen Forskning, frihet, framtid - kunskap och innovation för Sverige (prop. 2020/21:60). Vetenskapsrådet ska hålla Regeringskansliet (Utbildningsdepartementet) löpande informerat om uppdragets genomförande och resultat samt lämna en slutrapport senast den 1 juni 2021 till regeringen (Utbildningsdepartementet med kopia till övriga berörda departement). Uppdraget har redovisats till Utbildningsdepartementet.
Rapporten: Kvalitetsbaserad resursfördelning – förslag till ny modell
Uppdrag att vidareutveckla en modell för kvalitetsbaserad fördelning av forskningsanslag
Regeringen ger Vetenskapsrådet, Forte, Formas och Vinnova ii uppdrag att tillsammans vidareutveckla den modell för kvalitetsbaserad resursfördelning av universitetens och högskolornas anslag för forskning och utbildning på forskarnivå som myndigheterna redovisat i juni 2021 (U2021/02882). Uppdraget och dess redovisning ska samordnas av Vetenskapsrådet. I genomförandet av uppdraget ska en dialog föras med universitet och högskolor. Vetenskapsrådet ska löpande informera Regeringskansliet (Utbildningsdepartementet) om hur arbetet med uppdraget fortskrider. Vetenskapsrådet, Forte, Formas och Vinnova ska senast den 1 juni 2022 lämna en gemensam skriftlig slutredovisning till Regeringskansliet (Utbildningsdepartementet).
Läs hela uppdraget på regeringens webbplats Länk till annan webbplats.
Ur vår instruktion: Vetenskapsrådet ska genomföra forskningspolitiska analyser och ge regeringen råd i forskningspolitiska frågor.


Ur vårt regleringsbrev 2018:
Utveckla indikatorer för uppföljning av svensk forskning
Vetenskapsrådet ska tillsammans med Universitetskanslersämbetet utveckla indikatorer för uppföljning utifrån de målen för forskningspolitiken som redovisas i propositionen "Kunskap i samverkan – för samhällets utmaningar och stärkt konkurrenskraft" (prop. 2016/17:50). Uppdraget ska genomföras i dialog med universitet och högskolor samt andra berörda myndigheter.
Uppdraget har redovisats till Regeringskansliet (Utbildningsdepartementet):
Samordning av uppföljning och utvärdering vid universitet och högskolor
Vetenskapsrådet ska tillsammans med Universitetskanslersämbetet lämna förslag på hur olika myndigheters uppföljningar och utvärderingar av verksamheter vid universitet och högskolor kan samordnas. Uppdraget ska genomföras i dialog med universitet och högskolor, Formas, Forte och Vinnova.
Universitetskanslersämbetet har i enlighet med beslut om ändring av regleringsbrev den 6 juli 2017 för budgetåret 2017 redovisat uppdraget till Regeringskansliet (Utbildningsdepartementet):
Ur vår instruktion: Vetenskapsrådet ska utvärdera forskning och bedöma forskningen och dess vetenskapliga kvalitet och betydelse. Förordning (2018:17).


Ur vårt regleringsbrev 2020: Vetenskapsrådet ska göra en förstudie för att identifiera metoder för uppföljning av det forskningspolitiska målet som rör samverkan och samhällspåverkan och som regeringen beskriver i propositionen Kunskap i samverkan – för samhällets utmaningar och stärkt konkurrenskraft (prop. 2016/17:50). Uppdraget ska genomföras i samarbete med Verket för innovationssystem (Vinnova) och Universitetskanslersämbetet och synpunkter ska inhämtas från Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd (Forte) och Forskningsrådet för miljö, areella näringar och samhällsbyggande (Formas) samt övriga berörda myndigheter. Uppdraget ska redovisas till regeringen (Utbildningsdepartementet) senast den 31 mars 2020.
För att minska segregationen krävs samlad kunskap om dess orsaker och processer. Regeringen har därför givit Vetenskapsrådet i uppdrag att kartlägga forskningen om de mekanismer som orsakar, bidrar till och befäster segregation.
Forskningskommunikation
Ur vår instruktion: Vetenskapsrådet ska ansvara övergripande för samordning av kommunikation om forskning och forskningsresultat.
Ur vår instruktion: Vetenskapsrådet ska ansvara för kommunikation om forskning och forskningsresultat inom sina områden.
Ur vårt regleringsbrev: Vetenskapsrådet ska i samverkan med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap samt Folkhälsomyndigheten bedriva kommunikationsinsatser och medverka till att vetenskapligt underbyggda fakta avseende vaccination mot sjukdomen covid-19 kommuniceras. Myndighetens kommunikationsinsatser ska beakta pågående informationsinsatser om vaccination mot covid-19 (S2020/09553). Uppdraget ska delredovisas till regeringen (Utbildningsdepartementet) senast den 30 juni 2021 och slutredovisas till regeringen (Utbildningsdepartementet) senast den 30 november 2021.
Internationellt arbete
Ur vårt regleringsbrev:
Vetenskapsrådet ska tillsammans med Universitets- och högskolerådet och Verket för innovationssystem vidareutveckla förslaget om en plattform för internationalisering som Internationaliseringsutredningen lämnade i betänkandet Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige (SOU S2018:78). Syftet är att möjliggöra en stabil och långsiktig struktur för samordning av frågor som påverkar internationalisering inom högre utbildning, forskning och innovation. Uppdraget ska genomföras i nära dialog med universitet och högskolor samt andra berörda myndigheter och aktörer. Universitets- och högskolerådet ska ansvara för att redovisa uppdraget till regeringen (Utbildningsdepartementet) senast den 15 oktober 2021.
Ur vår instruktion: Vetenskapsrådet ska främja och ta initiativ till internationellt forskningssamarbete och erfarenhetsutbyte.
Ur vår instruktion: Vetenskapsrådet ska medverka i och främja det svenska deltagandet i Europeiska unionens verksamhet inom forskning och teknisk utveckling.
Ur vår instruktion: Vetenskapsrådet ska utveckla samarbeten med de länder som Sverige har ingått avtal med inom forskningsområdet i de fall som Regeringskansliet (Utbildningsdepartementet) informerar rådet om.
Ur vårt regleringsbrev: Vetenskapsrådet ska redovisa vilka åtgärder som har vidtagits för att främja svenskt forskningssamarbete med USA i linje med implementeringsavtalet mellan Utbildningsdepartementet och amerikanska Department of Health and Human Services inom cancerområdet (U2016/04011).
Ur vår instruktion: Vetenskapsrådet ska företräda Sverige i de EU-organisationer och internationella organisationer som Regeringskansliet (Utbildningsdepartementet) informerar rådet om.
Ur vår instruktion: Vetenskapsrådet ska stödja och ge råd till Svenska Unescorådet inom ramen för Unescos vetenskapliga arbete.
Klinisk forskning


Ur vår instruktion: Vetenskapsrådet ska stödja och utveckla förutsättningarna för kliniska studier i Sverige.
Ur vår instruktion: Vetenskapsrådet ska bistå styrgruppen för avtalet mellan svenska staten och vissa landsting om samarbete om utbildning av läkare, klinisk forskning och utveckling av hälso- och sjukvården (ALF-avtalet) med administrativt stöd.


Ur vår instruktion: Vetenskapsrådet ska inrätta en rådgivande funktion dit olika aktörer som önskar nyttja hälsodata för forskning och innovation kan vända sig för att få hjälp med sina frågor.


Ur vårt regleringsbrev: Vetenskapsrådet ska utvärdera den kliniska forskningens kvalitet vid de regioner som omfattas av det s.k. ALF-avtalet. Utvärderingen ska göras med utgångspunkt i de förslag som den nationella styrgruppen för ALF beslutat om och ska utgå från aspekterna den vetenskapliga produktionens kvalitet, forskningens kliniska betydelse och samhällsnytta samt forskningens förutsättningar. Vetenskapsrådet ska under arbetets gång föra en dialog med Socialstyrelsen och den nationella styrgruppen för ALF.
Uppdraget ska redovisas till regeringen (Utbildningsdepartementet) senast den 31 mars 2023.
Ur vår instruktion: Vetenskapsrådet ska förbättra tillgängligheten till och underlätta användningen av registeruppgifter för forskningsändamål och bistå forskare med information om relevanta bestämmelser om register.
Etik
Ur vår instruktion: Vetenskapsrådet ska ta initiativ till att etiska frågor uppmärksammas vid forskning och förmedla information om forskningsetiska frågor.
Ur vårt regleringsbrev: Vetenskapsrådet ska redovisa hur rådet har arbetat med bevakning av försöksdjursvetenskap och utveckling av området.
Ur vår instruktion: Från 2019 gäller enligt 5 § förordning (2007:1068) med instruktion för Överklagandenämnden för etikprövning att Vetenskapsrådet upplåter lokaler och utför administrativa och handläggande uppgifter åt Överklagandenämnden för etikprövning.
Ur vår instruktion: Från 2019 gäller enligt 6 § förordning (2019:517) med instruktion att Vetenskapsrådet ska upplåta lokaler och utföra administrativa och handläggande uppgifter åt Gentekniknämnden.
Öppen vetenskap
Ur Vetenskapsrådets instruktion:
Vetenskapsrådet ska samordna, följa upp och främja samverkan i arbetet för öppen tillgång till forskningsdata och varje år publicera en rapport med en samlad kartläggning, analys och bedömning av det nationella arbetet med öppen tillgång till forskningsdata.


Ur Vetenskapsrådets instruktion:
Vetenskapsrådet ska samordna och främja det svenska engagemanget i det europeiska öppna forskningsmolnet (EOSC).


Regeringen ger Vetenskapsrådet i uppdrag att samordna det nationella arbetet gentemot Europeiska kommissionens covid-19-dataplattform inom ramen för det europeiska öppna forskningsmolnet (EOSC) och utser Vetenskapsrådet att representera Sverige i EOSC covid-19-plattformen.
Ur Vetenskapsrådets regleringsbrev:
Vetenskapsrådet ska bistå Kungl. biblioteket i dess uppdrag att ta fram nationella riktlinjer för öppen vetenskap genom att bidra med kunskap och underlag rörande öppna forskningsdata och andra relevanta områden.
Jämställdhet
Ur vår instruktion: Vetenskapsrådet ska verka för att ett köns- och genusperspektiv inkluderas i den forskning som myndigheten finansierar, när det är tillämpligt.


Ur vår instruktion: Vetenskapsrådet ska integrera ett jämställdhetsperspektiv i myndighetens verksamhet och främja jämställdhet vid fördelning av forskningsmedel.
Ur vårt regleringsbrev: Vetenskapsrådet ska fortsätta att utveckla arbetet med jämställdhetsintegrering i syfte att verksamheten ska bidra till att nå de jämställdhetspolitiska målen (skr. 2016/17:10). Vetenskapsrådet ska redovisa inriktningen för det fortsatta arbetet med jämställdhetsintegrering för perioden 2022–2025 till regeringen (Utbildningsdepartementet) senast den 1 september 2021.
Publicerad
Uppdaterad