Stängd utlysning
11 januari - 12 mars 2018
Projektbidrag för internationella samarbeten inom antimikrobiell resistens (JPIAMR)
Detta bidrag syftar till att stödja internationella samarbeten inom Joint Programming Initiative on Antimicrobial Resistance (JPIAMR) som undersöker åtgärdsstrategier för att förhindra utveckling och överföring av infektioner orsakade av antimikrobiell resistens. Sverige är via Vetenskapsrådet ett av de 16 länder som deltar i JPIAMR-utlysningen där forskning av högsta vetenskapliga kvalitet i internationell konkurrens premieras.
Typ av bidrag
Projektstöd
Ämnesområde
Medicin och hälsa
Inriktning
JPIAMR: Åtgärdsstrategier för att förhindra utveckling och överföring av infektioner orsakade av antimikrobiell resistens.
Söks av
Enskild forskare som ingår som en av max två svenska projektledare i ett konsortium med partners från minst tre deltagande länder. Endast forskare verksamma vid en av Vetenskapsrådets godkänd medelsförvaltare kan ansöka.
Bidragstid
3 år
Bidragsbelopp
Upp till totalt 300 000 Euro för bidragsperioden för svenskt deltagande i ett konsortium.
Bidragsbeslutet publiceras
Senast i början av november 2018
Bidragsperioden startar
Januari 2019
Hela utlysningstexten
Ansökningsförfarande
Ansökan om bidrag inom JPIAMR görs i ett tvåstegsförfarande där ansökan först lämnas in i en förenklad version som här benämns skissansökan. De sökande vars skissansökan godkänns får sedan lämna in en fullständig ansökan. Både skissansökan och den fullständiga ansökan genomgår sakkunniggranskning och rankas i konkurrens med övriga ansökningar.
Ansökan till JPIAMR konsortieutlysning görs av forskningskonsortiets internationella koordinator.
Som projektledare som företräder en svensk partner i forskningskonsortiet ska du, parallellt med att den internationella koordinatorn lämnar in konsortieansökan, lämna in motsvarande ansökningar (skissansökan respektive fullständig ansökan) i Vetenskapsrådets ansökningssystem Prisma. Mer information om hur du praktiskt går tillväga finns i avsnittet ”Hur ansöker jag” nedan.
Innehållet i din skissansökan kommer automatiskt att överföras till den fullständiga ansökan om ditt konsortium blir inbjudet att lämna in en fullständig ansökan till JPIAMR. Du kommer därefter att behöva uppdatera innehållet i din ansökan till Vetenskapsrådet så att det stämmer överens med den fullständiga konsortieansökan som lämnats till JPIAMR, samt komplettera med en sektion om etiska överväganden. Mer information om detta finns i avsnittet Hur ansöker jag nedan.
Nedanstående villkor måste vara uppfyllda för att du ska vara behörig att ansöka om bidraget. Vi utför kontroller som gör att obehöriga ansökningar avvisas från fortsatt hantering.
Sökande
Projektbidraget söks av dig som deltar i ett JPIAMR-konsortium om 3-6 partners från minst tre deltagande länder. Se fullständiga behörighetskrav för konsortiets uppbyggnad i utlysningstext på JPIAMR:s webbplats Länk till annan webbplats.. Du är projektledare och vetenskapligt ansvarig för den svenska delen av projektet och du ska ha en aktivitetsgrad i projektet om minst 20 procent av en heltidsanställning. Du ska ha avlagt svensk doktorsexamen eller motsvarande utländsk examen senast den sista ansökningsdagen för denna utlysning. Det examensdatum som vi utgår från är det datum då du har uppfyllt alla krav för fullgjord examen, exempelvis obligatoriska kurser, disputation och godkänd doktorsavhandling. För dig med svensk doktorsexamen gäller det examensdatum som finns registrerat i Ladok.
Bidrag från Vetenskapsrådet ska förvaltas av ett svenskt universitet eller högskola eller någon annan svensk offentlig organisation som uppfyller våra krav på medelsförvaltare. För att du ska kunna ansöka måste din organisation alltså vara godkänd som medelsförvaltare. Notera alltså att svenska forskare vid exempelvis företag inte kan finansieras och därmed inte ska lämna in en ansökan till Vetenskapsrådet, även om de ingår i en konsortieansökan.
Om du beviljas bidrag ska du vara anställd av medelsförvaltaren när bidragsperioden börjar, såvida inte Vetenskapsrådet medger undantag. Anställningen ska omfatta minst 20 procent av en heltidsanställning. Du behöver inte vara anställd av medelsförvaltaren vid ansökningstillfället.
Antal ansökningar och tidigare bidrag
Villkoren som beskrivs under detta avsnitt gäller endast dig som är sökande och projektledare.
Vilka bidrag kan jag söka samtidigt från Vetenskapsrådet?
Du får endast lämna in en ansökan om detta bidrag och du kan endast ingå som svensk part i ett konsortium inom utlysningen. Övriga restriktioner för vilka bidrag du kan söka under samma år framgår av tabellen nedan. Bidrag inom denna utlysning räknas som ”Projektbidrag med inriktning”.
Tabell: Bidrag du kan söka samtidigt
Vad gäller om jag har ett tidigare bidrag från Vetenskapsrådet?
Det finns vissa restriktioner om du är projektledare för ett tidigare beviljat bidrag som är pågående, det vill säga vars bidragsperiod (utbetalningsperiod från Vetenskapsrådet) överlappar bidragsperioden för det bidrag som ansökan avser. Notera att dispositionstiden, det vill säga tiden som du kan disponera det beviljade bidraget, normalt är längre än bidragsperioden. Information om vad som gäller för ditt tidigare bidrag finner du i det ”godkännande av villkor” du fått från Vetenskapsrådet. Du kan inte lämna in en ansökan inom utlysningen om du redan är projektledare för ett pågående projektbidrag beviljat inom JPIAMR. Om ditt pågående bidrag rör en annan inriktning kan du dock söka, om din ansökan rör en annan projektidé.
Se tabellen nedan för ytterligare information om vad du kan söka om du har ett pågående bidrag. Bidrag inom denna utlysning räknas som ”Projektbidrag med inriktning”.
Tabell: Bidrag du kan söka om du har pågående bidrag
Observera! Om du har varit projektledare för tidigare bidrag från Vetenskapsrådet som är avslutade, måste slutlig ekonomisk återrapportering för alla dessa vara inlämnade inom angiven tidsram för att du ska kunna ansöka om ett nytt bidrag. Kontakta din medelsförvaltare om du är osäker på om alla dina slutliga ekonomiska återrapporteringar är inlämnade.
Vad gäller ansökningar till eller bidrag från andra finansiärer?
Om din ansökan till Vetenskapsrådet rör samma projektidé som ett bidrag du beviljats av eller ansöker om från en annan finansiär, ska du ha redogjort för detta i din ansökan till JPIAMR.
Kostnader och bidragsbelopp
Bidrag kan sökas för att finansiera alla slags projektrelaterade kostnader, såsom löner (inklusive egen lön, dock högst motsvarande din aktivitetsgrad i projektet), lokaler, driftskostnader (exempelvis förbrukningsmaterial, resor inklusive vistelser vid forskningsanläggningar, publiceringskostnader och mindre utrustning) samt avskrivningskostnader. Bidraget får inte användas till stipendier. Om en doktorand deltar får projektmedel inte betalas ut som lön för den tid som doktoranden undervisar.
Det högsta belopp som kan sökas för svenskt deltagande i ett konsortium är totalt 300 000 Euro för hela bidragsperioden. Max två svenska deltagare kan söka medel inom samma konsortium, men det sammanlagda beloppet för de svenska deltagarna får alltså inte överstiga totalt 300 000 Euro.
Bidragstid
Du kan söka bidrag för 3 år med start januari 2019. Första utbetalning sker tidigast i december 2018.
Konsortiet ansöker gemensamt i JPIAMR:s ansökningssystem.
Till JPIAMAR:s ansökningssystem Länk till annan webbplats.
Du som är svensk partner och projektledare i ett JPIAMR-konsortium måste dessutom parallellt registrera motsvarande ansökan elektroniskt i Prisma , som är Vetenskapsrådets ansökningssystem. Notera att parallellutlysningen i Prisma för dig som är svensk partner av praktiska skäl stänger några dagar efter JPIAMRs ansökningssystem. Detta gäller både för skissansökan och den fullständiga ansökan.
Till ansökningsformuläret i Prisma Länk till annan webbplats.
Du skapar din ansökan i Prisma genom att fylla i textfält, hämta in information från ditt personliga konto, samt bifoga de bilagor som efterfrågas.
För att du ska kunna ansöka måste din organisation ha godkänts som medelsförvaltare och skapat ett organisationskonto i Prisma.
För de flesta moment i Prisma finns ett användarstöd Länk till annan webbplats. som beskriver hur du ska göra, samt svar på vanliga frågor Länk till annan webbplats.. Vi uppmanar dig att ta del av dessa när du skriver din ansökan.
Vänligen undvik att ange ditt eller annan persons fullständiga personnummer i ansökan på andra ställen än där det särskilt efterfrågas.
Skapa personkonto i Prisma
Innan du ansöker måste du skapa ett personligt konto i Prisma Länk till annan webbplats. där du sparar dina person- och cv-uppgifter. Informationen behöver bara läggas in en gång, och kan därefter kompletteras eller ändras vid behov. Eftersom de flesta av Vetenskapsrådets utlysningar använder utländska granskare ber vi dig använda engelska när du lägger in beskrivande text i dina cv-uppgifter. Du kan även lägga in dina publikationer för framtida bruk. Observera att inga publikationer ska hämtas in från ditt konto till ansökningsformuläret.
Tänk på att skapa ditt personliga konto i god tid. De ansökningar du registrerar i Prisma kopplas till ditt personliga konto.
Text
Vissa textfält går att formatera, vilket innebär att du i dessa textfält kan ändra typsnitt, justering och teckenstorlek, samt infoga tabeller och symboler. Om du klistrar in en text som du skrivit i ett ordbehandlingsprogram (t.ex. Microsoft Word) kan du behöva efterjustera formateringen med verktygen i Prisma. Bilder kan dock inte infogas i textfälten. Vi rekommenderar att du använder typsnitten Arial, Calibri eller Verdana.
Alla textfält har begränsningar för antal tecken, vilket illustreras av teckenräknare. Om du fyller i för många tecken går ansökan inte att registrera.
Bifogade dokument och bilagor
Till vissa fält ska du bifoga en bilaga utformad enligt de instruktioner som anges. Bilagan kan endast utgöras av en fil och du kan bara bifoga dokument i pdf-format. Alla bilagor har begränsningar i filstorlek och sidantal. Du kommer inte kunna registrera din ansökan med en bilaga som överskrider de angivna maxgränserna.
Signering
Skissansökan ska signeras elektroniskt i Prisma av dig som sökande. Observera att skissansökan inte signeras av medelsförvaltaren.
Den fullständiga ansökan ska signeras elektroniskt i Prisma både av dig som projektledare (sökande), och av en behörig företrädare för medelsförvaltaren. Se mer information under Registrera ansökan nedan.
Orientera dig i JPIAMRs utlysningstext samt ansökningsformuläret i Prisma parallellt med att du läser nedanstående instruktioner.
JPIAMARs utlysningstext och ansökningsformulär Länk till annan webbplats.
Språk
Utländska experter används i den vetenskapliga bedömningen av ansökningarna inom JPIAMR. Vi ber dig därför att utforma din ansökan på engelska.
Ansökans delar
Ansökningsformuläret i Prisma innehåller följande flikar (gäller både skiss och fullständig ansökan):
- Beskrivande information
- Forskningsbeskrivning
- Medelsförvaltare
- Medverkande (i denna utlysning endast administratörer, se nedan)
- CV
Nedan följer beskrivningar av vad som efterfrågas under respektive flik. Då obligatorisk information efterfrågas är detta markerat i Prisma med en asterisk (*).
Beskrivande information
Under denna flik fyller du i svensk och engelsk projekttitel, samt väljer SCB-koder och nyckelord. Här fyller du även i abstract och populärvetenskaplig beskrivning, se anvisningar nedan.
Abstract
Sammanfattningen av forskningsplanen ska innehålla en kort beskrivning av:
- vad som ska göras: syfte och mål
- hur forskningen ska utföras: projektorganisation, tidplan och vilka vetenskapliga metoder som ska användas
- vad som är viktigt med den planerade forskningen
Texten ska ge en översiktlig orientering om forskningens syfte och genomförande. Skriv så att även personer med annan forskningsinriktning kan ta del av informationen.
Redogörelsen får omfatta högst 1 500 tecken inklusive mellanslag (motsvarande cirka en tredjedels A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, enkelt radavstånd).
Populärvetenskaplig beskrivning
Beskriv projektet så att även den som inte är insatt i ämnet har möjlighet att förstå. Beskriv vad som ska göras och varför, samt förklara på vilket sätt den nya kunskapen kan vara betydelsefull.
Den populärvetenskapliga beskrivningen är ett viktigt verktyg när vi informerar om den forskning som Vetenskapsrådet finansierar. Om vi beviljar din ansökan, förbehåller vi oss rätten att använda beskrivningen för informationsändamål.
Observera! Den populärvetenskapliga beskrivningen måste skrivas på svenska, till skillnad från resten av ansökan. Vid skissansökan kan den populärvetenskapliga beskrivningen vara mycket kortfattad. Vid den fullständiga ansökan måste den populärvetenskapliga beskrivningen vara utförlig och kunna användas för informationsändamål.
Redogörelsen får omfatta högst 4 500 tecken inklusive mellanslag (motsvarande cirka en A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, enkelt radavstånd).
Forskningsbeskrivning
Under denna flik beskriver du etiska överväganden (endast vid fullständig ansökan) samt bifogar konsortiets gemensamma ansökan.
Etiska överväganden (gäller endast inbjudna att lämna in fullständig ansökan)
Redovisa de etiska frågor som forskningen aktualiserar och redogör för hur de behandlas i forskningsarbetet. Ange även om hantering av persondata, djur- eller humanförsök ingår i forskningen. Om inga etiska frågor är aktuella anger du detta.
Ansökan inom det internationella samarbetet
Här bifogar du den ansökan som lämnats in av konsortiet till JPIAMR i pdf-format. Observera att bilagan endast kan utgöras av en fil om högst 20 MB.
Övriga bilagor
Inga andra bilagor behöver bifogas till detta fält.
Medelsförvaltare
Under denna flik anger du medelsförvaltare och hemvist för projektet. Medelsförvaltare är den organisation som förvaltar medlen för ett beviljat projekt och ansvarar för detta enligt aktuella villkor. Hemvist är den organisatoriska enhet varifrån projektet bedrivs. Vanligtvis motsvarar medelsförvaltare och hemvist det universitet eller lärosäte respektive den institution där projektledaren är anställd.
För att du ska kunna knyta din ansökan till en medelsförvaltare måste organisationen ha ett godkänt konto i Prisma. Kontakta din medelsförvaltare och be den ansöka om ett organisationskonto Länk till annan webbplats. hos Vetenskapsrådet om ett sådant inte redan finns.
Om din hemvist saknas i Prisma, kontakta organisationskontoansvarig för din medelsförvaltare. Du kommer inte att kunna slutföra registrering av din ansökan om hemvist saknas.
Medverkande
Här kan du som ansöker om bidrag bjuda in eventuella medverkande administratörer till din ansökan. En medverkande administratör är en person som inte nödvändigtvis deltar i projektet men som kan hjälpa dig att lägga in och redigera information i ansökan. När du bjuder in ska du använda den e-postadress som är kopplad till personens Prismakonto. Du kan även bjuda in en medverkande administratör som ännu inte har ett konto i Prisma, men för att denne ska kunna medverka i din ansökan måste hen sedan registrera ett eget personligt konto i Prisma. Alla eventuella medverkande administratörer måste acceptera inbjudan innan du kan slutföra registreringen av ansökan.
Observera att du inte kan bjuda in medverkande forskare till denna ansökan.
CV
Under denna flik hämtar du in följande cv-uppgifter från ditt personliga konto i Prisma:
Utbildning: Forskarutbildning (doktorsexamen)
Arbetsliv: Nuvarande anställning (inklusive uppgift om det är tillsvidareanställning eller ej).
Registrera ansökan
Under fliken Kontrollera och registrera ansökan visas en sammanställning över de fält du eventuellt behöver åtgärda i din ansökan för att kunna registrera den (exempelvis obligatoriska fält du ännu inte fyllt i, textfält med för många tecken, avvikelser från begränsningar i möjlig sökt projekttid eller budget). Först när du klickar på knappen Registrera så genomförs registreringen av ansökan.
Kom ihåg att förhandsgranska din ansökan innan du registrerar den.
Observera! Eventuella medverkande administratörer du bjudit in till din ansökan måste acceptera inbjudan innan du kan registrera ansökan. Om en inbjudan inte accepterats måste den tas bort.
Den registrerade ansökan hittar du därefter i ditt personliga Prismakonto under menyvalet Ansökningar under fliken Ansökningar och bidrag. Fram till dess utlysningen har stängt kan en registrerad ansökan avregistreras och vid behov ändras och registreras på nytt.
Du ansvarar för att ansökan är fullständig och överensstämmer med ansökan i JPIAMR:s ansökningssystem, det vill säga att ansökningsformuläret är korrekt ifyllt, att rätt bilagor är bifogade och att den efterfrågade informationen har lämnats i enlighet med instruktionerna. Lämna bara in material som vi uttryckligen efterfrågar. Vi godkänner inte kompletteringar efter sista ansökningsdatum, bortsett från sådana som vi ber om.
Signering
Skissansökan: När du registrerar skissansökan så signeras den av dig som projektledare. Skissansökan signeras inte av medelsförvaltaren.
Signeringen av den sökande innebär en bekräftelse av att:
- uppgifterna i ansökan är korrekta och följer Vetenskapsrådets instruktioner
- bisysslor och kommersiella bindningar har redovisats för medelsförvaltaren och att det där inte framkommit något som strider mot god forskningssed
- nödvändiga tillstånd och godkännanden finns vid projektstart, exempelvis avseende etikprövning
Fullständig ansökan: För att den fullständiga ansökan ska betraktas som komplett och gå vidare i granskningsprocessen krävs att både sökande och en behörig företrädare för medelsförvaltaren signerar ansökan. Företrädaren är vanligtvis prefekten vid den institution där forskningen ska bedrivas men det beror på din medelsförvaltares organisationsstruktur.
Signeringen av medelsförvaltaren innebär då en bekräftelse av att:
- den beskrivna forskningen, anställningen och utrustningen kan beredas plats under den tid och i den omfattning som anges i ansökan
- medelsförvaltaren godkänner kostnadsberäkningen i ansökan
- den forskning som utförs inom projektet bedrivs i enlighet med svensk lagstiftning
Ovanstående punkter ska ha diskuterats mellan parterna innan företrädaren för medelsförvaltaren godkänner och signerar ansökan.
Observera! Senast en vecka (sju kalenderdagar) efter sista ansökningsdatum ska behörig företrädare för medelsförvaltaren ha signerat din ansökan i Prisma för att ansökan ska gå vidare i granskningsprocessen.
När du registrerat din ansökan och utlysningen har stängt (klockan 14.00 på utlysningens sista dag) slutregistreras din ansökan automatiskt i Prisma och tilldelas ett diarienummer.
Fullständig ansökan: Din ansökan går sedan automatiskt vidare för signering i Prisma av företrädaren för medelsförvaltaren. Senast en vecka (sju kalenderdagar) efter sista ansökningsdatum ska ansökan vara signerad av medelsförvaltaren. Du får ett besked per e-post när ansökan är signerad.
Information om status på ansökan, diarienummer och signering av ansökan hittar du därefter på ditt konto under fliken Ansökningar och bidrag.
JPIAMR fattar beslut om skissansökningarna i april 2018. Beslutet meddelas koordinator för konsortium med yttrande i form av skriftlig kommentar.
Underrättelse om beslut publiceras till ditt personliga konto i Prisma. Om din skissansökan godkänns kommer du att få underrättelse om detta via e-post, med erbjudande om att skicka in en fullständig ansökan. Relevant information från skissansökan kommer automatiskt att föras över till ditt utkast för den fullständiga ansökan.
De som går vidare och får lämna in en fullständig ansökan till JPIAMR ska göra detta senast i mitten av juni 2018. Exakt datum meddelas svenska partners i de konsortier som inbjuds att skicka in en fullständig ansökan till JPIAMR.
Bedömning
Den vetenskapliga bedömningen av ansökan görs av JPIAMR (se bedömningsprocess i JPIAMR:s utlysningstext. Länk till annan webbplats.
Beslut
JPIAMR fattar beslut om vilka konsortier som rekommenderas finansiering av respektive nationell forskningsfinansiär. Beslutet meddelas koordinator för konsortium med yttrande i form av skriftlig kommentar. Vetenskapsrådet fattar bidragsbeslut för svenska deltagare. Kort efter att bidragsbeslutet fattats publiceras besked om bidragsfinansiering på Vetenskapsrådets webbplats. Därefter finner du underrättelse om beslut om din ansökan i ditt personliga konto i Prisma, under fliken Ansökningar och bidrag.
ABS-förordningen och deklaration av tillbörlig aktsamhet: Den 12 oktober 2014 trädde Nagoyaprotokollet och EU ABS-förordningen i kraft. Det innebär att den som forskar på genetiska resurser och traditionell kunskap om sådana ska ha tillstånd för att använda materialet samt ha ett avtal om hur forskningen kommer värdlandet till del. Användare som har inhämtat genetiska resurser och traditionell kunskap efter den 12 oktober 2014 är skyldiga att deklarera så kallad tillbörlig aktsamhet. Detta gäller endast beviljade bidragsmottagare. Tillbörlig aktsamhet innebär att användaren ska kunna visa att den genetiska resursen har inhämtats enligt gällande lagstiftning i det aktuella landet, samt att den möjliga nyttan av den genetiska resursen ska fördelas på ett rimligt och rättvist sätt. Undantag gäller forskning om: den mänskliga arvsmassan, växtgenetiskt material som ingår i bilaga 1 Länk till annan webbplats. i det internationella fördraget för växtgenetiska resurser, pandemiskt influensavirus och genetiskt material inhämtat från internationellt vatten. Vid frågor om bestämmelserna och deklaration av tillbörlig aktsamhet, kontakta Naturvårdsverket Länk till annan webbplats..