Obs! Instruktionerna på denna sida gäller bara för dig som har fått din skissansökan accepterad och är inbjuden att lämna in en fullständig ansökan.
Stängd utlysning
07 juni - 28 augusti 2018
Konsolideringsbidrag
Syftet med bidraget är att ge de mest framstående yngre forskarna möjlighet att konsolidera sin forskning och vidga sin verksamhet. Inom ramen för utlysningen vill Vetenskapsrådet stödja forskare som har en vetenskapligt intressant forskningsidé och som kan omsätta och genomföra forskningsuppgiften och därmed föra forskningsfronten framåt eller fyller befintliga kunskapsluckor.
Typ av bidrag
Karriärstöd
Ämnesområde
Humaniora och samhällsvetenskap, Medicin och hälsa, Naturvetenskap och teknikvetenskap, Utbildningsvetenskap
Inriktning
Fri
Söks av
Enskild forskare som avlagt doktorsexamen för mer än 7 och upp till 12 år sedan
Medverkande forskare
Inga medverkande forskare kan bjudas in att medverka i ansökan.
Bidragstid
6 år
Bidragsbelopp
Två miljoner kronor per år
Budgetram för utlysningen
40 miljoner kronor per år i sex år (vilket innebär att totalt kommer högst 20 bidrag beviljas, preliminärt 9 inom NT, 7 inom MH och 4 inom HS-UV
Bidragsbeslutet publiceras
Senast i början av december 2018
Bidragsperioden startar
Januari 2019
Hela utlysningstexten
Ansökan om konsolideringsbidrag görs i ett tvåstegsförfarande. Dessa instruktioner riktar sig till dig som lämnat in en skissansökan och fått denna accepterad och därefter inbjudits att lämna in en fullständig ansökan. Det innehåll som du lämnat i din skissansökan förs över till din fullständiga ansökan och du kan endast ändra de delar som Vetenskapsrådet instruerar om.
Den fullständiga ansökan ska, i jämförelse med skissansökan, innehålla:
- en mer omfattande forskningsplan.
Den kan också innehålla:
- en revidering av etiska överväganden, om behov uppstår i samband med en mer utförlig projektplan.
Andra avvikelser mellan skiss och fullständig ansökan än de ovan angivna får endast finnas om Vetenskapsrådet särskilt uppmanat dig att göra en specifik ändring.
Den fullständiga ansökan ska också, till skillnad från skissansökan signeras av en behörig företrädare för medelsförvaltaren. Se vidare instruktioner nedan.
Här hittar du utlysningstexten för skissansökan Öppnas i nytt fönster..
Samma villkor som angavs för skissansökan måste vara uppfyllda för fullständig ansökan. Villkoren framgår av utlysningstexten för skissansökan och sammanfattas därför endast i texten nedan.
Sökande
Konsolideringsbidraget söks av dig som enskild forskare. Om du beviljas bidrag ska du vara anställd av medelsförvaltaren när bidragsperioden börjar och sedan under hela bidragsperioden, såvida inte Vetenskapsrådet medger undantag. Anställningen ska omfatta minst 50 procent av en heltidsanställning. Du behöver inte vara anställd av medelsförvaltaren vid ansökningstillfället.
Karriärålder
För att kunna söka konsolideringsbidrag ska din doktorsexamen vara äldre än sju och högst tolv år gammal.
Antal ansökningar och tidigare bidrag
Se text för skissansökan.
Medverkande forskare
I denna ansökan kan du inte inkludera medverkande forskare. Eventuella samarbetspartner och deras roller beskriver du i forskningsplanen (se anvisningar under Forskningsplan nedan).
Kostnader och bidragsbelopp
Bidragsbeloppet är en schablon om 2 000 000 kronor per år, inklusive indirekta kostnader. Bidraget får användas till alla typer av projektrelaterade kostnader, men får inte användas för att finansiera din egen lön eller stipendier. Undantag gäller för forskare inom humaniora och samhällsvetenskap samt utbildningsvetenskap, då bidraget får användas för att finansiera upp till 50 procent av den egna lönen.
Vetenskapsrådet förutsätter att medelsförvaltaren, såsom ansvarig arbetsgivare, täcker eventuella kostnader utöver det erhållna bidraget.
Bidragstid
Bidragstiden är sex år med start januari 2019. Tre år efter bidragsperiodens början ska projektledaren lämna en obligatorisk rapportering i form av en presentation för Vetenskapsrådet. Redovisningen ska fokusera på de vetenskapliga framsteg som bidraget har möjliggjort samt hur forskarens verksamhet har utvecklats och kan resultera i omprövning av beloppen för den återstående bidragsperioden.
Du ansöker elektroniskt i Prisma Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., som är Vetenskapsrådets ansökningssystem. Du når ansökningsformuläret för din fullständiga ansökan genom att klicka på diarienumret för din skissansökan under menyvalet Ansökningar i ditt Prismakonto.
För att du ska kunna ansöka måste din organisation ha godkänts som medelsförvaltare Öppnas i nytt fönster. och skapat ett organisationskonto i Prisma.
För de flesta moment i Prisma finns ett användarstöd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som beskriver hur du ska göra, samt svar på vanliga frågor Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Vi uppmanar dig att ta del av dessa när du utformar din ansökan.
Skapa personkonto i Prisma
Innan du ansöker måste du skapa ett personligt konto i Prisma Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. där du sparar dina person- och cv-uppgifter. Även eventuella medverkande administratörer måste skapa ett personligt konto i Prisma och före sista ansökningsdag godkänna sin medverkan i ansökan.
Signering
Både du som sökande och en behörig företrädare för medelsförvaltaren ska signera ansökan elektroniskt i Prisma. Se mer information under Registrera ansökan nedan.
Vi ber dig att orientera dig i ansökningsformuläret i Prisma parallellt med att du läser nedanstående instruktioner. Det innehåll som du lämnat i din skissansökan förs över till din fullständiga ansökan och du kan endast ändra de delar som Vetenskapsrådet instruerat om (se den inledande delen av denna utlysningstext).
Språk
Utländska experter används i den vetenskapliga bedömningen av ansökningarna. För att säkerställa att bedömningen sker på ett likvärdigt och effektivt sätt ber vi dig därför att utforma din ansökan på engelska.
Ansökans delar
Ansökningsformuläret innehåller följande flikar:
- Beskrivande information
- Forskningsbeskrivning
- Budget och forskningsresurser
- Publikationer
- Stödbrev
- Medelsförvaltare
- Beredningsgrupper
- Medverkande (i denna utlysning endast administratörer)
- Cv
Nedan följer beskrivningar av vad som efterfrågas under respektive flik. Då obligatorisk information efterfrågas är detta markerat i Prisma med en asterisk (*).
Beskrivande information
Under denna flik fyller du i svensk och engelsk projekttitel, samt väljer SCB-koder och nyckelord. Här fyller du även i eventuell avräkningsbar tid, abstract och populärvetenskaplig beskrivning, se anvisningar nedan.
Avräkningsbar tid
Ange eventuella uppehåll i din aktiva forskningstid efter doktorsexamen som orsakats av någon av Vetenskapsrådets godkända anledningar. Uppehållet ska anges beräknat som heltid och avrundat uppåt till hela kalendermånader. Se godkända anledningar till avräkningsbar tid under rubriken Karriärålder ovan.
Abstract
Sammanfattningen av forskningsplanen ska innehålla en kort beskrivning av:
- vad som ska göras: syfte och mål
- hur forskningen ska utföras: projektorganisation, tidplan och vilka vetenskapliga metoder som ska användas
- vad som är viktigt med den planerade forskningen.
Texten ska ge en översiktlig orientering om forskningens syfte och genomförande. Skriv så att även personer med annan forskningsinriktning kan ta del av informationen.
Redogörelsen får omfatta högst 1 500 tecken inklusive mellanslag (motsvarande cirka en tredjedels A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, enkelt radavstånd).
Populärvetenskaplig beskrivning
Beskriv projektet så att även den som inte är insatt i ämnet har möjlighet att förstå. Beskriv vad som ska göras och varför, samt förklara på vilket sätt den nya kunskapen kan vara betydelsefull.
Den populärvetenskapliga beskrivningen är ett viktigt verktyg när vi informerar om den forskning som Vetenskapsrådet finansierar. Om vi beviljar din ansökan, förbehåller vi oss rätten att använda beskrivningen för informationsändamål.
Observera! Den populärvetenskapliga beskrivningen måste skrivas på svenska, till skillnad från resten av ansökan.
Redogörelsen får omfatta högst 4 500 tecken inklusive mellanslag (motsvarande cirka en A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, enkelt radavstånd).
Forskningsbeskrivning
Under denna flik bifogar du din forskningsplan samt beskriver etiska överväganden.
Etiska överväganden
I din ansökan ska du beskriva vilka etiska frågor som är aktuella i ditt projekt eller motsvarande. Du ska även redovisa hur du planerar att hantera etiska dilemman som kan dyka upp. Mot bakgrund av de etiska frågor som du har identifierat ska du motivera varför forskningen bör genomföras. Hur står sig dina frågeställningar och förväntade resultat i förhållande till etiska frågor? Ange även om hantering av persondata, djur- eller humanförsök ingår i forskningen. Om inga etiska frågor är aktuella anger du detta.
Forskningsplan
Här bifogar du din forskningsplan i pdf-format. Forskningsplanen ska bestå av en kortfattad men komplett beskrivning av forskningsuppgiften. Fokus för forskningsplanen ska vara framåtblickande och den ska omfatta högst 10 sidnumrerade A4-sidor i Arial, teckenstorlek 11, enkelt radavstånd, referenser och eventuella bilder inkluderade. Du kommer inte kunna registrera din ansökan med en bilaga som överskrider det angivna maximala sidantalet eller är större än 10 MB.
Forskningsplanen ska innehålla följande rubriker och information som anges i nedanstående ordning:
- Syfte och mål (Purpose and aims). Redogör övergripande för syfte och specifika mål med forskningsprojektet.
- Aktuell forskningsfront (State-of-the art). Sammanfatta kort den aktuella forskningsfronten inom det fält/område projektet befinner sig i. Ange nyckelreferenser.
- Betydelse och vetenskapligt nytänkande (Significance and scientific novelty). Beskriv kortfattat hur projektet anknyter till tidigare forskning inom området och dess betydelse på kort och lång sikt. Ange även på vilket sätt projektet flyttar fram eller förnyar den aktuella forskningsfronten.
- Preliminära och tidigare resultat (Preliminary and previous results). Beskriv kortfattat din egen tidigare forskning och förstudier inom forskningsområdet som gör troligt att projektet går att genomföra. Ange även om det inte föreligger några preliminära resultat.
- Projektbeskrivning (Project description). Beskriv projektets design där följande delar ingår:
- Teori och metod. Beskriv underliggande teori och de metoder som kommer att tillämpas för att nå projektets mål.
- Tidplan och genomförande. Beskriv översiktligt tidplanen för projektet under bidragsperioden och hur projektet kommer att genomföras.
- Projektorganisation. Förtydliga din egen och eventuella andra forskares bidrag till projektets genomförande, inkluderande beskrivning av kompetens och roller i projektet.
Redogör även för nedanstående information. Om en rubrik inte är relevant för din ansökan lämnar du den tom.
- Utrustning (Equipment). Beskriv den basutrustning som du och din grupp kan disponera för projektet.
- Behov av infrastruktur (Need for infrastructure). Specificera projektets behov av internationell och nationell infrastruktur. Specificera även behovet av lokal infrastruktur om avskrivningskostnader för denna ingår i ansökan. Läs mer om forskningsinfrastrukturer som Vetenskapsrådet stödjer Öppnas i nytt fönster..
- Internationellt och nationellt samarbete (International and national collaboration). Beskriv ditt samarbete med utländska och svenska forskare och forskargrupper. Redovisa om du medverkar i eller anknyter till internationellt samarbete i din forskning.
- Övriga ansökningar eller bidrag (Other applications or grants). Om du söker eller avser att söka fler bidrag från Vetenskapsrådet ska relationen mellan projekten förtydligas. Detsamma gäller om du har pågående bidrag från Vetenskapsrådet med bidragsperiod som helt eller delvis överlappar med den nu sökta. Motivera även varför du skickar in ytterligare en eller flera ansökningar. Redogör även för relationen till eventuella andra ansökningar eller bidrag om samma projektidé hos andra finansiärer (från dig eller annan forskare).
Budget och forskningsresurser
Ange din aktivitetsgrad (procent av heltid) i projektet. Din aktivitetsgrad som projektledare måste motsvara minst 50 procent av heltidsanställning.
Bidraget är ett schablonbelopp och du behöver därför inte fylla i någon sökt budget i ansökningsformuläret.
Motivering av sökt budget
Beskriv kortfattat de huvudsakliga kostnader du avser att täcka inom ramen för bidragets budget. Redogörelsen får omfatta högst 4 000 tecken inklusive mellanslag (motsvarande cirka en A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, enkelt radavstånd).
Annan finansiering
Ange din eller annan forskares finansiering av projektet utöver vad som söks i denna ansökan. Ange hela belopp i kronor.
Publikationer
Under den här fliken bifogar du din publikationslista i pdf-format, utformad enligt rubriker och instruktioner nedan. Listan ska omfatta högst två A4-sidor i Arial, teckenstorlek 11, enkelt radavstånd.
Listan ska inledas med de upp till tio publikationer som är viktigast för din ansökan, och du ska dessutom ange ditt totala antal publikationer samt ange annan relevant vetenskaplig output.1. Urval av publikationer (Selection of publications) lista de upp till tio publikationer som är viktigast för din ansökan. För varje publikation ska du redogöra för hur du bidragit till denna samt dess relevans för det beskrivna forskningsprojektet. Markera ditt namn i fetstil i författarlistan2. Totalt antal publikationer (Total number of publications) ange ditt totala antal publikationer under respektive relevant publikationstyp i nedanstående ordning:
- Sakkunniggranskade originalartiklar (Peer-reviewed original articles)
- Sakkunniggranskade konferensbidrag (Peer-reviewed conference contributions), vars resultat inte finns i andra publikationer.
- Sakkunniggranskade samlingsvolymer (Peer-reviewed edited volumes)
- Forskningsöversiktsartiklar (Research review articles)
- Sakkunniggranskade böcker och bokkapitel (Peer-reviewed books and book chapters)
- Andra publikationer inklusive populärvetenskapliga böcker/presentationer (Other publications including popular science books/presentations)
3. Övrig vetenskaplig output (Other scientific output) exempelvis inbjudna föredrag, föreläsningar etc.
Observera! Inkludera endast artiklar eller motsvarande som är publicerade eller accepterade för publicering vid sista datum för skissansökan. Den i publikationslistan angivna författarordningen ska vara identisk med det publicerade verket. Ansökan kan inte kompletteras med publikationer efter att utlysningen har stängt.
Stödbrev
Här bifogar du ett formellt stödbrev från behörig företrädare för det aktuella lärosätet där forskningen ska bedrivas, exempelvis prefekt på heminstitutionen eller motsvarande. Dokumentet får omfatta högst två A4-sidor och ska bifogas i pdf-format.
I stödbrevet ska sökandes namn tydligt framgå, liksom namn och funktion/befattning för den som skrivit stödbrevet. Stödbrevet ska skrivas på engelska och ska innehålla nedanstående två rubriker och den information som efterfrågas under dem.
Forskningsprofil (Research profile)
Beskrivning av
- hur den sökandes forskning passar inom universitetets och institutionens verksamhet och framtida strategi
- hur sökanden passar i verksamheten med fokus på forskningsmässiga och pedagogiska meriter
- den sökandes vetenskapliga självständighet.
Anställning (Employment)
Beskrivning av
- den sökandes anställningsform samt finansiering av anställningen under den närmsta tioårsperioden
- lärosätets karriärplan för den sökande under den närmsta tioårsperioden.
Genom signeringen av den fullständiga ansökan i Prisma bekräftar medelsförvaltaren detta åtagande.
Medelsförvaltare
Under denna flik anger du medelsförvaltare och hemvist för projektet. Medelsförvaltare är den organisation som förvaltar ett beviljat bidrag och ansvarar för detta enligt aktuella villkor. Hemvist är den organisatoriska enhet varifrån projektet bedrivs. Vanligtvis motsvarar medelsförvaltare och hemvist det universitet eller lärosäte respektive den institution där projektledaren är anställd.
För att du ska kunna knyta din ansökan till en medelsförvaltare måste organisationen ha ett godkänt konto i Prisma. Kontakta din medelsförvaltare och be den ansöka om ett organisationskonto Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. hos Vetenskapsrådet om ett sådant inte redan finns.
Om din hemvist saknas i Prisma, kontakta organisationskontoansvarig för din medelsförvaltare. Du kommer inte att kunna slutföra registrering av din ansökan om hemvist saknas.
Beredningsgrupper
Den vetenskapliga granskningen av din fullständiga ansökan kommer att göras av samma beredningsgrupp som din skissansökan.
Beredningsgrupper Öppnas i nytt fönster.
Medverkande
Här kan du som ansöker om bidrag bjuda in eventuella medverkande administratörer som kan hjälpa dig att lägga in och redigera information i din ansökan. När du bjuder in ska du använda den e-postadress som är kopplad till personens Prismakonto. Du kan även bjuda in en medverkande administratör som ännu inte har ett konto i Prisma, men för att denne ska kunna medverka i din ansökan måste den sedan registrera ett eget personligt konto i Prisma. Alla eventuella medverkande administratörer måste acceptera inbjudan innan du kan slutföra registreringen av ansökan.
Observera att du inte kan bjuda in medverkande forskare till denna ansökan.
Cv
Under denna flik hämtar du in dina relevanta cv-uppgifter från ditt personliga konto i Prisma. Följande uppgifter ska, där sådana finns, alltid ingå i ditt cv enligt de begränsningar i antal som anges:
- Utbildning: Forskarutbildning, utbildning på grund- och avancerad nivå, samt specialistexamen.
- Arbetsliv: Nuvarande anställning (inklusive uppgift om det är tillsvidareanställning eller ej) och längre relevanta anställningar du innehaft, postdoktorsvistelser (anges även som anställning om detta varit aktuellt), forskarutbyten relevanta för den beskrivna forskningen samt eventuella längre uppehåll i forskningen som påverkat din möjlighet att meritera dig som forskare.
- Meriter och utmärkelser: Docentur, handledda personer (postdoktorer och doktorander; ange det totala antalet för respektive kategori samt ange dina upp till 10 mest relevanta), dina upp till 10 mest relevanta bidrag erhållna i konkurrens, dina upp till 10 mest relevanta priser och utmärkelser, samt upp till 20 eventuella övriga meriter som är relevanta för ansökan.
- Immaterialrätt: Exempelvis patent och egenutvecklade allmänt tillgängliga dataprogram, ange dina upp till 10 mest relevanta.
Registrera ansökan
Under fliken Kontrollera och registrera visas en sammanställning över de fält du behöver åtgärda i din ansökan för att kunna registrera den (exempelvis obligatoriska fält du ännu inte fyllt i, eller textfält med för många tecken). Först när du klickar på knappen Registrera så genomförs registreringen av ansökan. Kom ihåg att förhandsgranska din ansökan innan du registrerar den.
Observera! Eventuella administratörer som du bjudit in att medverka i din ansökan måste acceptera inbjudan innan du kan registrera ansökan. Om en inbjudan inte accepterats måste den tas bort.
Den registrerade ansökan hittar du därefter i ditt personliga Prismakonto under menyvalet Ansökningar under fliken Ansökningar och bidrag. Fram till dess utlysningen har stängt kan en registrerad ansökan avregistreras och vid behov ändras och registreras på nytt.
Du ansvarar för att ansökan är fullständig, det vill säga att ansökningsformuläret är korrekt ifyllt, att rätt bilagor är bifogade och att den efterfrågade informationen har lämnats i enlighet med instruktionerna. Lämna bara in material som vi uttryckligen efterfrågar. Vi godkänner inte kompletteringar efter sista ansökningsdatum, bortsett från sådana som vi ber om.
Signering
När du registrerar ansökan så signeras den av dig som projektledare. För att ansökan ska betraktas som fullständig och gå vidare i granskningsprocessen krävs också att behörig företrädare för medelsförvaltaren signerar ansökan. Företrädaren är vanligtvis prefekten vid den institution där forskningen ska bedrivas men det beror på din medelsförvaltares organisationsstruktur.
Signering av den sökande innebär en bekräftelse av att:
- uppgifterna i ansökan är korrekta och följer Vetenskapsrådets instruktioner
- eventuella bisysslor och kommersiella bindningar har redovisats för medelsförvaltaren och att det där inte framkommit något som strider mot god forskningssed
- sökande inte fällts för oredlighet i forskning under de två senaste åren räknat från sista ansökningsdag
- de tillstånd och godkännanden som krävs finns innan forskningen påbörjas, exempelvis tillstånd från Läkemedelsverket eller godkännande från etikprövningsnämnd respektive djurförsöksetisk nämnd
- sökande kommer att följa samtliga övriga villkor som gäller för bidraget.
Signering av medelsförvaltaren innebär en bekräftelse av att:
- den beskrivna forskningen eller forskningsstödjande verksamheten kan beredas plats vid medelsförvaltaren under den tid och i den omfattning som anges i ansökan
- den sökande kommer vara anställd vid medelsförvaltaren under den tid som ansökan avser
- medelsförvaltaren godkänner kostnadsberäkningen i ansökan
- sökande inte fällts för oredlighet i forskning av signerande medelsförvaltare under de senaste två åren innan sista ansökningsdag
- medelsförvaltaren kommer att följa samtliga övriga villkor som gäller för bidraget.
Ovanstående punkter ska ha diskuterats mellan parterna innan företrädaren för medelsförvaltaren godkänner och signerar ansökan.
Observera! Senast en vecka (sju kalenderdagar) efter sista ansökningsdatum ska behörig företrädare för medelsförvaltaren ha signerat din ansökan i Prisma för att ansökan ska gå vidare i granskningsprocessen.
När du registrerat din ansökan och utlysningen har stängt (klockan 14.00 på utlysningens sista dag) slutregistreras din ansökan automatiskt.
Din ansökan går sedan automatiskt vidare för signering i Prisma av företrädaren för medelsförvaltaren. Senast en vecka (sju kalenderdagar) efter sista ansökningsdatum ska ansökan vara signerad av medelsförvaltaren. Du får ett besked per e-post när ansökan är signerad.
Information om status på ansökan, diarienummer och signering av ansökan hittar du därefter på ditt konto under fliken Ansökningar och bidrag.
Beslut
Kort efter att bidragsbeslutet fattats publiceras besked om bidragsfinansiering på Vetenskapsrådets webbplats. Därefter finner du underrättelse om beslut och yttrande om din ansökan i ditt personliga konto i Prisma, under fliken Ansökningar och bidrag. Yttrandena består av betyg och i vissa fall skriftliga kommentarer.
EU ABS-förordningen och deklaration av tillbörlig aktsamhet: Från och med den 12 oktober 2015 ska användare av genetiska resurser (genetiskt material av faktiskt eller potentiellt värde) och traditionell kunskap som rör genetiska resurser, som är inhämtade efter 12 oktober 2014, följa EU ABS-förordningen (nr 511/2014) genom att deklarera så kallad tillbörlig aktsamhet. Detta gäller endast beviljade bidragsmottagare. Tillbörlig aktsamhet innebär att användaren ska kunna visa att den genetiska resursen inhämtats enligt gällande lagstiftning i det aktuella landet samt att den möjliga nyttan av den genetiska resursen ska fördelas på ett rimligt och rättvist sätt.
Undantag gäller forskning om: den mänskliga arvsmassan, växtgenetiskt material som ingår i bilaga 1 Länk till annan webbplats. i det internationella fördraget för växtgenetiska resurser, pandemiskt influensavirus och genetiskt material inhämtat från internationellt vatten. Vid frågor om bestämmelserna och deklaration av tillbörlig aktsamhet, kontakta Naturvårdsverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Den vetenskapliga bedömningen av ansökan görs av aktiva forskare. Forskarna bedömer ansökan i konkurrens med övriga ansökningar utifrån Vetenskapsrådets bedömningskriterier.
Om ansökan inte är utformad enligt instruktionerna så kommer det vägas in i bedömningen.
Beredningsgrupper Öppnas i nytt fönster.
Vetenskapsrådets jävshantering Öppnas i nytt fönster.
Vetenskapsrådets jämställdhetsstrategi Öppnas i nytt fönster.
Vetenskaplig kvalitet är det grundläggande kriteriet för hur Vetenskapsrådet fördelar bidrag till forskning. Vetenskapsrådet främjar också jämställdhet och rörlighet inom forskningen.
Syftet med bidraget är att ge de mest framstående yngre forskarna möjlighet att konsolidera sin forskning och vidga sin verksamhet som självständiga forskare. Inom ramen för utlysningen vill Vetenskapsrådet stödja forskare som har en vetenskapligt intressant forskningsidé och som kan omsätta och genomföra forskningsuppgiften och därmed för forskningsfronten framåt eller fyller befintliga kunskapsluckor.
Beredningsorganisation
Inkomna ansökningar som uppfyller de formella kraven bereds av tre ämnesindelade beredningsgrupper med internationella ledamöter med bred kompetens. Utlåtande från externa sakkunniga kan komma att användas i en del av processen. Respektive beredningsgrupps arbete leds av en svensk ordförande.
Beredningsgrupperna granskar och prioriterar ansökningarna och lämnar ett förslag till beslut till Vetenskapsrådet.
Som sökande ska du själv föreslå i vilken beredningsgrupp du vill att din ansökan ska granskas. Detta gör du genom att i ansökningsformuläret, i prioritetsordning, ange de beredningsgrupper som du anser bäst motsvarar det sökta projektets inriktning.
Ansökningarna bedöms i ett tvåstegsförfarande, där den sökande i det första steget ska skicka in en skissansökan som bedöms i sin helhet av beredningsgrupperna. Samtliga skissansökningar erhåller ett övergripande betyg. De sökande vars skissansökan uppnår högst bedömning accepteras för vidare beredning i steg 2 och ges därmed möjligheten att skicka in en fullständig ansökan. I detta steg bedöms den fullständiga ansökan enligt Vetenskapsrådets bedömningskriterier av beredningsgruppen.
Bedömningskriterier
Bedömningen av ansökningarna görs med hjälp Vetenskapsrådets grundläggande bedömningskriterier för bedömning av vetenskaplig kvalitet; Nytänkande och originalitet, Vetenskapliga kvalitet, Sökandes kompetens samt Genomförbarhet. Även kriteriet Sökandes potential att bli internationellt ledande inom sitt forskningsområde bedöms.
Nytänkande och originalitet / Novelty and originality (1–7)
Vägledande frågor:
- Har projektet potential att på ett väsentligt sätt flytta fram gränserna för forskningsområdet eller fyller projektet tydliga kunskapsluckor inom forskningsområdet?
- Innehåller projektet helt nya sätt och metoder att närma sig vetenskapliga frågeställningar?
- Genererar eller utforskar projektet nya forskningsområden?
Projektets vetenskapliga kvalitet / Scientific quality of the proposed research (1–7)
Vägledande frågor:
- Är det föreslagna projektet relevant vad gäller de vetenskapliga frågeställningarna, de föreslagna lösningarna och i relation till forskningsfronten på området?
- Är den föreslagna forskningen vetenskapligt betydelsefull?
Sökandes kompetens / Merits of applicant (1–7)
Vägledande frågor:
- Har den sökande adekvat vetenskaplig kompetens inom området som ansökan gäller och som krävs för att genomföra forskningsuppgiften?
- Hur är den sökandes vetenskapliga meriter och vetenskapliga produktion sett i relation till karriärålder och tidigare forskningsaktiv tid?
Genomförbarhet / Feasibility (1–3)
Vägledande frågor:
- Är valet av forskningsmetod, tillgången till utrustning och forskningsinfrastruktur adekvat för projektets inriktning?
- Sett till forskningen som helhet, finns den kompetens som krävs för att genomföra forskningsuppgiften?
Sökandes potential att bli internationellt ledande inom sitt forskningsområde / Applicant's potential to become an international leader within his/her research field (1–7)
Vägledande frågor:
- Är forskaren internationellt erkänd och ledande inom sitt forskningsområde, eller uppvisar potential att bli detta?
- Är det sannolikt att den sökande kommer att utvecklas ytterligare som forskare under den kommande 6-årsperioden?
- Har forskaren förmåga att genom sitt forskningsledarskap skapa en kreativ forskningsmiljö?
Sammanfattande betyg / Overall grade (1-7)
De olika delkriterierna som ställs upp för granskningen vägs ihop till ett sammanfattade betyg (1-7) som reflekterar beredningsgruppens samlade bedömning med särskild vikt på syftet med bidragsformen.